Combinarea exploatării salariilor mici cu evaziunea fiscală a câștigurilor reale este cheia jefuirii coloniale a României. Și, exprimându-ne în termeni eminescieni, toată floarea cea vestită a întregului Apus, deținătoare a puterii în România actuală, nu va fi admis să se împiedice de-un ciot – PSD –, permițând acestuia să îi răpească exact mașinăria de bani pentru care a venit aici!
Ridicarea într-un glas a cohortelor de vasali, vătafi și menestreli era doar un semnal… până la executarea în piața publică a „vinovaților“. Aceasta urma! Venea, venea, călca totul în picioare! Era de-a dreptul înfricoșător că, în combaterea inițiativei, nu s-a ridicat semeț decât argumentul că impozitarea cifrei de afaceri nu este recomandată/permisă de komisarii de tip sovietic de la Bruxelles și că, în dezbaterea problemei, era complet „uitată“ motivația de fond a inițiativei: că salariile în România culeg din PIB doar vreo 30%, față de 50-55%, ce să vezi!, tocmai în țările occidentale transformate în icoane pe la București, și că 85-90% din profiturile obținute de capitalul străin în România sunt externalizate înainte de fiscalizare. Ceea ce capitalul străin din România raportează spre fiscalizare este atât de rizibil, de puțin, încât pare că acesta își pierde timpul pe aici pentru un mizilic de câștig, fiind chiar de câteva ori mai ineficient decât capitalul românesc, ăla vai de mama lui! Desigur, logic este ca impozitul să fie pe câștig, și nu pe rulaj, dar dacă preopinentul ascunde câștigul, atunci merge să-l impozitezi și pe rulaj, unde, din păcate pentru el, nu prea funcționează evaziunea!
Nu știu ce a urmărit PSD cu inițiativa cu pricina. Personal, nu am încredere în asemenea inițiative, oricât de revoluționare ar fi – inclusiv în cea de față, care este una adusă de mine însumi în atenție publică, în cartea mea din urmă cu un an (România, o colonie la periferia Europei, Ed. Roza Vânturilor 2016) –, dacă nu fac parte dintr-un demers coerent și consistent de punere în discuție nu doar a efectelor, ci și a cauzelor și, bineînțeles, a rânduielilor economico-politice care le parohiază. Programul Dragnea 1 (Grindeanu) păcătuia prin faptul că, forțând, de altfel, lăudabil salarii mai mari, încerca, probabil pentru a capta bunăvoința stăpânilor, să le dea și acestora ceva mai mult: or, vrând să dai ceva în plus la nevoiași fără a lua de la bogați nu se poate, pentru că te împotmolești! Ceea ce deja se întâmplă. Programul Dragnea 2 (Tudose) viza, inițial, cu caracter revoluționar, să ia ceva de la bogați și chiar de la stăpâni, pentru a continua să dea ceva în plus la săraci. Dar fără a pune cumva în discuție rânduielile actuale. Or, așa ceva este o iluzie, dacă nu o stupiditate! Nu-i faci tu, chiriaș, program proprietarului! Casa este a proprietarului, banii sunt ai proprietarului! Chiriașul, doar cu chiria – și atât! Poți, desigur, să pui în discuție dobândirea proprietății, urmându-se a vedea cu ce șanse. Dar fără a o pune în discuție este pur și simplu caraghios să încerci a împărți altfel decât a agreat proprietarul banii de chirie pretinși de acesta și care, bine sau rău, sunt ai lui! Că ai acceptat să-i fii salahor, asta-i treaba ta, nu a lui! A face „strategii“ și „programe“ pe bani care nu-ți aparțin mi se pare ridicol. În românește, are un nume precis, deloc onorant, pe care prefer să nu-l menționez. În ziceri populare, sună mai agreabil: să nu vinzi pielea ursului din pădure!
Dacă a fost vorba de un test, demersul Dragnea 2 a fost semnificativ. A probat cât de aprig e stăpânul!
Autor: Ilie Şerbănescu
Sursa: cotidianul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu