joi, 30 septembrie 2021

Șeful armatei americane Mark Milli recunoaște că Statele Unite au pierdut războiul din Afganistan: "A fost un eșec strategic pentru noi"

 
Armata SUA a pierdut războiul din Afganistan, în ciuda faptului că și-a îndeplinit o parte din sarcinile sale, a declarat președintele șefilor de stat major al forțelor armate americane, Mark Milli.

„Acest război a fost un eșec strategic pentru noi. Dar nu l-am pierdut în ultimele 20 de zile sau chiar în ultimele 20 de luni”, a spus el într-o ședință din Senatul SUA, explicând că motivele eșecului sunt departe în trecut.

Milli a subliniat că Statele Unite au reușit să se ocupe de grupul terorist Al-Qaeda, dar Statele Unite nu au putut împiedica talibanii să vină la putere acolo. „Este clar pentru noi toți că războiul din Afganistan nu s-a încheiat așa cum am vrut: talibanii sunt la putere la Kabul”, a spus liderul militar.

În opinia sa, Statele Unite au luat o serie de decizii strategice greșite, care împreună au dus la eșecul întregii operațiuni militare din Afganistan. La audieri, mulți congresmeni au cerut armatei SUA să învețe din cele întâmplate pentru a nu repeta aceleași greșeli în viitor. Millie și șeful Pentagonului, Lloyd Austin, au promis că vor face acest lucru.

Congresanii republicani au încercat să demonstreze că principala vină pentru faptul că Afganistanul se află acum în puterea talibanilor revine administrației președintelui SUA Joe Biden. Democrații, la rândul lor, și-au exprimat opinia că toate administrațiile SUA care au lucrat în ultimii 20 de ani sunt responsabili pentru eșec și nu doar Biden.

În același timp, Millie și șeful Comandamentului Central al SUA, Frank Mackenzie, au remarcat că au sfătuit Casa Albă să lase 2.500 de militari americani în Afganistan de ceva timp, dar nu au fost audiați.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat într-un briefing, miercuri, că Biden a ascultat diferite puncte de vedere asupra subiectului și a decis în cele din urmă să retragă trupele complet. Ea nu a specificat exact cine i-a dat președintelui asemenea sfaturi.

Administrația SUA încearcă de obicei să nu numească ceea ce s-a întâmplat în Afganistan drept o înfrângere: de regulă, oficialii spun că obiectivul principal – lupta împotriva al-Qaeda este îndeplinit și, prin urmare, nu avea rost să lase trupe pe teritoriul afgan.

 

Sursa: NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu