Martie 20, 2025
La 35 de ani, în 1997, Alexander Dughin a publicat Foundations of Geopolitics / Fundamentele Geopoliticii, în care și-a prezentat ideile principale acumulate pe perioada adolescenței și tinereții. A fost cartea care, spun unii, l-a influențat pe Putin și mișcarea naționalistă (fascistă spun unii) rusă și care a culminat cu invazia Ucrainei. Cartea dezvoltă idei îndrăznețe pentru vremea aceea, dar care, în totalitatea lor, reînvie naționalismul rus după un declin de mai multe decenii de bolșevism, și continuă ideile fundamentale ale naționaliștilor ruși care au percolat vreme de veacuri. Dar ideile acestea sunt și periculoase. Ele au justificat imperialismul țarist din trecut și foarte probabil vor continua să influențeze politica externă expansionistă a Rusiei post-comuniste. România, ca țară vecină Rusiei, este direct vizată.
De Dughin am auzit probabil fiecare dintre noi, fără să citim efectiv scrierile lui. Ne-am informat indirect, din ce auzeam ori citeam pe ici, colo. Poate nici nu am avut interesul să citim cărțile lui, dar mai ales răbdarea. Cărțile lui sunt multe, lungi, repetitive. Dar și influente. Iată însă că New Yorker tocmai a publicat un eseu de 30 de pagini privind viața, gândirea și influența acestui naționalist rus, Alexander Dughin. Eseul e folositor pentru cei care caută un narativ succint al gândirii celui mai influent intelectual rus al zilelor noastre, cât și o explicație a perspectivei Rusiei privind Ucraina.
Autorul face o treaba bună analizând viața și cărțile esențiale ale lui Dughin. Celor interesați de temă în sine le recomandam articolul, sugestiv de altfel, The Imperialist Philosopher who Demanded the Ukraine War / Filosoful imperialist care a cerut războiul din Ucraina.
[Link: https://www.newyorker.com/.../the-imperialist-philosopher...]
Ucraina trebuie sa dispara
Ideea dominantă a cărții Fundamentele Geopoliticii este că poporul rus este „un geniu” care are o misiune civilizatoare pentru restul lumii, și menirea dată de Dumnezeu să domine lumea. „The battle for Russian world domintion is not over, scrie el – Bătălia pentru dominația lumii de către Rusia nu s-a încheiat. Istoria „sfântă” a Rusiei a fost, scria el, o propulsare constantă liniară, ghidată de Dumnezeu, a neamului rusesc „toward the creation of an Empire / spre crearea unui Imperiu”. În acest context de expansiune, insistă Dughin, Ucraina trebuie să dispară.
„The continued existence of a unitary Ukraine is unacceptable / continua existență a unei Ucraine unitare este inacceptabilă”, scrie Dughin.
Pentru Dughin, Europa este „o ladă de gunoi”, iar SUA „a trading company / o companie comercială”. Fundamentele Geopoliticii a fost, comentează un influent istoric american, cea mai influentă carte care a influențat gândirea politică, economică, militară, strategică și de politică externă în Rusia după prăbușirea comunismului. John B. Dunlop concluziona că primul pas spre transformarea Rusiei într-un adevărat Imperiu mondial propus de naționaliștii ruși este eliminarea Ucrainei de pe harta lumii ca stat independent. „If, scrie Dunlap, the ideas in Foundations of Geopolitics, are to be implemented, then Ukraine would cease to exist / Dacă ideile din Fundamentele Geopoliticii ar ajunge să fie implementate, atunci Ucraina ar trebui să nu mai existe. După Dughin, continuă Dunlap, „the destruction of Ukraine is essential to Russia’s continued existence / distrugerea Ucrainei este esențială pentru existența continuă a Rusiei ...”
Putin și Dughin nu sunt, scriu comentatorii, nici prieteni, nici cunoștințe apropriate. Putin nu-l menționează pe Dughin și Dughin scrie rar despre Putin. Dar ideile și justificările vânturate de Putin pentru acțiunile militare din Ucraina sunt de inspirație dughinistă. Fără îndoială, ideile lui Dughin sunt periculoase și, din nefericire, au prins tracțiune în acțiunile și politicile militariste ale lui Putin. Că sunt fantezii și iluzii crase nu e important – pe moment. Nu de puține ori, fanteziile devin justificarea politicilor, indiferent de cât de deocheate ori bizare ar fi ele. Ele propulsează oamenii în acțiune și îi motivează, spre bine ori spre rău. În acest sens, Rusia suferă și a suferit de mesianism, și din nefericire a acționat și continuă să acționeze ca o națiune care pretinde să aibă o misiune civilizațională mai nobilă ca oricare altă națiune ori civilizație cunoscută istoriei.
Fanteziile lui Dughin și mesianismul rus
Evoluția istoriei dovedește, argumentează Dughin, că Rusia este unealtă pe care Dumnezeu o folosește să pedepsească decadența, dar și să aducă lumina între noroade, sub oblăduirea Kremlinului. Nicio altă națiune nu a realizat ce a realizat Rusia, scrie Dughin – a învins mongolii care au pustiit Europa vreme de veacuri, l-a învins pe Napoleon (scăpând Europa de o altă pacoste), l-a învins pe Hitler (scăpând Europa din mâna unui alt tiran), iar în Orientul Îndepărtat a învins Japonia Imperială în anii 30.
Moscova, continuă Dughin, este, așa cum au spus-o și alții, a „Treia Romă” și singura „Roma Adevărată” care încă se ține pe picioare. Roma Eterna e Moscova, nu Roma cea veche care a fost cotropită și vandalizată de barbari ori Bizanțul cotropit de musulmani. Adevărata Romă, Moscova, va rămâne în picioare. E ușor de înțeles deci de ce capetele naționaliștilor ruși sunt înfierbântate când e vorba de Rusia și dominația globală. Și mai ușor de înțeles, de asemenea, de ce Ucraina trebuie sa dispară.
În Foundational Geopolitics Dughin afirmă și mesianismul neamului rusesc: „The Russian people certainly belong to the messianic peoples, and, like any messianic people, it has a universal, pan-human significance / Națiunea rusă neîndoielnic aparține popoarelor mesianice, și, asemenea oricărei națiuni mesianice, posedă o semnificație universală, pan-umana ...”
Adaugă el, „Russia is more than a state or nation – is a holy empire with a world-saving duty / Rusia e mai mult decât un stat ori o națiune – este un imperiu sfânt care are datoria de a salva lumea ...”
Viata lui Dughin
Născut în 1962, Dughin a crescut în casa unui preot al cărui tată, tot preot, spune Dughin, sovieticii l-au decapitat. Fost dizident și instabil în anii tinereții, după prăbușirea comunismului Dughin devine profesor de sociologie la Universitatea de Stat din Moscova. Cititor avid, vorbitor a mai multor limbi străine, Dughin a citit filosofii germani în germană, filosofii greci în limba greacă antică, și pe cei francezi în franceză. A posedat o minte enciclopedică ceea ce i-a dat capacitatea și posibilitatea, spun cei care îl cunosc, să scrie o carte într-o singură noapte.
Dughin își continuă ideile mesianice în cartea lui publicată în 2023, Being and Empire / Imperiu și existență, care are 784 de pagini. La fel ca și cărțile anterioare, în „Imperiu și existență” Dughin își continuă atacurile împotriva Occidentului și a Americii. Liberalismul acestor țări este „the greatest enemy of Russia / cea mai mare amenințare pentru Rusia”. Este o propunere periculoasă pentru ca Rusia, fiind pe calea mesianică și posedând chemarea de a izbăvi lumea de sub puterea unui Occident păcătos, trebuie să elimine liberalismul.
Dacă la nivel regional obstacolul spre împlinirea mesianismului rus este Ucraina, la nivel global obstacolul e Occidentul și America. Distrugerea acestor civilizații e imperioasă: „by seeking to destroy our traditional values and force on us their false values ... that are directly leading to degradation and degeneration, because they are contrary to human nature / încercarea Occidentului de a ne distruge valorile tradiționale și să îmbrățișăm valori false ... care duc direct la degradare și degenerare, pentru că sunt contrare naturii umane ...”
Ideea că Rusia are o chemare mesianică, iar Occidentul si America sunt civilizații satanice ale întunericului a prins foarte repede la tinerii ruși, dar și la conservatorii occidentali. Asta explică, spun analiștii, simpatia cu care nu puțini conservatori din Occident îl privesc pe Putin. Putin este „izbăvitorul”, unealta de distrugere a liberalismului occidental. În „Imperiu și existență”, Dughin repetă ideea consistentă a gândirii lui „that the Russian Federation’s destiny is to become a holy empire along tsarist lines / că Federația Rusă e destinată să devină un imperiu sfânt după modelul țarist ...”
Occidentul contamineaza Rusia
Dimpotrivă, scrie Dughin, apropierea Rusiei de Europa sau America înseamnă contaminarea sufletului curat al rușilor. („Any closer intercourse with Europe might even exercise a harmful and corrupt influence upon the Russian mind / Orice interacțiune mai strânsă cu Europa ar atrage influențe nocive și coruptibile asupra minții rușilor”.)
Dacă Putin gândește în termeni mesianici, nu e singurul rus care o face. Dughin este și el un mare admirator al Țarului Alexandru I care l-a învins pe Napoleon, în 1814. Alexandru I „came to believe that God had ordained him to save Europe / a ajuns la convingerea că Dumnezeu l-a rânduit să scape Europa”. New Yorker numește mesianismul lui Alexandru I „a form of lunatic spiritualism / o formă de spiritualism lunatic”.
Dughin a fost și un activist politic. Împreună cu alți naționaliști ruși a fondat Frontul Patriotic Național, al cărui obiectiv a fost să prevină transformarea Rusiei într-o „copie a modelului european secular / a copy of the secular European model”. A plecat din acest partid și a fondat Partidul Național Bolșevic. Numele amintește de partidul lui Hitler, Partidul Național Socialist. Ceea ce, scrie autorul articolului, îl plasează pe Dughin în lumea fascistă și naționalistă.
Dughin a devenit, într-un fel, un fel de migrant politic. A fondat un think tank, Center for Conservative Studies / Centrul pentru Studii Conservatoare, a candidat la funcția de parlamentar (dar fără succes), și a fondat un alt partid, The Eurasia Party / Partidul Euroasia. Viziunea partidului este imperialistă. Afirmă Dughin: „our foremost priority is to focus on the creation of the empire / prioritatea primordială pentru noi este să ne concentrăm pe formarea unui imperiu”. Iar Putin, în viziunea lui Dughin, este omul predestinat de istorie („predetermined by history”) să construiască acest imperiu.
Rusia, adaugă el „is in a battle with the existential enemy (Atlantism, the global financial oligarchy, the West) / Rusia e într-o bătălie cu dușmanul ei existențial (Atlantismul, oligarhia financiară mondială și Occidentul”.
Colapsul Rusiei
Nu putem face un pronostic ferm, dar există șanse ca Dughin să vadă cu proprii ochi prăbușirea Rusiei, nu transformarea ei într-o putere globală și mai ales în una care „eliberează” lumea de „decadența occidentală și asuprirea globală americană”. În primul rând, Rusia nu are calitățile morale pentru a deveni „eliberatorul lumii”. Rușii, cu toate că sunt o națiune tradițională, trăiesc asemenea unor oameni lipsiți de Dumnezeu. Divorțul e răspândit, avortul o plagă națională, iar beția scurtează viața bărbaților ruși cu zeci de ani. Vârsta medie la care mor bărbații ruși e în anii 60 ai vieții. Tutunul și beția îi omoară.
Rusia nici nu aduce copii pe lume. Putin e îngrijorat și nu mai are opțiuni viabile să inverseze declinul demografic al Rusiei. Washington Post tocmai a publicat un articol pe tema asta: https://www.washingtonpost.com/.../russia-population.../ Or fi rușii pro-familie, dar nu sunt pro-viață. Războiul din Ucraina a secat Rusia de bărbați tineri. În doar 3-4 ani războiul a redus drastic numărul bărbaților tineri care ar fi putut întemeia familii. Sute de mii dintre ei sunt morți, sute de mii handicapați și suferinzi de boli mintale.
Post-război, Rusia va deveni o țară îmbătrânită, secată de resurse umane. O țară care va rămâne împovărată financiar de pensiile de război pe care va trebui să le plătească. Sute de mii de bărbați tineri nu vor putea munci. Nu vor putea forma familii. Vor rămâne într-o stare de depresie. Penuria de soldați îl determină pe Putin să trimită înapoi pe front soldații răniți încă înainte de a se însănătoși complet. [Link: https://www.dw.com/.../ukraine-war-wounded.../a-71474444]
Putem spune cu o convingere oarecum fermă că Rusia nu va mai începe încă un război de scara celui din Ucraina pentru cel puțin 25 de ani. Din lipsa, în primul rând, de resurse umane. Iar mutațiile demografice ale Rusiei nu pot nici ele să fie ignorate: rușii constituie un procent în scădere a populației, iar minoritățile un procent în creștere. Rusia a câștigat războiul din Ucraina cu un preț demografic exorbitant. Este, însă, și punctul de început al declinului militar și politic al Rusiei post-putiniste. Ce Putin a creat prin forță brută și viețile a un milion de tineri, va începe să se destrame odată cu încetarea războiului.
ARTICOLUL 16 DIN DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI
Articolul 16 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului afirma: "Cu incepere de la implinirea virstei legale, barbatul si femeia, fara nici o restrictie in ce priveste rasa, nationalitatea sau religia, au dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie. ... Familia constituie elementul natural si fundamental al societatii si are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului". Familia romana isi cere drepturile. Aceste drepturi le pledam, le-am pledat din 2006 incoace, si vom continua sa le pledam. Sunt cele mai pretioase dintre drepturi dar si cele mai abuzate azi. Pretuiti-le!
APRECIERI SI RUGAMINTE
Apreciem faptul ca repostati materialele noastre. Va multumim si va rugam sa continuati sa o faceti. Fiti amabili, insa, si identificati AFR (Alianta Familiilor din Romaia) ca autor al materialelor. Va multumim!
JOIN US ON FACEBOOK / URMARITI-NE SI PE FACEBOOK!
Publicam comentariile noastre de joi si pe Facebook. Va rugam sa ne urmariti si sa deveniti prietenii nostri pe Facebook: https://ro-ro.facebook.com/Alianta.Familiilor/
FACETI-NE CUNOSCUTI!
Faceti-ne cunoscuti familiilor si prietenilor d-tra. Dati mai departe mesajele noastre si incurajati-i sa se aboneze. Va multumim.
Alianta Familiilor din Romania
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu