marți, 20 octombrie 2015

Scriitoarea franceză Anne-Marie Blanc şi-a prezentat cartea „Pe drumul către şcoală”

La început de săptămână, 19 octombrie 2015, pe la amiază, la Biblioteca Casei Corpului Didactic Maramureş a avut loc prezentarea cărţii „Pe drumul către şcoală” a scriitoarei Anne-Marie Blanc. Lucrarea a apărut la Editura Maria Montessori, în traducerea profesoarei dr. Delia Muntean, consultant ştiinţific; prof. drd. Florentina Baciu; redactor de carte dr. Nicoară Mihali.
Anne-Marie Blanc s-a născut în 1939 lângă Drome, în sud-estul Franţei. A predat istoria la Bruxelles şi în Provence. Din 1978 este consilier psiholog, iar din 1991 master responsabil de formare şi consultant. În această calitate, a organizat misiuni în Liban şi în România începând cu anul 2001 şi până în prezent.
Volumul de faţă este o carte document care îi pune pe gânduri pe dascăli şi îi obligă să caute alternative la metodele învechite de predare. În calitate de consultant, fostul dascăl vine de peste 15 ani în Maramureş şi instruieşte pe dascălii de aici în cadrul programului de formare continuă. În cuvântul său prof. dr. Delia Muntean spune: „Când a ţinut primul stagiu a fost surprinsă de faptul că la sfârşit, când le-a cerut participanţilor să îi ofere un feed-back, aceştia erau uimiţi că trebuie să critice iar noi nu ştiam nici să criticăm. În carte vorbeşte despre unele teste internaţionale, îndeosebi testele PISA, care sunt foarte în vogă în momentul de faţă. În aceste programe sunt nişte academii, de fapt, de meditaţii Augon se numesc, iar elevii stau până la 10-11 şi chiar 12 noaptea pentru pregătire suplimentară. Acest fapt se pare că îi afectează foarte mult din punct de vedere fizic şi psihic pe copii” a mai adăugat Delia Muntean.
Din punctul de vedere al scriitorului Nicoară Mihali „Cartea lui Anne-Marie Blanc este un manifest al profesorilor din Franţa, Italia, Spania, Anglia, din Germania şi chiar din România care nu se supun orbeşte directivelor despre educaţie ale Parlamentului European. Comisia europeană se foloseşte de teoria anteprizei care-şi propune să transforme şcoala într-o întreprindere. În această carte Anne-Marie Blanc citează marii oameni de cultură ai lumii: Victor Hugo spune că atunci când se închide o şcoală se deschide o închisoare, iar Andre Gide spune că progresul omenirii se datorează în primul rând nesupuşilor care nu acceptă încorsetarea unor sisteme rigide. Anne-Marie vine de 15 ani în România şi mai precis în Maramureş, Baia Mare, Tg. Lăpuş şi Sighetu Marmaţiei, unde de-a lungul timpului, fără să ceară un ban, a făcut cursuri de formare cu dascălii de aici. Adesea a fost cazată în condiţii improprii, în fosta vilă a lui Ceauşescu, unde nu era căldură şi apă caldă.
De curând a scos de sub tipar o carte, „În drum spre şcoală” care vorbeşte despre realităţile actuale din şcolile din Europa şi din România. Ea trage un semnal de alarmă împotriva înregimentării copiilor care încă de la grădiniţă dau teste pentru a intra în eşantioane concurenţiale şi a pregăti o societate a viitorului elitistă şi consumatoristă. Cartea nu este numai pentru dascăli, ea se adresează multor categorii sociale, cărora nu le este indiferentă soarta copiilor lor şi în cele din urmă viitorul ţării în care trăiesc.
Tradusă din limba franceză de către prof. dr. Delia Muntean, cartea este plină de savoare, pentru că în permanenţă ne întâlnim cu exemple despre şcolile din Maramureş.
În data de 19 octombrie, în prezenţa unor puţini dascăli, dar buni, a unei clase de elevi de la secţia limba franceză a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”cât şi în prezenţa televiziunilor şi jurnaliştilor locali, redactorul cărţii Nicoară Mihali i-a făcut o sărbătoare  autoarei despre care a vorbit în termeni elogioşi şi a considerat-o o adevărată eroină la vârsta lui Cioran, când s-a îndrăgostit a doua oară.
În esenţă, Anne-Marie Blanc a concluzionat că în România atunci vom avea reformă şi educaţie adevărată când vom scăpa de dosare şi diplome. Însă ca o ironie a sorţii directorul Casei Corpului Didactic Gelu Todoruţ i-a oferit un buchet de flori şi o … „Diplomă de excelenţă” după cei 15 ani de activitate pe tărâmul perfecţionării educaţiei în şcolile din Maramureş. În fapt, ospitalitatea românească…


                                                                                   Gelu Dragoş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu