luni, 29 noiembrie 2021

Maria Brete la Târgul Darurilor de Crăciun: Amulete de purtat pe piept, aproape de suflet

 


 Printre expozanții de la Târgul Darurilor de Crăciun, care va avea loc la Galeria Várvédö din Centrul Vechi al Băii Mari (vizavi de Turnul Ștefan) în perioada 10-12 decembrie, se numără și Maria Brete, o artizană care coase podoabe inconfundabile.

Maria Brete s-a născut la țară, într-o familie numeroasă, cu posibilități modeste. Viața nu a fost ușoară, dar a fost plină de lecții și tradiții s-au păstrat foarte puțin în ziua de azi: cultivarea și procesarea cânepii, țesutul în razboi, vopsitul ațelor și brodatul, totul făcut manual, cu dibăcie și chibzuință.

Truda a dat naștere unor obiecte cu o deosebită valoare artistică: ștergare, păretare, costume populare, laibăre etc.

După ruptura mutării la oraș, arta învățată în tinerețe a fost pusă pe pauză, noua viață impunând rigori care i-au estompat creativitatea.

După mai bine de 25 de ani, la încurajarea fiicelor sale, Maria a redat viața tradiției prin brandul  #ZoreleColorate  - (grădina cu zorele în care creează în tihnă broderiile complexe) prin aceleași metode, împunsătură cu împunsătură, creând motive tradiționale. 

A ales să cunune broderia cu bijuteria, în scopul de a făuri amulete de purtat pe piept, aproape de suflet. 

De-a lungul anilor, a creat mii de broderii unice cu motive tradiționale care dichisesc portofele, traiste, coliere, cercei și alte accesorii. 

Colecția  de anul acesta se intitulează "Podoabe de suflet" și reflectă dorința de a încuraja femeile să poarte în  piept și să propage meșteșugul tradițional zi de zi.

Decorațiunile de pom de anul acesta sunt lucrate din fire de bumbac și sunt inspirate din terminațiile  ștergurilor lucrate în copilarie de Maria împreuna cu mama ei.

În colecția de bijuterii veți găsi modele unice, gata de oferit cadou, ce garantează să readucă zâmbetul pe buzele celor dragi.

Zorele Colorate are o prezență online permanentă pe pagina de Facebook și Breslo, locuri de unde puteți comanda produse pe tot parcursul anului.

Anca GOJA



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu