miercuri, 12 septembrie 2018

Suntem ţara cu cea mai mare diaspora

17% din românii care au ales să plece au studii superioare, scriu Sorin Ghica și Afrodita Cicovschi pewww.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.
Raport îngrijorător. România ocupă primul loc în topul ţărilor din Uniunea Europeană cu cei mai mulţi cetăţeni plecaţi în străinătate. Semnalul de alarmă este tras de Banca Naţională a României, care arată că cei care aleg să plece sunt mai ales românii care au un impact direct asupra pieţei muncii.
Aproape 20% din românii cu vârsta cuprinsă între 20 de ani şi 64 de ani, adică populaţia-ţintă pe piaţa muncii, trăiau în 2017 în altă ţară din Uniunea Europeană (UE). Este cel mai ridicat procent dintre cele 28 de ţări, potrivit studiului „Raportul asupra inflaţiei", realizat de Banca Naţională a României (BNR). Ponderea este una importantă, în condiţiile în care media în UE este de 3,8%. Mai exact, următoarele state în clasamentul migraţiei sunt Lituania, Croaţia, Portugalia, Letonia şi Bulgaria – state care înregistrează ponderi cuprinse între 10% şi 15%.
În plus, 17% din românii care au ales să plece sunt persoane cu studii superioare. „În plan structural, se acutizează deficienţele în procesul de ocupare a posturilor disponibile, alimentate, pe de o parte, de dimensiunea emigraţiei (...), iar, pe de altă parte, de inadecvarea sistemului de învăţământ la cerinţele pieţei şi de absenţa măsurilor de integrare a persoanelor inactive", subliniază specialiştii BNR.
În ceea ce priveşte posturile disponibile, poziţia României s-a deteriorat. Astfel, ţara noastră a ajuns să ocupe locul al doilea (din 43 de state), după Japonia, în ceea ce priveşte dificultăţile cu care se confruntă companiile în procesul de recrutare. Concret, 81% dintre angajatori reclamă astfel de probleme, comparativ cu o medie de 45% la nivelul ţărilor incluse în analiză.
„Capacitatea economiei de a absorbi forţa de muncă a continuat să se ajusteze uşor în sens descendent, rata locurilor de muncă vacante consolidându-şi tendinţa descrescătoare observată de la jumătatea anului 2017", arată raportul BNR.
Românii din diaspora vor respect
Specialiştii spun că românii aleg să plece acum în străinătate nu doar din considerente pur economice. Astfel, ambiguitatea politică, lipsa unui sistem performant de educaţie sau de sănătate, precum şi lipsa infrastructurii sunt tot atâtea motive pentru care românii aleg calea pribegiei.
„Guvernările au dus la situaţia actuală. Până acum 7-8 ani, nevoile economice îi determinau pe români să plece. Cei care plecau erau extremele: fie cei cu calificări foarte scăzute, fie cei foarte calificaţi – pentru simplu motiv că aptitidinile lor erau valorificate mult mai bine în afară. Deci, aveam o migraţie economică. În ultimi ani, în schimb, ne pleacă şi «middle class». Vorbim acum de o altă motivaţie, alte valori decât cele financiare. Mulţi români pleacă acum pentru tot ceea ce înseamnă ambiguitate politică, pentru un mediu social mai bun, pentru o educaţie mai bună, pentru un sistem de sănătate mai performant - într-un cuvânt, pentru respect. Oamenii caută un stat în care contribuţia lor să fie cu adevărat valorizată şi care să se întoarcă la ei prin servicii de calitate", a explicat, pentru „Adevărul", sociologul Gelu Duminică.
O dramă care nu ne interesează
Alţi analişti vorbesc despre eşecul guvernanţilor pe toate planurile - economic, social şi politic, care a dus la situaţia actuală.
„Trăim o dramă care nu ne interesează. Procentul uriaş de cetăţeni care părăsesc ţara este o dramă pentru România modernă. Dovedeşte că am eşuat în domeniul economic, că social stăm prost şi că politic suntem un dezastru. Şi am ajuns la acest procent, dar să nu uităm că exodul va continua în anii care urmează. Fuga din România nu se va opri prea curând şi o să fie şi mai trist peste cinci ani când o să vedem câţi români trăiesc în afara graniţelor României. Şi ca să discutăm şi pragmatic, lipsa a 20% din cetăţeni creează un gol uriaş pe piaţa muncii. Mai devreme sau mai târziu, acest gol va trebui să fie umplut. Rămâne de văzut ce soluţie vom avea şi ce se va întâmpla concret. Dar ne este imposibil să ne gândim la situaţia în care ne găsim pentru că ceea ce face PSD distruge coloana vertebrală a României", a declarat analistul Dan Ionescu.
„Pentru români, în această fază a dezvoltării societăţii noastre, munca este o valoare emancipativă. Asta înseamnă că oamenii sunt dispuşi să muncească în condiţiile în care munca îi ajută nu să supravieţuiască, ci să se emancipeze. A supravieţui înseamnă a-ţi acoperi cheltuielile, dar emanciparea înseamnă altceva: casă, maşină, concedii în străinătate. Din păcate, veniturile în România pentru munca prestată nu reuşesc să le asigure această emancipare. Prin urmare, pleacă în străinătate, unde obţin aceste lucruri. E o problemă majoră, dar într-o lume globalizată oamenii se compară unii cu ceilalţi şi există o discrepanţă foarte mare între salariile din România şi cele din spaţiul vestic, pentru aceeaşi activitate", arată şi psihologul Daniel David.
Cum stopăm exodul
Specialiştii mai spun că fenomenul migraţiei va continua, dar soluţia este la guvernanţi. „Trendul va continua, iar apogeul va fi atins peste 3 sau 4 ani. În momentul de faţă, românii plecaţi în străinătate au ajuns la a doua generaţie. Va fi o curbă descendentă în continuare, după care evoluţia va fi în funcţie de ce se întâmplă în ţară. Depinde de guvernanţi. Suntem într-un moment de cotitură demografică, ce pune sub semnul întrebării viitorul României şi modul în care ţara va arăta. Clivajul economic dintre Est şi Vest va continua, la fel şi emigraţia. România ar putea ajunge azilul de bătrâni al Europei. Viitorul demografic al României este extrem de incert. Sunt chestiuni normale într-o ţară în care nu se găsesc răspunsuri din partea politicului sub nicio formă", a mai spus Gelu Duminică..
Continuarea materialului pe www.adevărul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu