vineri, 26 noiembrie 2021

O CARTE DE COLECȚIE - CARTEA NUNŢII DE AUR de VASILE BELE

Azi o să vă prezint CARTEA NUNȚII DE AUR, semnată de VASILE BELE, apărută la Ed. Armonii Culturale, Adjud 2016. O carte dedicată părinților lui, Aurel și Ana, cu prilejul aniversării celor 50 de ani de căsătorie, din respect pentru aceștia. Și eu am trăit sub semnul iubirii necondiționate a părinților și bunicilor, cu emoția pe cea mai înaltă treaptă ce mi-a fost acceptată s-o accesez, așa că am citit această carte, pătrunsă de un puternic fior de respect și iubire față de aceștia.

Cuvântul de început al autorului, „Părinților mei – un simplu, dar mare, cuvânt de Mulțumire”, alături de frumoasa prefață „O viață de om – o clipă pe obrazul nemuririi”, semnată de Gheorghe A. Stoica, ne călăuzesc spre marele eveniment, la care prin acest volum, participăm și noi.

Iată ce frumos, a aducere aminte, ne vorbește Gheorghe A. Stoica: „Omul nu este lăsat pe pământ să fie singur” decreta către începuturile ființei umane, însuși Creatorul, iar „Ceea ce a unit Dumnezeu, omul să nu despartă” – frumos ne învăța biserica strămoșească, pe parcursul măreț și sacru al slujbei de cununie, una din cele șapte sfinte taine instaurate de însuși Mântuitorul nostru și lăsate nouă veșnică moștenire: Botezul, Mirungerea, Mărturisirea, Euharistia, Hirotonia, Cununia și Maslul (p. 3).

În tradiția și filozofia de viață a românilor, Cununia de aur, are semnificația ei aparte, o reuniune de familie, un prilej de recunoștință față de Dumnezeu.

Cartea e atent concepută pe mai multe capitole, cuprinzând organizarea, obiceiurile și tradițiile de nuntă, mesaje de felicitare și urări de bine, toate conturând frumoasa familie românească, care trăiește și își crește copiii demn, sub binecuvântarea lui Dumnezeu.

Descoperim pe rând frumusețea și autenticitatea multor momente ale evenimentului. Totul începe cu Stărostitul – orația de nuntă, care îmi sugerează o rostire în care nu ai cum să nu te oprești din mers sau din ce ai de făcut, pentru a afla vestea cea mare, încununată cu un salut creștinesc: „Aflăm pe Dumnezeu cu dumneavoastră! – la care răspunsul este – Dumnezeu vă-aduce-n pace!”, continuând: „Cu emoție, dar și cu mare bucurie, / vă spunem tuturor: / – Bine ați venit la această veselie! / Bine ați venit alături de noi / alături de mire și de mireasă / Într-o zi atât de frumoasă… Îi o nuntă mai măreață, / Îi o nuntă mai frumoasă / Că tata-i mire și mama mireasă”, (p. 27).

În versuri, emoționante continuă prezentarea vieții lor, copiii și nepoții, mulțumind lui Dumnezeu că „prin ajutorul său / Am ajuns azi la serbare / Am ajuns la nuntă mare / ne-om distra, ne-om veseli / O zi, două, poate tri”… „la anul și la mulți ani, / Sănătate și mulți bani! Pentru mire și mireasă / Sănătate să aveți / Zile lungi să petreceți / Împreună, bucuroși, / Și iarăși zic – sănătoși”! (p. 45).

Gânduri emoționante din partea celor cinci copii și din partea nepoților și strănepoților. 50 de ani de căsnicie, în care o familie frumoasă și-a crescut copiii cu iubire și demnitate, atrăgând stima și respectul satului, a celor din jur și a celor care i-au cunoscut, cum ar fi: Ghiță Blidar, interpret de muzică populară din Țara Codrului, Silvia Tămășan, interpret de muzică populară și prieten de familie, sau Marița Gligor – poet popular care dedică sărbătoriților un frumos poem.

Jocul găinii, presărat cu strigături, aruncatul grâului, urările de noroc cu bucurie, ne sunt prezentate în mai multe variante, într-o bogăție folclorică rar întâlnită. O minunată colecție cu orații de nuntă cuprinzând momentele importante: discuția cu părinții despre iubirea lor, târguitul miresei, la mireasă, la nănași, dezgătatul miresei, cu variantele lor populare, specifice zonei.

Urmează Urări de La mulți ani, fericire și bucurii tuturor, semnate de VASILE BELE, mirii să aibă parte doar de fericire, iertare, înțelegere, dragoste, respect, noroc, bine, împliniri și bucurii, toate sub binecuvântarea lui Dumnezeu. Călăuză să le fie Soarele, care la nunta lor a coborât în mijlocul horei românești, care mă duce cu gândul la satul cosmic, cu soarele lui, locul în care românul este fericit.

Încheie frumos: „până când ne vom întâlni din nou, Dumnezeu să vă aibă în paza Lui, să trimită darul și harul, dar și binecuvântarea asupra dumneavoastră”, (p.133).

Poetul VASILE BELE, vestit staroste, a bucurat inimile românilor cu dorul de casă și la Madrid, la o nuntă tradițională, prezentând autenticitatea și magia nunților maramureșene.

Mereu mă bucur că Dumnezeu a binecuvântat acest popor cu oameni precum VASILE BELE, care să ducă și să transmită mai departe aceste tradiții românești, bijuterii de aur din inimile românilor, într-o regăsire cosmică și pământeană, într-o pace lăuntrică, pe care cartea o oferă din plin sufletelor noastre.

Vreau să mă alătur și eu nuntașilor și să urez părinților poetului VIAȚĂ LUNGĂ, SĂNĂTATE și BUCURII, sub Binecuvântarea lui Dumnezeu, mulțumindu-le cu recunoștință că au crescut așa copiii frumoși, mândri și demni, care să ne reprezinte și să vă reprezinte cu cinste! Vă iubesc, Părinți ai lui VASILE BELE, ca de altfel pe toți părinții și bunicii noștri, pe care îi consider niște Sfinți!

Mulțumesc autorului pentru această sărbătoare, pentru acest spectacol unic de poezie, viață și armonie! Fie ca mesajul volumului să ajungă la cât mai mulți cititori, să ne mai încântați cu viitoarele apariții editoriale și Dumnezeu să ne ajute să ne mai întâlnim sănătoși și să ne bucurăm de prietenia noastră literară!

de prof. Aurelia RÎNJEA

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu