sâmbătă, 23 iunie 2012

Minutul va avea 61 de secunde în 30 iunie 2012


Ultimul minut din luna iunie 2012 va avea 61 de secunde, permitand astfel timpului universal indicat de ceasurile atomice sa compenseze avansul fata de cel realizat de rotatia Pamantului. In Timpul Universal Coordonat (UTC), numit si eronat GMT, trecerea intre 30 iunie si 1 iulie nu se va face ca de oicei, la 23.59 de minute si 59 de secunde, ci la 23.59 de minute si 60 de secunde.

”Inainte de 1972, timpul era dat de astronomie. Pentru a sti ora, se lua in considerare pozitia unui astru, Soarele sau alte corpuri celeste fata de Pamant”, a explicat Noel Dimarcq, directorul laboratorului Syrte (Sisteme de referinta timp-spatiu) de la Observatorul din Paris. El a adaugat ca ”astazi, timpul este construit, stabilit si masurat cu ajutorul ceasurilor atomice care sunt infinit mai stabile decat timpul astronomic”.

Parcul mondial care cuprinde cateva sute de ceasuri utilizate la stabilirea Timpului atomic international (TAI) masoara modificarile interne ce intervin in atomii de cesiu si permit impartirea unei secunde in aproape 10 miliarde de mici gradatii.

Daca TAI este o scara a timpului continua, timpul dat de ”ceasul Pamantului” este mai putin uniform. Rotatia planetei este supusa multor intamplari, cum ar fi mareele, legate de efectele Lunii, variatiile vanturilor, etc. Astfel, o rotatie a Pamantului in jurul lui insusi este in august mai scurta cu una la doua milisecunde decat o rotatie efectuata in februarie.

”Timpul dat de orientarea Pamantului sfarseste prin a devia de la timpul atomic.Pentru a evita ca diferenta dintre cele doua sa nu fie prea mare, comunitatea internationala - printre care Serviciul international penru rotatia terestra si sisteme de referinta (IERS) din cadrul Syrte - a decis sa adauge o secunda la UTC”, a mai spus Noel Dimarcq.

De fiecare data cand diferenta se apropie de 0,9 secunde, IERS intra in actiune si anunta faimoasa ”secunda intercalara”, aplicata numai pe 31 decembrie sau 30 iunie. Un asemenea eveniment este prin definitie neregulat ca si rotatia Pamantului. De exemplu, ultimul a avut loc pe 31 decembrie 2008, iar pe 30 iunie se va adauga a 25-a secunda la timpul universal de la introducerea acestui sistem.

Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru nu va insemna mare lucru. Insa sistemele de inalta precizie, cum ar fi satelitii sau unele retele informatice, trebuie sa tina seama de acest ”salt de secunda” daca nu vor sa provoace un decalaj potential catastrofal. Este de altfel motivul pentru care nu se programeaza nicio lansare de racheta in astfel de zi, un decalaj chiar si atat de mic putand da peste cap calculele.

Considerand ca aceasta secunda intercalara duce la perturbari si erori, unele tari si firme cer abolirea ei si respectarea stricta a timpului atomic. Este cazul sistemului de geolocalizare american GPS care, contrar omologului sau rus Glonass, nu mai foloseste secundele intercalare din 1980. Insa GPS adauga secundele care lipsesc fata de UTC in semnalul pe care-l trimite la sol, a mai aratat Noel Dimarcq, care considera ca ”exista doua moduri de a corecta, inainte sau dupa”. Preluare AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu