„Un om cu cartea-n mână/striga zadarnic la răspântie împotriva vremii/ce alerga lepădând a vieţii parte/în faţa unui nebun ce ameninţa/că valul universului pe braţul lui se împarte.” („Singur pe punte”, Ștefan Aurel Drăgan)
Sâmbătă – 05.10.2024, orele 11, Sala de cenaclu „Ion Burnar”, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, Baia Mare – va avea loc deschiderea anului de lucru 2024-2025 al Cenaclului Scriitorilor din Maramureș. Ne-am întâlnit în data de 18 septembrie 2024, când am săvârșit un moment de aducere aminte în cinstea unui coleg plecat dintre noi, poetul Ioan Hada. Am ținut un moment de reculegere în memoria lui și a tuturor colegilor plecați dintre noi. La acest moment a fost prezentă familia poetului: Ioana Iulia Hada, fiica, Maria Hada, soția și Ani Șuta, mama. A fost un moment nostalgic, dar tăvălugul existențial ne silește să privim în față.. Așadar vom porni în noul an cenaclier, plini de elan poetic și prozaic, comic și dramatic, căci „Măria Sa Viața..” le îmbină și combină amețitor. Ne vom bucura de prezența printre noi a unui coleg, mutat în altă localitate. Este un poet cunoscut și un coleg ce și-a câștigat respectul nostru. .Este vorba de scriitorul Ștefan Aurel Drăgan, fost secretar al cenaclului nostru. îl așteptăm nerăbdători să îl ascultăm din nou. Câteva date despre el: poetul, prozatorul, și eseistul Ștefan Aurel Drăgan s-a născut la 26 martie 1951 în satul Bârsău de Jos, raionul Cehu Silvaniei, regiunea Baia Mare( mai târziu Maramureș), judeţul Satu Mare (în fostul judeţ Sălaj și comitatul Solnocul Dinăuntru) ;Studiile primare le-a parcurs în Bârsău de Jos, precum și cele gimnaziale ( până în clasa a șasea) și apoi la Liceul nr.2 Baia Mare (Ferneziu). A absolvit Liceul agricol Satu Mare şi Livada și este licențiat în drept. După lăsarea la vatră de la Regimentul 32 infanterie(dorobanți) Plenița a lucrat ca tehnician veterinar,între anii 1973 – 1974, la Coruieni, Someș-Uileacși Asuaju de jos, județul Maramureș apoi din mai 1974 până în septembrie 2012 a fost secretar de comună la Bârsău. A debutat literar în revista Familia, Oradea în anul 1967, sub auspiciile lui Ștefan Augustin Doinaș. A Publicat în periodice şi reviste : Familia, Luceafărul, Tribuna, Flacăra, Poesis, Archeus, Nord Literar, Cronica sătmăreană, Pentru socialism ,Informaţia zilei, Graiul Maramureşului,Caiete Silvane, Pleiade/Acolada, Vatra veche...A fost membru al cenaclurilor literare din Baia Mare (secretar) şi Satu Mare. Este membru al Uniunii ziariștilor profesioniști din România. Este deținătorul mai multor distincții și premii: Cetăţean de Onoare al comunei Bârsău, Diplomă de Excelenţă a Consiliului Judeţean Satu Mare, premii literare.
Este cuprins în câteva antologii: Poeţi maramureşeni, Prozatori maramureşeni, Cuvinte din Nord, Prounione, Paşi împreună, Archeus, Afirmarea ...
Debutul editorial l-a lansat cu cartea Limite, poezie, Editura Helvetica, Baia Mare, 1999 apoi au urmat alte apariții:
- Geometrii interioare, poezie, Editura Solstiţiu, Satu Mare, 2000
- Animal la pândă, poezie, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2001
- Antebraţul din zid, poezie, editura Solstiţiu ,Satu Mare, 2003
- Viespele de frică, poezie, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2007
- Fericirea pe maidanele lumii, poezie, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2011
- Aşteptând pe frigurie,proză scurtă, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2010
- Cilioaia, nuvelă, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2013.
- Haita, roman, Editura Azbest, Arad, 2016.
- La voșcote pă uliță-elemente lexicale, Editura Grinta, Cluj-Napoca,2017
- Clopotul ascuns, roman, Editura Ecou transilvan, Cluj-Napoca, 2019
- Pânda, roman, Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2020
- De veghe în al timpului turn, poezie, Editura Școala ardeleană, 2020
- Însemne pe copacul lumii în Bârsău de Jos, Editura Școala Ardeleană, 2024. Mult succes, Ștefan!
Florica Bud
Președinte,
Cenaclul scriitorilor din Maramureș.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu