sâmbătă, 28 iunie 2014

Editorial. De la Isaura citire: “Toată lumea are bani”

Congresul PNL nu a ţinut capul de afiş în ultima săptămână, fiind pus în umbră de evenimentele legate de cazul Mircea Băsescu-Bercea Mondialul. Liberalii au avut noroc. Mass media i-a lăsat să-şi organizeze în linişte alegerile interne. Puţin de tot a fost scuturat Klaus Iohannis. Primarul de Sibiu are de dat explicaţii privind modul în care şi-a făcut averea. Dar vorba lui Isaura, fata lui Bercea, “Toată lumea are bani”.Acesta a fost răspunsul  ţigăncuşei deşteaptă foc la întrebările ziariştilor de unde au avut bani să-i dea lui Mircea Băsescu. Desigur, Klaus Iohannis nu poate oferi un astfel de răspuns. De altfel, pentru toţi demnitarii este greu să explice de unde au avut bani să-şi cumpere case, maşini, terenuri etc. Pe de altă parte, nu toată lumea are bani. Sunt, însă, şi politicieni care nu au bani, pe declaraţiile de avere, dar au situaţii materiale demne de nababi. Isaura are, deci, dreptate, însă numai în ceea ce-i priveşte pe politicieni, cu funcţii sau fără funcţii.
     La rândul lor, politicienii se împart în diferite categorii. Pe partide, cei mai bogaţi sunt, fără îndoială, liberalii. Este adevărat că şi dosarele penale şi condamnările sunt mai multe în zona PNL. Prin structură, liberalii sunt oameni care vor să câştige, oameni care vor să se realizeze în viaţă acumulând bunuri materiale. Cum ar zice poporul, sunt materialişti. Prin urmare, la congres vor vota în aşa fel încât să-şi vadă îndeplinite dorinţele materiale. Pe termen scurt, interesul liberalilor care beneficiază de avantajele guvernării este refacerea USL şi revenirea la putere. Dar PSD este un partid mare, abia ajungând pentru el resursele ţării. Aliaţilor le rămâne foarte puţin. Poate că acesta a fost adevăratul motiv al ieşirii PNL de la guvernare. Ţara este prea mică pentru a hrăni două partide mari şi lacome.
Pe termen lung, avantajele sunt mai îmbietoare. Dacă PNL în combinaţie cu PDL reuşesc să câştige alegerile prezidenţiale, drumul spre guvernare se scurtează. După alegeri, cu un preşedinte de dreapta, PSD are şanse maxime să treacă în opoziţie. PNL şi PDL, fuzionate sau nu, împreună cu preşedintele lor, vor avea la dispoziţie resursele unei ţări întregi. PNL va împărţi puterea, şi beneficiile guvernării, cu un partid mai mic.
     Aşadar, liberalii pragmatici vor vota cu candidatul care promite să le aducă mai multă prosperitate. Klaus Iohannis pare să fie preferatul. Dar niciodată nu se ştie. Liberalii au oferit surprize mari de multe ori. Deşi trec drept foarte pragmatici, nu întotdeauna excelează la capitolul inteligenţă şi moralitate. Una dintre devizele nescrise ale liberalismului este “nu există moralitate în politică”. Mari amatori de jocuri politice, liberalii se pot întoarce şi la acest congres cu 180 de grade. Işi poate face apariţia un candidat-surpriză. Nu este exclus ca grupul Tăriceanu să-şi infiltreze un om care să-i fure lui Crin Antonescu partidul. Se vorbeşte despre Norica Nicolai. Se pot ivi situaţii absolut de neimaginat de o minte raţională.
O lovitură de partid la Congresul PNL poate schimba radical scena politică. PSD este cel mai interesat să destabilizeze PNL, astfel încât Crin Antonescu şi Klaus Iohannis să fie puşi pe tuşă. PDL priveşte, de asemenea, cu îngrijorare desfăşurarea evenimentelor. Dacă scapă ocazia de a se alia cu PNL, Vasile Blaga va rămâne lider în fruntea unui partid de mâna a doua, fără nicio şansă de a ajunge la guvernare în viitorul apropiat. Nu în ultimul rând, UDMR are un interes major. In funcţie de direcţia pe care o va imprima viitorul preşedinte liberal, va decide cu cine va vota la prezidenţiale.
        PNL îşi joacă la acest congres viitorul.


                                                                    de Dumitru Păcuraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu