luni, 2 octombrie 2023

Cel mai prost baron local

 


De unde până mai ieri, adică până la fatidica partidă de pescuit din judeţul Vaslui, Dumitru Buzatu (foto) trecea drept unul dintre cei mai isteţi preşedinţi de organizaţii judeţene PSD, dintr-un foc a devenit cel mai prost baron local din România.

Surpriza, mai precis, revolta că a putut face aşa ceva nu ţine de faptul că a luat un comision de 1,3 milioane de lei, ci de prostia că s-a lăsat prins.

“Altcum se fac lucrurile astea”, spunea un coleg de partid, “toate lumea le face, dar cu grijă, fără să lase urme.” Cum anume se procedează ştiu doar cei care le fac şi nu-i prinde nimeni.

Cei mai experimentaţi sunt, desigur, baronii PSD. Datorită lor a apărut şi termenul de “baron roşu”. Oarecum jignitor la adresa adevăraţilor baroni, adevăraţilor boieri, în timp, apărând şi alte culori politice, mai palide ce-i drept, mai modeste, culoarea roşie s-a pierdut pe drum.

Buzatu de Vaslui, pentru că s-a lăsat prins ca un fraier, se vede că nu a fost un baron autentic. O fi trecând el în rândurile pesediştilor drept foarte isteţ, dar până la urmă s-a dovedit a fi un simplu vătav, un amator, un bişniţar care-şi trânteşte geanta cu bani în portbagaj şi porneşte vesel spre casă după ce a luat un şpriţ.

Poate că era prea sigur pe el şi nu-i mai păsa de nimeni. Sau poate că era la prima luare de comision şi bietul de el nu ştia cum se procedează. Probabil avocaţii lui vor marja pe acest lucru: omul lua pentru prima oară şpagă şi nu ştia cum se fac lucrurile astea.

Este şi greşeala instituţiilor specializate (DNA, DIICOT) că nu explică pe larg publicului cum se desfăşoară o dare şi o luare de mită la nivelul baronilor locali. Unde se întâlnesc, când se dau comisioanele, dacă sunt interpuşi etc. Chestii de genul acesta ar interesa publicul şi oamenii ar sta cu ochii atât pe cei pasibili să primească mita, cât şi pe cei care au de unde să dea mită.

Şi pentru că de decenii întregi comisionarea se practică la nivel de ţară nu ar fi mai simplu ca organele de control să infiltreze în instituţiile statului, pe lângă baronii recunoscuţi ca şpăgari, câte un agent sub acoperire?

Mai degrabă baronii au oameni infiltraţi în rândul instituţiilor de control. S-a văzut acest lucru în cazul azilelor groazei de la Voluntari când cineva din interiorul instituţiei abilitate să verifice încălcarea legii avertiza instituţia ce încălca legea că se va merge în control.

Conducerea, noua conducere a PSD, a trecut foarte uşor peste cazul Buzatu. L-a dat afară pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, a dat-o afară din partid şi pe fosta lui nevastă, senatoarea PSD, Gabriela Creţu, iar fiul lui, Tudor Buzatu, şi-a dat demisia din funcţia de secretar de stat chiar în cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Fiul lui Buzatu nu a fost numit de Marcel Ciolacu, ci de fostul prim ministru Nicolae Ciucă. Secretariatul General al Guvernului fiind direct subordonat primului ministru se poate spune că şpăgarul din Vaslui avea un agent infiltrat în echipa primului ministru, acesta fiind chiar fiul său.

Deci preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui ştia tot ce se întâmplă în jurul lui Nicolae Ciucă, iar după rotativă avea un om de încredere în apropierea lui Marcel Ciolacu. Cam în felul acesta sunt încrengăturile de tip mafiot. Fie că se numesc grupuri de interese, fie nepotisme, pile şi relaţii, aceste încrengături conduc nu doar România, ci şi pe prim miniştri, pe miniştri care vin şi trec. Cum, în ce măsură aceste cazuri vor afecta PSD? Clica de la Voluntari, în centrul scandalului fiind oameni de la PSD, tragedia de la a fost provocată tot de oameni de la PSD, primarul din Crevedia şi primarul din Caracal, şpaga de 1,3 milioane de lei de la Vaslui, oferă date care certifică deja un fenomen girat de PSD.

Încet, încet, pe măsură ce spune că se reformează şi se curăţă, PSD îşi recâştigă faima de cel mai corupt partid din România. Dar cu toate acestea conduce în topul preferinţelor electoratului: 31 dintre alegători ar vota PSD, 19% PNL, posibil 20% AUR, 11% USR, 5% UDMR.

Care să fie secretul succesului acestui partid care a oferit un spectacol al fragilităţii instituţiilor statului într-un timp record, de circa două luni, de la mijlocul lunii iulie până spre sfârşitul lunii septembrie?

Două argumente pot explica succesul PSD. Primul argument: numărul mare de primari PSD, mulţi dintre ei foarte buni gospodari, garantează prin ei înşişi un număr apreciabil de voturi. Al doilea argument: succesul PSD se datorează strategiei electorale, tehnicii de luptă politică de mare clasă. Imediat după lansarea pachetului de măsuri fiscale care duc la creşteri de taxe şi impozite, primul ministru Ciolacu a anunţat că din ianuarie 2024 pensiile mici cresc cu 40%. A avut vreun partid curajul să contrazică măsura anunţată calificând-o drept populistă?

La capitolul populism, cadouri electorale bine îmbrăcate în propagandă, nimeni nu poate depăşi PSD. Nici măcar AUR. Ar mai fi ceva: PSD funcţionează ca o castă, ca o familie în sensul cel mai rău al cuvântului.

În consecinţă, după cum rezultă şi din datele statistice, partidul lui Marcel Ciolacu poate suporta pierderea celui mai prost baron local din România, Dumitru Buzatu, precum şi eventuala pierdere a altor baroni, mai puţin dotaţi intelectual, dar isteţi, descurcăreţi din naştere, fără ca PSD să fie afectat electoral.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informația zilei Satu-Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu