joi, 22 martie 2012

ŞTIAŢI CĂ...


·      bacnotele  au fost introduse de negustorii chinezi de ceai, la începutul secolului al X-lea, care încheiau mari tranzacţii cu bilete la ordin, cu scopul evitării transportului monedelor metalice? Administraţia chineză adoptă oficial bancnotele în 1024.
·        lucrătorii din comertul alimentar, care ating alimentele şi încaseaza banii clienţilor pot fi agenţi de transmitere a epidemiilor? În 2007, un studiu a confirmat că virusii gripali pot supravieţui până la cinci zile pe bancnote.
·        bancnota din hârtie este compusă exclusiv din pastă de hârtie de bumbac, suferind un proces de purificare crescut; această hârtie, fără clei, este unsă cu gelatină, apoi uscată cu aer, înainte de a suferi o calandrare foarte puternică?
·        Notafilia, denumirea sub care este cunoscută colectionarea de bancnote, este un hobby popular în unele ţări?
·        de vreo treizeci de ani, din ce în ce mai multe state au trecut la adoptarea bancnotelor din polimeri (cum este, de exemplu, polipropilena), care sunt mult mai rezistente la rupere şi la şifonare decât cele de hârtie? În 2008, cinci ţări aveau în circulatie, în totalitate, bancnotele din polimeri: Australia, Noua Zeelandă, Brunei, România şi Vietnam. O duzină de alte state au astfel de bancnote în circulaţie, în paralel cu cele de hârtie.
·        prima bancnotă de polimeri emisă de România a fost cea de 2.000 de lei (ROL), din 1999, cu ocazia eclipsei totale de soare, din 11 august a acelui an, România fiind prima ţară europeană care a pus în circulaţie astfel de bancnote de polimeri?

                                                                                                               I.I.D.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu