Producătorii de preparate din carne vor să majoreze preţurile,
până la Crăciun, cu 10%, ca urmare a scumpirii materiei prime, utilităţilor şi
combustibililor, a declarat joi, 1 noiembrie, într-o conferinţă de presă,
Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC). Timiş a spus că după creşterile de preţuri la energie, gaze şi combustibili preţul cărnii a urcat în ultimele luni cu 15%.
"Oamenii au mai putini bani in buzunar, deci cumpara
mai putin, TVA-ul este ceea ce determina ca marea majoritate a consumatorilor
sa se duca in zona produselor ieftine, si atunci mancam mai putin, mai ieftin
si mai putin sanatos", a afirmat el.
Seful ARC a adaugat ca producatorii de mezeluri vor incerca
sa mareasca preturile, pentru ca ei cumpara carne mai scumpa cu aproximativ 25%
comparativ cu inceputul anului.
"Noi vom incerca sa marim pretul cu 10%. Nu vrem, dar
ne obliga situatia, daca materia prima este mai scumpa si se anunta in fiecare
saptamana scumpiri. Nu stim insa daca piata va suporta majorarile de pret. Noi
vom face tot ce se poate ca sa ramanem in viata si sa ne putem vedea si la
anul", a mai spus el.
Si carnea de porc s-ar putea scumpi pana la Craciun cu pana
la 15%. "In Romania, in apropierea sarbatorilor de iarna, se taie trei
milioane de porci in fundul curtii. Si atunci se deregleaza piata in mod
direct. Probabil ca preturile la acesti porci pe care ii taie taranii vor fi,
ca in fiecare an, mai mari decat cele cu care vindem noi la ora actuala",
a declarat Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc
din Romania.
El a afirmat ca preturile ar putea creste pana la Craciun cu
maxim 15%, pentru ca piata nu suporta majorari mai mari. Nici la carnea de
pasare piata nu suporta majorari mari de prețuri,
iar producatorii sustin ca vand in pierdere si cer scaderea TVA.
"Suntem sub costurile de productie si nu stiu cat vom
mai rezista. Reducerea TVA poate fi o solutie imediata, daca vrem sa incurajam
vanzarile. Daca nu se va reduce TVA, se va pune problema insolventei pentru
multi producatori. Reducerea TVA va duce la diminuarea evaziunii fiscale si la
oferirea unor produse la preturi accesibile", a afirmat Ilie Van,
presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania. El a adaugat ca
producatorii de pasari ar trai mai bine daca ar vinde cerealele pe care le
detin decat daca comercializeaza carnea.Mediafax
Cristian LAURENŢIU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu