marți, 29 septembrie 2015

Moţiunea de cenzură, RESPINSĂ în Parlament

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, marţi, 29 septembrie, 2015 pentru a dezbate a patra moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta. Moţiunea a fost respinsă, fiind exprimate 207 opţiuni "pentru" şi opt "împotrivă". În paralel, liberalii au organizat un miting în Parcul Izvor, în condiţii de ploaie, majoritatea participanţilor purtând umbrele.
Premierul Victor Ponta a declarat, după ce moţiunea de cenzură iniţiată de PNL a fost respinsă, că aceasta a fost "un eşec din toate punctele de vedere", precizând că a decis să nu mai participe la "bătălii politice inutile" şi să se concentreze pe "actul de guvernare".
"Nu aveau cum să fie probleme, a fost un eşec din toate punctele de vedere pentru PNL-PDL, ziceau că aduc 15 mii de oameni, au adus o mie, erau mai mulţi jandarmi şi elevi, ziceau că au voturi pentru guvernare, evident că nu au, dar nu asta e marea problemă, marea problemă e că astăzi nu s-a discutat despre ce trebuie să facă Guvernul zi de zi pentru viaţa oamenilor, şi anume cred că azi trebuia să discutăm cum facem cu salariile, cum facem cu încălzirea pentru iarnă, cum facem cu proiectele europene, care-s efectele reducerii TVA, astea erau subiectele normale pentru moţiune", a declarat premierul Victor Ponta, după ce moţiunea de cenzură a fost respinsă.
Respingerea moţiunii a fost anunţată şi oficial, în plenul Parlamentului. Parlamentarii partidelor din coaliţia de guvernare nu au votat.
Moţiunea de cenzură a PNL - "Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta" - a fost semnată de 183 de parlamentari ai opoziţiei.
Pentru adoptare şi, implicit, pentru demiterea Guvernului ar fi fost nevoie de voturile a jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, adică 276 voturi.
În altă ordine de ideii, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că UDMR încă este reprezentat în structuri guvernamentale importante, astfel încât nu înţelege dacă liderul Uniunii, Kelemen Hunor, atunci când critică Guvernul Ponta, se referă la toată activitatea Cabinetul sau membrii UDMR fac excepţie.
"Am constatat, fără patimă, în discursul domnului preşedinte de la UDMR, că ar fi fost mult mai bine ca textul moţiunii să cuprindă critici la adresa guvernării, care este foarte proastă. În acelaşi timp, au zis ca nu cumva să apară răzbunări. Ce răzbunări să apară? Asta n-am înţeles, am fost foarte atent, n-am înţeles exact dacă atunci când critica guvernarea acum câteva minute aici se referea la toţi cei care sunt în guvernare sau cu excepţia membrilor UDMR care încă ocupă posturi importante în structurile guvernamentale", a spus Dragnea, în replică la discursul liderului UDMR Kelemen Hunor.
Liderul PSD a menţionat că este o simplă întrebare, la care poate sau nu să primească răspuns, însă nu are legătură "cu eventuala răzbunare".
"Sunt oameni care îşi fac treaba foarte bine. Se pare că sunt singurii", a spus, ironic, Dragnea.
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, marţi, în plen, că Victor Ponta trăieşte "într-o altă realitate", "nu înţelege nimic din ce i se întâmplă" şi le-a spus parlamentarilor că au de ales între a sta în genunchi în bănci şi a se ridica la înălţimea aşteptărilor publice, între Ponta şi România
"După intervenţia domnului Victor Ponta, înţeleg un singur lucru, faptul că Domnia sa trăieşte într-o cu totul şi cu totul altă realitate, care este numai a domniei sale, a nimănui din România şi mai înţeleg un lucru, că nimic din ce i se întâmplă nu înţelege. Se află într-o situaţie în care nimeni nu vrea să fie, numai că domnia sa nu vrea să recunoască", a spus Gorghiu, replicând acuzaţiilor premierului.
Ea a spus că prim-ministrul este susţinut de vreo 3-4 cetăţeni români care sunt liderii partidelor la guvernare şi că aceştia confundă interesul naţional cu interesul personal.
"Am să vă dau o veste bună şi una proastă. Vestea bună este că primul ministru mai are 3-4 cetăţeni români care îl susţin, vestea proastă este că aceştia sunt liderii partidelor la guvernare. Vestea şi mai proastă, însă, este că aceştia din urmă au un interes, unul dintre aceştia vrea să se aşeze pe locul din care Victor Ponta s-a ridicat în partid, altul îşi doreşte să rămână primul senator al ţării, iar altul confundă puterea cu intersul naţional, iar toţi confundă interesul naţional cu interesul personal", a susţinut Gorghiu.
P.S. Ultima moţiune de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului- "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!"- a fost dezbătută în 12 iunie. Moţiunea a fost respinsă, fiind înregistrate 194 de voturi "pentru", faţă de 278 necesare pentru adoptare, alte 13 voturi fiind "împotrivă", iar 7 anulate. În total, în actuala legislatură, ca urmare a ruperii USL şi modificării majorităţii parlamentare, au fost depuse trei moţiuni de cenzură împotriva Cabinetului Ponta, cea dezbătută marţi fiind a patra.


                                                                              Cristian LAURENŢIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu