duminică, 5 aprilie 2015

Cenaclul Asociației Scriitorilor din Baia Mare în 4 aprilie 2015

 Din nou ne vizitează domnul prof. Doroș Vasile, fostul profesor a lui Ion Burnar, care de această data a adus și prezentat cele zece volume de poezii, care în afară de faptul că au un conținut bun ale poeziilor citite la ultima intrunire, aceste volume sunt adevărate colectii de design care ar putea fi date de model tipografiilor. Este un lucru frumos și conțin, aceste lucrări, poezii foarte bune.
      Intre musafiri sunt și șase tineri, care au venit: "să vadă cum e..." Și deja o prezență obișnuită doamnele profesoare Turda. Am fost destui de mulți ținând cont că suntem în ajun de Paște catolic și Duminica Floriilor la ortodocși.
      Ne citesc domnul Tivadar Vasile și doamna Urlihc Silvia Bia.
    Doamna Florica Bud, președinta Cenaclului Asociației Scriitorilor, deschide ședința cu evenimentele culturale ale săptămânii trecute, în speță prezența domnului Uiuiu, director cultural al județului Bistrița-Năsăud, care a prezentat problemele culturale ale județului vecin și posibilități de-a tipării cărți existente în județul nostru. Apoi Domnia ei prezintă câteva probleme organizatorice referitor tot la aceste probleme de tipărirea cărților și pașii necesari pentru a deveni membru a Uniunii Sriitorilor din Romănia, cât și posibilitățile de premiere a cărților exsistente acum.
      Se dă cuvântul domnului Gross Rocneanu care expune modalitatea de-a publica lucrările scriitorilor Asociației Baia Mare pe internet.
      După ce felicita pe doamnele care mâine vor serba onomastica, doamna președintă dă cuvântui poetei Silvia Ulric care citește poezie de dragoste, destul de tristă, cum este de altfel dragostea:suferință sau extaz. Ne mai delectează cu o poezie care a fost preluată de o publicație. Dintre cele citite de doamna Silvia Urlic:"Și dacă ar fi...", "din nou sa fiu", "M-am unit cu tine"," să nu fiu","Și  femeile mai plâng câteodată". "Am chemat casa acasă",
      După ce a primit aplauzele cuvenite ne citește domnul Tivadar Vasile care ne propune proza :"Vizita unui prieten" și "Pledoarie pentru un bust".
Domnul Vasile Dan Marchiș o felicită pentru dragostea de natura, stil și metafore folosite. O felicită și îi urează succes in continuare. Domnul Epli îi recită o poezie dedicată dânsei. Profesoara Turda pune ceva intrebări pe marginea unei proze mai scurte, dacă va fi un roman. Dânsa răspunde că nu. Pentru ea scrisul este punerea sufletului pe acea hârtie.Doamna Florica spune că americanii folosesc astfel de proze-poezii. Domnul Tivadar, spune că ne-a dat o porție de iubire. Este lipsă din poezii :mama, despre care nu are verduri. O felicită și mai mult curaj.domnul profesor Doroș: este o baie de suflet! Domnul Meteș Chelințanu, spune ca de Paște ș/ia deschis sufletul in fața noastră.
Pentru domnul Tivadar numai felicitări. Doamna Turda apreciază cum transmite trăirile de astăzi și este scrisă trădând spiritul gazetăresc. Doamna Dorina ne spune ca in poeziile Silviei de fapt sunt suferințele fiecăruia din noi. Pentru domnul Tivadar numai felicităti, a scos bine in evidență evenimente cunoscute.
      Domnul Hada, spune că domnul Tivadar a avut maestru pe Jan Bădin, căruia îi dedică cea de- a doua proză. Din alte proze reiese că are o inclinație spre religie. După această presupunere, arată ca mulți justifică războiul ca o reducere a populației Terrei. Îl felicită.
      Domnul Valer Sabau, spune ca venirea la cenaclu nu este o „descărcare a plângerilor”, ci este o analiză a scriiturii. Consideră că NU au valoare cele citite de domnil Tivadar, deoarece este o transpunere seacă a unor intamplări pe care le știm. Doamnei Ulric îi spune că trebuie să fie putin mai violentă in versuri si mai decenta in sala „ Ion Burnar”.
      Domnul Toma Gross Rocneanu aduce felicitări scrierilor prezentate, care sunt etape fericite și mai nefericite ale epocii comuniste. Se vede necesitatea de-a aduna aceste scrieri intr-un volum.
        Domnul Profianu Ioan ne spune că ori care dintre oameni trebuie Respectat, dacă și el respectâ legile credinței.
        Se pare că ne dorim mai mult din aceste Cenacluri printr-o formă de inregistrare a momentelor dar și a celor citite de colegi!


                                                                                    TOMA GROSS ROCNEANU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu