miercuri, 3 iulie 2013

Trei alimente care ne omoara încet, dar sigur!

Murim cu totii, insa e posibil ca asta sa se intample mai devreme decat ne-am astepta. Vinovate sunt anumite alimente atat de nocive, incat ne imbolnavesc si se omoara incet, pe nesimtite. Culmea este ca li se face reclama si sunt consumate de foarte multi oameni. Iata care sunt cele trei alimente cunoscute care ne omoara incet...
1. HOT DOG. Toata lumea adora sa manance sandwich-ul american cu cremvursti, mustar si chifla... Ce ar putea sa fie toxic si nesanatos la asta? Cremvurstii sunt realizati din resturi de carne indepartata mecanic de pe oase (cu ajutorul unor perii mari) si au in componenta o serie de alte ingrediente nu tocmai placute (agenti de ingrosare si arome).
Consumul de cremvursti nefierti creste riscul de imbolnavire cu Listeria, o infectie bacteriana destul de rara, printre simptomele careia enumeram: febra, dureri musculare, voma, diaree. Un studiu realizat de AICR a aratat dovezi conform carora consumul a 50 de grame de carne procesata (echivalentul cantitativ al unui cremvursti) in fiecare zi, creste riscul de tumora maligna cu 21%.
2. CHIPSURILE DE CARTOFI. Sunt printre cele mai populare gustari, insa si cele mai nesanatoase. Cartofii in sine sunt sanatosi, insa atunci cand sunt preparati sub forma de chipsuri, lucrurile stau exact invers. Chipsurile se fac prin prajirea in ulei a feliilor foarte subtiri de cartof, cu un adaos mare de zahar si sare, conservanti si aditivi alimentari.
Astfel, chipsurile de cartofi su devenit simbol al junk-food-ului. Dincolo de faptul ca ingrasa, chipsurile de cartofi sunt printre cele mai nesanatoase alimente din cauza grasimilor nesaturate (trans). Grasimile nesaturate apar chiar in mod natural in anumite alimente (de exemplu carne si produse lactate), insa le intalnim mai ales in alimentele procesate (prezenta grasimilor nesaturate le ofera o viata mai lunga in magazin). Aceste grasimi nu au nici un beneficiu din punct de vedere nutritional si sunt nesanatoase: cresc riscul de boli cardio-vasculare, nivelul de colesterol rau, iar unele studii le leaga de boala Alzheimer, diabet si depresie.
3. BAUTURILE RACORITOARE. Nu au nici o valoare nutritionala, indiferent de adaosurile de vitamine cu care isi fac atat de multa reclama, iar efectele lor asupra sanatatii sunt si mai ingrozitoare. Dincolo de faptul ca in unele cazuri provoaca obezitate si carii dentale, bauturile racoritoare sunt adevarate licori ucigase.
Pentru ca au o concentratie mare de cafeina, sucurile sunt considerate responsabile pentru tulburarile de somn si anxietate; benzoatul de sodiu din bauturile racoritoare este responsabil de hiperactivitate si modificari la nivelul adn-ului. In pus, exista dovezi ca acidul fosforic din anumite bauturi extrage calciul din oase, reducand densitatea osoasa.
Mancati responsabil. Viata trebuie sa aiba prioritate.


                                                                            dr. Iulian Coza

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu