vineri, 18 septembrie 2015

Sistemul de carduri de sănătate este blocat de vineri dimineață! Probleme pentru doctori și pacienți !


Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a afirmat pentru Realitatea TV că medicii trebuie să acorde consultanţii chiar dacă primesc aceea eroare dată de cardul de sănătate.
"În momentul în care ajungi în cabinetul unui furnizor de servicii medicale, introduci cardul şi PIN-ul. Chiar dacă pe ecran ţi-a apărut o eroare, amprenta de timp şi loc rămâne acolo. După aceea se acordă consultaţia, iar servciciul medical este validat în sistem în următoarele 72 de ore", a afirmat acesta.
Preşedintele CNAS a explicat că este o defecţiune la semnătura certificatului, nu la card. "Problema a apărut la 7 dimineaţa. O remediem şi după anunţat că am rezolvat-o şi că serviciile pot fi validate în sistem. Servicile acordate nu vor fi pierdute, iar pacientul nu poate fi refuzat din această cauză", a detaliat Vasile Ciurchea, adăugând că problema va fi remediată într-un timp foarte scurt.
Sistemul electronic al cardului de sănătate s-a blocat
Sistemul electronic al cardului de sănătate s-a blocat vineri dimineață pentru mai multe ore, începând cu ora 7. Medicii spun că, deocamdată, pacienții trebuie să mai aștepte sau să fie reprogramați. Excepție fac copii și urgențele.
"Avem informații de la colegii din toate județele că nu funcționează validarea cardului. Eroarea constă într-un mesaj care anunță: card invalid", a declarat la Realitatea TV Sandra Alexiu, Vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.
"Chestiunea este la nivel național. Se lucrează la remediere, dar asta se întâmplă de mai bine de o oră și jumătate. Au fost și alte erori și alte blocaje, dar de la 1 septembrie nu au mai fost", a mai spus Alexiu.
Rodica Tănăsescu, preşedintele Societății Naționale de Medicina Familiei, a explicat pentru Realitatea TV că deţine informaţii din toate judeţele că sistemul nu blochează validarea cardului de sănătate. "Apare card inactiv", a spus acesta, adăugând că acest lucru se întâmplă şi la spitale sau la alte instituţii, însă nu poate confirma.
"Am văzut că se discută pe forumuri. Este o problemă la nivel naţional. Ni se spune că se lucrează la remediere", a mai afirmat Rodica Tănăsescu.
Reprezentantul medicilor de familie a precizat că au mai fost erori, dar nu aşa de grave ca aceasta. "Probleme este că nu putem consulta pacienţii", a continuat aceasta.
Cardul de sănătate a devenit obligatoriu de la 1 septembrie, cu toate că aproximativ 300.000 încă nu au intrat în posesia documentului prin care se validează serviciile medicale.
Cardul de sănătate se eliberează automat pentru cetăţeni la împlinirea vârstei de 18 ani sau la dobândirea calităţii de asigurat.
Furnizorii de servici medicale trebuie să verifice calitatea de asigurat şi situaţia cardului de sănătate pe site-ul CNAS.
Asiguraţii care au pierdut sau deteriorat cardul trebuie să meargă la casa de asigurări să depună o cerere pentru eliberarea unui duplicat şi să plătească 15,5 lei. Duplicatul va fi primit de asigurat tot prin Poştă. Sursa REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu