vineri, 10 noiembrie 2017

Limba Română tot mai aproape de Constituție din R. Moldova. Schimbarea art.13 aprobată de prima comisie parlamentară

Proiectul de lege cu privire la modificarea art. 13 din Constituție, ce prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească" cu „limba română", a fost avizat pozitiv de Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe. Proiectul a fost votat în cadrul ședinței de astăzi, cu șase voturi pro și patru împotrivă. Informația a fost confirmată pentru www.deschide.md de președintele comisiei, deputatul Ștefan Creangă, transmite Romanian Global News.
Deputații care au fost de acord cu întroducerea în Constituție a limbii române sunt: Ștefan Creangă (Grupul Parlamentar Popular European); Marcel Răducan (Fracțiunea Partidului Democrat); Vladimir Andronachi (Fracțiunea Partidului Democrat); Grigore Cobzac (Fracțiunea Partidului Liberal Democrat); Gheorghe Mocanu (Grupul Parlamentar Popular European); Alina Zotea (Fracțiunea Partidului Liberal).
Cei care s-au împotrivit înlocuirii acestui articol din Constituție sunt: Alexandr Bannicov (Fracțiunea Partidului Democrat); Vladimir Golovatiuc (Fracțiunea Partidului Socialiștilor); Zinaida Greceanîi (Fracțiunea Partidului Socialiștilor) și Corneliu Dudnic (Fracțiunea Partidului Democrat).
Repartizarea voturilor în comisie a fost confirmată pentru Deschide.MD de liberala Alina Zotea, care a mai precizat că Oxana Domentii, deputata din cadrul Fracțiunii Partidului Comuniștilor, a lipsit de la ședința de astăzi.
Comisia economie, buget şi finanţe este singura comisie parlamentară care a avizat până în prezent acest proiect. Președintele comisiei, Ștefan Creangă, a mai menționat că membrii comisiei „vor propune Plenului ca acest proiect să se voteze nominal".
Inițiativa legislativă cu privire la modificarea articolului 13 din Constituție a fost înaintat de deputații fracțiunii Partidului Liberal Democrat. Înalta Curte a stabilit, în cadrul ședinței din 31 octombrie, că inițiativa deputaților PLDM este constituțională.
                                                                                            RGN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu