marți, 28 septembrie 2021

Încă o filă din jurnalul de impresii al Taberei literare ,,Oprește-mă la tine Maramureș, Oprește-mă în tine anotimp !”

Am mai scris despre momentele speciale desfășurate în decursul celor trei zile și despre hrana spirituală și emoțională pe care am primit-o și luat-o cu noi din acest plai mirific Maramureșean și despre tradițiile, folclorul și ospitalitatea oamenilor minunați pe care i-am cunoscut aici.

Acum am să mă refer la aspectul esențial al organizării acestei Tabere literare care s-a aflat la prima ediție și s-a desfășurat excepțional, într-un mod nemaiîntâlnit în nici-o tabără literară , din cele la care am avut ocazia să particip.
Felicit pe cei trei organizatori: poetul prof. Gelu Dragoș, poetul Nelu Danci și Poetul și scriitorul etnolog Vasile Bele, care a fost inima și sufletul acestei tabere având alături pe mândra lui soție Cristina și minunații lui copii, fiica Bianca și fiul Bogdan.
Ca să organizezi o Tabără literară, trebuie să ai un simț al organizării. Să cunoști oamenii ce vor urma să fie invitați.
Să ai toate datele lucrărilor literare ce urmează a fi prezentate sau lansate.
Să cauți un loc de cazare care să ofere în primul rând posibilitatea manifestărilor ce se vor desfășura, apoi să asigure și confortul cazării invitaților și meniul cu caracteristic zonal.
Să ai în vedere invitația unor persoane remarcabile care vor face parte din prezidiul juriului...
Să pregătești cadouri, care vor fi plăcute amintiri; diplome, medalii, ecusoane care vor marca evenimentul.
Să știi să completezi spațiul dintre prezentările literare, cu prezentarea datinilor și a folclorului zonei respective, precum și vizitarea unor puncte culturale de referință a zonei.
Și pentru că am punctat toate aceste coordonate pentru reușita unei tabere literare, voi face referire punctual, la organizarea și desfășurarea Taberei Literare ”OPREȘTE-MĂ LA TINE MARAMUREȘ, OPREȘTE-MĂ LA TINE ANOTIMP” sub atenta observație a organizatorilor mai sus menționați, numiți în glumă: ("Cei trei Mușchetari de Maramureș")
Alegerea datei la care a fost programată, a fost foarte bine aleasă. Momentul oferind bucuria frumuseții începutului de toamnă cu darurile ei.
Apoi locul unde s-a desfășurat activitatea taberei, a fost o parte din colțul de rai al Maramureșului
Pensiunea RUSTIC din Baia Sprie care nu a dat nici-un rabat denumirii. De la poarta de intrare în stil maramureșean la construcția în sine cu decorațiuni interioare specifice. Spațiile de cazare confortabile și fără cusur, iar meniul ales cu delicatese specifice în fiecare zi, a încântat pe fiecare gurmand.
Deschiderea festivităților a fost un moment înălțător foarte important și foarte bine desfășurat.
După o rugăciune și un cuvânt de binecuvântare a părintelui parohiei Chiuzbaia, Andrei Mihail Bud, ,,Starostele” Vasile Bele, (care a condus toată desfășurarea evenimentelor), a invitat fiecare literat să se prezinte și să facă cunoscută zona din care vine.
Apoi au urmat prezentări și dezbateri literare conform unui program bine stabilit și în fiecare zi urmate de spectacole folclorice ale Ansamblurilor ,,Florile Chioarului” și ,,Jucăușii” completate cu datini cum ar fi: Fârtăția la Chiuzbaia și Nunta.
Acestea fiind puse în scenă după un scenariu de Starostele Vasile Bele, cu poeții invitați în tabără, fiind de mare admirație și apreciere
Faptul că poeții invitați în tabără au purtat și ei costumele lor populare, au dat un farmec deosebit evenimentelor.
Organizarea unui Tur al Maramureșului cu un autocar a fost o încântare să cunoaștem sate și localități admirând superbul itinerariu ales, precum și vizitarea unor obiective cu mare încărcătură emoțională cum ar fi: Muzeul ,,Memorialul Dureri” de la Sighet, ,,Cimitirul vesel” de la Săpânța, Mânăstirea Peri, Mânăstirea Petrova (care a oferit un prânz mânăstiresc delicios) Iar în a doua zi de vizitări a fost programat să se viziteze importantele puncte de referință a localității Chiuzbaia. Mândria dragului nostru prieten Vasile Bele care a fost un ,,argint viu” implicat în toată organizarea.
S-a vizitat Mânăstirea Chiuzbaia unde ne-a întâmpinat părintele stareț Varlam Coroian, biserica din Chiuzbaia unde slujește preotul Andrei Mihail Bud și Muzeul Satului, cu importante exponate a meșteșugurilor zonei, adunate în timp și conservate cu dragoste de colecționarul Romică Breban.
Un alt moment bine organizat a fost prezentarea în mânăstiri a unor cărți și recitări de poezii religioase ( La Mânăstirea Peri și Mânăstirea Chiuzbaia, la fel și în biserica din Chiuzbaia).
Momente care au oferit hrană spirituală ce ne-au înălțat sufletul spre lumină și bucurie.
O surpriză deosebită, a fost faptul că pe lângă oferirea tuturor invitaților, a diplomei, medaliei și a ecusonului de participant s-a oferit și un dar neașteptat, un tricou cu emblema și sloganul taberei care a fost purtat cu bucurie și mândrie de toți invitații.
Dar cel mai apreciat a fost momentul când la tombola organizată, poeta Maria Corini din Basarabia, a câștigat invitația în tabăra viitoare, pe cheltuiala organizatorilor, iar poeta Olga Grigorov a câștigat un costum popular maramureșean!
Ultima seară după festivități, masa și ea festivă, s-a încheiat cu încă o surpriză oferită de mâinile firave dar harnice ale fiicei lui Vasile Bele. Drăgălașa Bianca ne-a oferit o delicatețe de tort cu emblema taberei ,,Oprește-mă la tine Maramureș”!
Bine înțeles că nu au lipsit întâmplări inedite, unele ilare, dar ele au fost povestite de dragele mele prietene, poetele Ionica Bandrabur și Daniela Vâlceanu. Eu am vrut să subliniez doar modul exemplar și fără obiecții, al organizării taberei.
A doua zi ne-am despărțit cu un mare regret că totul s-a petrecut prea repede, făcând promisiunea că vom reveni cu multă bucurie oricând vom fi invitați pentru că o astfel de organizare a lăsat în suflet dor și dorința de revenire,
Vă mulțumim dragi organizatori și ne dorim mereu invitația voastră în colțul vostru de rai unde ne bucurați cu darurile omeniei voastre pe care le împărțiți cu bucurie!
Această Tabără Literară s-a încheiat cu dorința fiecărui invitat , spusă cu glas tare și din tot sufletul:
,,OPREȘTE-MĂ LA TINE MARAMUREȘ”!
.................................................................................................................................................................................................
Unii invitați au plecat acasă, iar unii au acceptat invitația fam. Cristina și Vasile Bele de a merge la moșia mamei sale din Chiuzbaia, la mamaia Ana. Cum a fost acolo nu sunt cuvinte să exprime ospitalitatea acestei familii și frumusețea locului!
Dar asta este o altă poveste!

Elvira RĂCEALĂ





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu