vineri, 24 septembrie 2021

Pentru PNL orice victorie este o înfrângere

 În timp ce taberele din PNL se confruntă de parcă Orban şi Cîţu s-ar bate pentru preşedinţia României, PSD le ia de sub nas una din temele de bază ale unui partid de dreapta.

În toiul bătăliei pentru putere, firmele mici şi mijlocii, motoraşele economiei care alimentează bugetul ţării,  au fost cu totul date uitării.

Rolurile s-au inversat pe nevăzute. În timp ce Florin Cîţu vorbeşte despre „români”  la modul general, iată că Marcel Ciolacu scoate bomba şi întinde o mână către mediul de afaceri românesc, mult mai afectat de pandemie decât coloşii internaţionali. Magazinele de la colţul străzii, sălile de sport, serviciile, barurile, restaurantele, hotelurile, tot ce ţine de serviciile către populaţie, este ignorat de un guvern ce pretinde că este de dreapta, dar nu pare să fie preocupat decât de protejarea marelui capital.

Dacă PSD invită reprezentanţii IMM-urilor la un dialog, şi propune o lege, votanţii PNL nu se mai regăsesc pe agenda guvernului. Guvern care, totuşi,  este de dreapta. De teama protestelor, premierul Cîţu se dă la electoratul social democraţilor. Oricâte ajutoare ar oferi, bazinul electoral al stângii nu poate fi balansat spre stânga.

Rareori situaţia politică a fost atât de tulbure, de încurcată. Greu de înţeles sunt interesele ascunse din spatele acţiunilor, al hotărârilor de guvern, al deciziilor luate de miniştri, dar şi al modului rezervat, evaziv în care preşedintele Iohannis îşi exprimă opiniile. Pasivitatea preşedintelui a culminat cu invitaţia adresată poporului de a practica  golful, un sport rezervat elitelor, bogaţilor. Nefirească este şi prezenţa preşedintelui la congresul unui partid. Dacă se va prezenta în faţa celor 5000 de delegaţi gestul lui va fi aspru şi îndelung criticat de restul partidelor politice.

De mare interes sunt acuzaţiile care planează asupra primului ministru privind cumpărarea unui număr uriaş de doze de vaccin. Ce să faci cu 120 de milioane de doze la o populaţie de şase ori mai mică? Florin Cîţu s-a apărat afirmând că aşa s-a cerut de la Bruxelles.

Mai este o zi până la marele congres. La sfârşitul zilei de sâmbătă se vor şti rezultatele bătăliei începută la 30 mai, când Ludovic Orban a aflat că are un contra-candidat pentru şefia PNL.

Florin Cîţu nu a decis să candideze fără binecuvântarea preşedintelui Iohannis. Aşadar, preşedintele se află şi s-a aflat mereu în centrul  furibundei campanii interne din PNL.

În fond, sâmbătă nu se joacă destinul lui Ludovic Orban, ci al tandemului Iohannis-Cîţu. Nu se ştie care va fi reacţia aripii Orban după aflarea rezultatelor de la nişte alegeri minuţios pregătite de tabăra Cîţu.

Victoria este previzibilă. Florin Cîţu are în mână şi pâinea şi cuţitul, pe când Ludovic Orban luptă doar cu vorba.

Important este ce vor face susţinătorii lui Orban după înfrângere. O ruptură a PNL la un an după alegerile parlamentare ar fi catastrofală pentru un partid care se chinuie să încropească o majoritate într-un parlament populat de o sumedenie de personaje exotice.

Deşi este un guvern minoritar, fără perspective de a reface o coaliţie zdruncinată de certuri, persistă o anume siguranţă atât la nivelul preşedinţiei, cât şi a primului ministru.

USR PLUS, dar şi Orban, sugerează că ar exista deja o înţelegere cu PSD care ar asigura susţinerea în parlament a actualului guvern. Un astfel de compromis politic, este deopotrivă de riscant pentru PNL şi PSD. Cele două partide se resping reciproc, ba chiar îşi clădesc întregul eşafodaj politic pe adversitatea funciară dintre ele. PSD şi PNL sunt deja duşmani naturali. Ca omul şi lupul, homo homini lupus.  Lupta internă, disputa dintre partidele de dreapta a ajuns atât de departe încât pentru PNL orice victorie va fi o înfrângere.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu