marți, 28 septembrie 2021

Inginerii politice

 

Congresul PNL, ce se dorea  a fi punctul final al unor probleme intens dezbătute în spaţiul public de aproximativ patru luni, lasă în urmă mai multe semne de întrebare decât răspunsuri clare.

Ludovic Orban acuză diverse fraude în timpul perioadei organizare a congresului şi la vot. Totodată îl acuză pe preşedintele Iohannis că a încălcat Constituţia implicându-se în treburile interne ale unui partid politic.

Astfel congresul a rezolvat o problemă, a conducerii partidului, dar a iscat alte zeci de probleme. Una dintre ele, cea legată de conducerea Camerei Deputaţilor, deschide un nou front de luptă, unul extrem de important în arhitectura puterii politice actuale.

Ludovic Orban şi-a dat demisia de la conducerea Camerei Deputaţilor, dar nu în mod direct, ci aruncând-o în braţele lui Florin Cîţu. I-a dat 15 zile la dispoziţie ca să o transpună în practică  noul preşedinte al PNL. Cum partidul nu are majoritate în Camera Deputaţilor, prin urmare dacă Florin Cîţu o acceptă, PNL pierde această funcţie.

Este una dintre subtilele inginerii politice care îl pune în dificultate pe Florin Cîţu, pierderea acestei funcţii căzând în directa lui responsabilitate.

Nu se ştie câţi dintre susţinătorii lui Orban îi rămâm fideli după ce echipa Cîţu a pus mâna pe partid. Cert este că niciun om din tabăra lui Orban nu a obţinut nicio funcţie de conducere în PNL. Acest lucru este o lipsă de abilitate menită să îndepărteze un anumit număr de parlamentari din şi aşa fragila, presupusa refacere a majorităţii parlamentare PNL-USR PLUS – UDMR.

Deci nu rămâne de rezolvat doar revenirea USR PLUS la guvernare, ci şi fidelizarea parlamentarilor PNL rămaşi înafara „echipei câştigătoare”. Florin Cîţu şi apropiaţii lui nu au lăsat nicio uşă deschisă. Au acaparat tot, ca şi când ar fi vorba despre o schimbare de regim.

Ruptura din PNL de după congresul din 25 septembrie pare una ce se produce după alegerile parlamentare, când partidul ajuns la guvernare ia tot.

Dacă în echipa Cîţu nu se observă nicio mişcare care să semene a inginerie politică, înseamnă că întreaga sarcină a refacerii majorităţii de dreapta este lăsată în sarcina preşedintelui Iohannis.

Acesta poate fi şi motivul pentru care Ludovic Orban l-a atacat fără menajamente pe preşedinte. În acelaşi timp Orban atrage atenţia că preşedintele încalcă în mod vizibil Constituţia.

O altă armă scoasă din arsenalul politic este pregătirea unei liste a liberalilor fideli lui Orban care şi-au pregătit demisiile. Merg la şantaj? Se prea poate.

Dar ce nu este şantaj în politică? Toate variantele vehiculate, de guvern minoritar PNL susţinut de PSD, de refacere a coaliţiei cu un alt prim ministru, în ultimă instanţă de alegeri anticipate, toate au o doză mai mare sau mai mică de şantaj. Cum suntem în pandemie, la fel ca în 2020, se poate vorbi şi despre un şantaj emoţional. Cum să dai jos un guvern când ţara se luptă cu pandemia?

Opinia pulbică este atât de concentrată pe problemele din PNL încât a trecut aproape neobservată şi vizita preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen care a venit la Bucureşti pentru a semna PNRR-ul de 80 de miliarde de euro.

Mai puţină atenţie s-a acordat şi alegerilor din Germania. După 14 ani partidul Angelei Merker a pierdut alegerile în faţa SPD-ului. Asta înseamnă că social democraţii români vor avea o uşă deschisă viitorului cancelar german.

Dar evenimentele sunt în derulare. Nimic nu este definitiv. Se poate întâmpla orice. Oricâte inginerii s-ar face, oricât de abili sunt oamenii politici de la vârful puterii până la urmă contează realitatea. Iar realitatea pentru România nu arată prea bine. Scumpiri, nesiguranţă, nemulţumiri în lanţ, multe probleme, puţine soluţii. Aşa arată România după marele congres din 25 septembrie.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu