miercuri, 5 decembrie 2012

Profesorul şi dirijorul Andrei Dragoş la 65 de ani


                                      scris de Gelu DRAGOŞ
O surpriză plăcută i-au făcut profesorului şi dirijorului Corului bărbătesc din Finteuşu Mare, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” în cadrul Programului cultural „Maramureşului perpetuu” în seria „Mari personalităţi maramureşene”, aniversări, dar şi familia care i-a fost alături de la începutul activităţii dirijorale.
       Caietul aniversar intitulat „Sunt suflet în sufletul neamului meu” cuprinde un număr de 40 mărturisiri de suflet despre marele patriot român din Finteuşu Mare.Volumul omagial editat de redacţia revistei „Bibliotheca septentrionalis” a fost coordonată de Angela Monica Jucan şi prietenul meu, Adrian Pop.
    Printre cei care semnează i-aş aminti pe dr. Teodor Ardelean, Justin Hodea Sigheteanu, Maria Băinţan, Cătălin Cherecheş, Pamfil Bilţiu, Florica Bud, Ioan Buda Ţeţu, Octavian Butuza, Iuliana Maria Dăncuş, Virgil Grobei, Dragomir Ignat, Corina Ionescu Mătieş, Adrian Marchiş, Nicoară Mihali, Gheorghe Pârja, Aurel Pop, Nicolae Sabău, Sergiu Vitalian Vaida.   
Dar poate că cel mai frumos a vorbit despre profesorul Andrei Dragoş, doamna profesoară Livia Lazăr: „ Andrei, este un demn urmaş al domnului învăţător Nistor Dragoş şi al marilor inimoşi finteuşeni de altădată, dânsul scutură uitarea  şi ţine treaz sentimentul dragostei de neam şi cânt. Nu trebuie să spun că întotdeauna cântul a izvorât din inimi încărcate de drag, durere sau dor. Cu un altruism pătimaş, cu Andrei Dragoş am fost şi am rămas prieteni nu de nevoie, ci în afara de orice nevoie.
     Vădit emoţionat, domnul Andrei Dragoş a spus simplu: „Niciodată nu mi-am dorit să stau în faţă dar bunul Dumnezeu şi destinul m-au împins în faţă.Nu am făcut numai lucruri bune, nu am această pretenţie dar niciodată nu m-am gândit să plec din satul natal iar ajutorul familiei mele a fost important în ceea ce am realizat până acum în viaţă.”
   Ştim că în familiile creştine din Nord se cultivă cele mai frumoase virtuţi ale neamului românesc iar un exponent de seamă este şi profesorul, dirijorul, soţul, tatăl şi bunicul Andrei Dragoş din Finteuşu Mare. La mulţi ani! Să ne trăieşti prietene Andrei Dragoş!

                                                                             

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu