luni, 6 ianuarie 2025

IOAN GURĂ DE AUR



IOAN GURĂ DE AUR  s-a născut în Antiohia în jurul anului 354, din părinții Secundus-mare dregător militar care a murit la scurt timp după nașterea sa, și Antusa, descendentă dintr-o bogată familie creștină. Rămasă văduvă la numai 20 de ani, ea s-a dedicat educației fiului ei, renunțând la recăsătorire.

Ioan Gură de Aur a fost arhiepiscop de Constantinopol, fiind una din cele mai importante figuri ale patrologiei creștine, considerat sfânt deopotrivă  în Biserica Răsăriteană și în Biserica Apuseană - care îl venerează cu titlul de doctor al Bisericii, a murit în anul 407.

GÂNDIRI CE-AU STRĂBĂTUT VEACURILE:

Credința în Înviere este adevărata mângâiere în suferinți, în lupta cu ostenelile și cu greutățile vieții.

Pentru a te mântui e de ajuns să vrei.

Credința întărește ceea ce rațiunea clatină.

Așadar, fără să facem milostenie, nu ne putem mântui...

Vinul a fost dat ca să ne veselim, nu ca să ne facă de ocară, ca să râdem, nu ca să fim de râs, ca să ne însănătoșim, nu ca să ne îmbolnăvim, ca să îndreptăm slăbiciunea trupului, nu ca să surpăm tăria sufletului. Dumnezeu te-a cinstit când a dat pe pământ acest dar, vinul. Pentru ce te faci de ocară cu necumpătarea ta?

 

IOAN DAMASCHINUL

Ioan Damaschinul s-a născut în anul 675 în Siria, Damasc și a decedat în 749 fiind înmormântat la Mănăstirea Sf. Sava din Palestina.

De la el ne-au rămas multe sfaturi și cuvinte duhovnicești:

-despre dovedirea existenței lui Dumnezeu: „Cine este acela care a orânduit cele cerești și cele pământești, toate cele din aer și toate cele din apă, dar mai vârtos, cele dinaintea acestora, cerul, pământul, aerul, natura focului și a apei? Cine le-a mestecat și le-a împărțit pe acestea? Cine este acela care le-a pus în mișcare și conduce mersul lor neîncetat și neîmpiedicat? Nu este oare făuritorul lor acela care a pus în toate o lege, potrivit căreia totul se conduce și se guvernează?Și cine este făuritorul lor? Nu este oare acela care le-a făcut și le-a adus la existență?”

 Alte afirmații:

Bolnavul nu trebuie să-și ascundă boala în fața medicului și nici săracul sărăcia în fața prietenilor.

Cu adevărat nu există pe lume nimic mai de preț ca ajutorul prietenului și bucuria reciprocă.

Cel mai curajos se cunoaște la mâhnire, iar prietenii credincioși la nevoie.

Cel care amestecă pietrele prețioase  și perlele cu cositorul, acela mai mult se înjosește pe sine, decât perlele.

Omul  rău și viclean preschimbă iubirea în dușmănie și dezbinare, dacă se bagă între prieteni.

Nu trebuie să neglijezi patru lucruri: focul, boala, dușmanul și datoria.

Cine tinde către bine, trebuie să fie gata să îndure răul.

E  mai bine să învingi prin ingeniozitate și minte decât prin împotrivire.

Trebuie ca cei mari să nu-i disprețuiască pe cei mici, care se află sub ei, fiindcă cei mici nu sunt așa mici atunci când sunt utili celor mari.

Ioan Damaschinul afirma că „Mântuitorul poate fi a prin icoane, deoarece a luat chip omenesc, iar icoanele îndeplinesc în Biserică patru roluri: educativ-instructiv, cultic (de însoțire a slujbelor bisericești), estetic ( de împodobire a sfintelor lăcașuri)  și haric ( de a mijloci harurile Sf. Treimi către credincioși).”

 

Sf. IOAN EVANGHELISTUL – TEOLOGUL

A fost unul dintre cei 12 Sfinți Apostoli chemați mai întâi de Iisus Hristos. El este cunoscut mai ales  pentru scrierile canonice nou-testamentare: Evanghelia, trei Epistole și Apocalipsa.

-s-a născut în Galileia în anul 10 d.Hr.-a trăit 88 de ani, a decedat în Efes din Imperiul Roman în anul 98 d. Hr.

-fiu al pescarului Zevedeu și al mironosiței Solomeea, el a fost ucenic al Sf. Ioan Botezătorul împreună cu fratele lui Iacob; a fost cel mai tânăr apostol al Domnului. La Cina cea de Taină, el stă aproape de pieptul Mântuitorului în semn de iubire și ascultare fiind numit și„ ucenicul prea iubit al lui Iisus.”

Împreună cu Apostolii Petru și Iacob, Ioan îl însoțește pe Iisus Hristos în cele mai importante momente ale vieții sale pământești: Învierea fiicei lui Iair, Schimbarea la Față și rugăciunea din grădina Ghetsimani. Mai apoi, când Mântuitorul este răstignit pe Cruce, el este ales drept purtător de grijă pentru Fecioara Maria pe care o însoțește până la cinstita ei Adormire. După Învierea lui Iisus Hristos - Ioan a fost primul Apostol care a cercetat mormântul gol. După adormirea Maicii Domnului, Sfăntul a mers în localitatea Efes pentru a propovădui Evanghelia lui Iisus; exilat apoi în insula Patmos-unde într-o peșteră a primit revelația  despre Sfârșitul lumii-pe care a consemnat-o în Apocalipsa. El a fost acela care a vestit lumii  că „Dumnezeu este iubire” și „Dumnezeu este lumina”.

-este prăznuit de trei ori pe an: în ziua de 8 mai în cinstea mununii care are loc la mormântul său, în ziua de 30 iunie și în ziua de 26 septembrie când a trecut la cele veșnice.

 

Sf. Mc. IOAN VALAHUL

Sfântul nou mucenic Ioan Valahul a trăit în Țara Românească în vremea domnitorului Matei Basarab. Suferă martiriul pentru nelepădarea de credința creștin ortodoxă în anul 1662 la data de 12 mai  atunci când se săvârșește  și pomenirea sa în calendarul bisericesc.

În 1659 turcii și tătarii au pustiit biata Țară Românească, la urmă luând cu ei mulți robi români pe care i-au trecut peste Dunăre. Unul dintre acești tineri de doar 15 ani  a fost Ioan Valahul. Un oștean bogat l-a cumpărat vrând să-l silească spre păcatul sodomiei, dar Ioan l-a răpus pe agarean și a fugit, mai târziu el a fost prins și dat soției acestuia să facă ce vrea cu el. Aceasta- văzându-l frumos la chip îi promite că-l ia de soț dacă se leapădă de credința creștină. Cum aceasta nu se întâmplă prin refuzul categoric al tânărului, prigonitorii l-au spânzurat pe tânărul creștin român care avea numai 18 ani, trupul lui se va fi aruncat în Bosfor.

SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL

Pe 7 ianuarie  biserica noastră prăznuiește soborul Sf. Prooroc Ioan Botezătorul și Înainte Premergătorul Domnului.

Cel mai mare om născut din femeie (Matei 11, 11) Sf. Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini din părinți Zaharia și Elisabeta. Nașterea sa a fost vestită de însuși Arhanghelul Gavril.

Numele Ioan e cel mai frecvent nume de persoană nu doar la români, ci la toate popoarele europene. Etimologic numele are origini biblice provenind din limba ebraică de la cuvântul IOHANAN- format din IO (Dumnezeu) și HANAN(a avea milă) -a se milostivi, deci tradus „Dumnezeu s-a îndurat”fiind în realitate o formulă de mulțumire adresată lui Dumnezeu de familia Elisabeta și Zaharia pentru darul cel de mare preț pe care-l așteptau de atâta vreme.

 

Sf. IOAN SCĂRARUL

„Fățărnicia este maica minciunii, cugerarea în minciună și născocitoarea minciunii. Fățărnicia este o așezare potrivnică și trupului și sufletului, împletită cu tot felul de socoteli.”

-va continua...

                         OLIMPIA MUREȘAN, UZPR

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu