sâmbătă, 22 iulie 2017

Colţul specialistului. Calitățile mentei

Izma bună (Mentha piperita) este unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru o varietate de boli, de la durerile gastro-intestinale, indigestii, arsuri gastrice, dureri reumatismale, migrene şi până la combaterea depresiei și anxietăţii, titrează Click.

În studiul ”Izma bună”, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, precizează că izma bună este specia de mentă medicinală care conţine cele mai eficiente principii active şi proprietăţi curative. Substanţele active importante conţinute de această plantă, precum mentolul (un valoros ulei eteric), compuşii antibiotici şi substanţele minerale au o puternică acţiune antiseptică şi calmantă. Fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă tratamentul cu mentă pentru efecte mai puţin cunoscute:

„Sub formă de infuzie, menta revigorează sistemul nervos şi pune în mişcare sângele. În plus, o cură cu preparate din mentă: infuzie, ulei sau sirop revigorează întregul organism, combate palpitaţiile şi anxietatea. Folosită în cure de trei-patru săptămâni, infuzia de izmă îmbunătăţeşte funcţia ficatului şi secreţia bilei şi calmează colonul iritabil. În acelaşi timp, siropul de mentă este revigorant şi scurtează perioada de convalescenţă după răceli şi viroze”, ne spune fitoterapeutul Eugen Giurgiu.

Studii recente au dovedit că toate cocteilurile care conţin mentă sunt tonice pentru organismul obosit, după numeroase eforturi fizice şi intelectuale sau după meniuri bogate în grăsimi şi în dulciuri rafinate.

Menta este renumită pentru proprietăţile ei calmante. Infuziile şi uleiul de mentă reduc efectele indigestiei (greţuri, balonări, dureri de stomac şi de bilă) după prima zi de tratament. O infuzie se prepară dintr-o linguriţă de mentă de grădină şi o cană cu apă, iar ceaiul se consumă cu înghiţituri mici. Prima infuzie se bea dimineaţa, înainte de micul dejun, iar a doua, după cină.

Pentru perioada verii, când ne confruntăm cu mușcăturile de țânțari, uleiul de mentă are efecte grozave. Pielea trebuie masată cu acest ulei și , la scurt timp, tegumentul nu mai este iritat, și nu mai prezintă usturimi.

De asemenea, uleiul de mentă are efecte benefice când scalpul are mătreață. Trebuie să aplicați câteva picături de ulei pe pielea capului, să masați bine și apoi să lăsați să acționeze 30 de minute. După aceea, trebuie să vă spălați cu șampon și apă caldă.

Fitoterapeuții au constatat că uleiul de mentă are proprietatea de a reduce inflamațiile și de a calma durerile reumatice. Dacă aveți reumatism, aplicați câteva picături de ulei de mentă pe zonele cu probleme și în curând veți constata efectul calmant al acestuia.


Acest lichior este renumit pentru efectul său calmant și pentru efectul benefic asupra digestiei.

                                                                                dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu