vineri, 16 februarie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Plecăciunea, Porunca și... Cerul



1. „SFINTELE SCRIPTURI nu ne-au fost date pentru a ne învăţa cum merge cerul, ci CUM SĂ MERGEM LA CER. MATEMATICA ESTE LIMBA CU CARE DUMNEZEU A SCRIS UNIVERSUL. Ea  este un pod către artă. Matematica la fel ca şi arta, este un mod de a vedea lumea şi este creatoare”.
Galileo Galilei (1564-1642),
fizician, matematician, astronom, filosof italian, care a jucat un rol important în Revoluţia Ştiinţifică. Printre realizările sale se numără îmbunătăţirea telescoapelor şi observaţiile astronomice realizate astfel, precum şi suportul pentru copernicanism. Galilei a fost numit "Părintele fizicii moderne", "Părintele ştiinţei", "Părintele ştiinţei moderne". Stephen Hawking a spus că "Galileo Galilei, poate mai mult decât altă persoană, a fost responsabil pentru naşterea ştiinţei moderne". Contrtibuţiile sale la astronomia observaţională includ confirmarea prin telescop a fazelor planetei Venus, descoperirea celor mai mari sateliţi ai lui Jupiter şi observarea şi analiza petelor solare. A lucrat şi la ştiinţa aplicată şi în tehnologie, îmbunătăţind tehnica de construcţie a busolelor. După 1610, când a început să susţină heliocentrismul, a întâmpinat o puternică opoziţie de la numeroşi filosofi şi clerici, doi dintre aceştea din urmă denunţându-l inchiziţiei catolice papale la începutul lui 1615. Deşi la vremea aceea  afost achitat de orice acuzaţie, Biserica Catolică a condamnat heliocentrismul ca fiind "fals şi contrar Scripturii" în februarie 1616. În urma unui proces papal, în care a fost găsit suspect de erezie, Galileo a fost pus sub arest la domiciliu. După 1634 a stat la casa sa de la ţară lângă Florenţa. A orbit complet în anul 1638, a suferit de hernie şi de insomnie. În anul 1642 a murit, după ce a suferit de palpitaţii şi febră. Mormântul său se află în Biserica "Sfânta Cruce" din Florenţa, ceea ce înseamnă că a fost iertat de Biserica Catolică, după ce şi-a recunoscut vina "Heliocentrismului...", deşi el a mărturisit la sfârşitul mărturiei...  în faţa apropiaţilor: "Si totuşi se mişcă..."

***

2. „DUMNEZEU NU PORUNCEŞTE CELOR PE CARE I-A CREAT, CI PUR ŞI SIMPLU LE SPUNE: ÎN FELUL ACESTA VEŢI ŞTI CĂ VENIŢI ACASĂ".
Anatole France (1844-1924),
scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1921, pentru "recunoaşerea strălucitelor realizări literare, caracterizate prin nobleţea stilului, o adâncă simpatie faţă de oameni, graţie şi un autentic temperament galic". Călătoreşte foarte mult în: Italia, Belgia, Olanda, Germania, Grecia. Este membru al Academiei Franceze. Afirma despre sine: "Mulţumesc destinului că m-a făcut să mă nasc sărac. Sărăcia mi-a fost o prietenă binefăcătoare; m-a învăţat adevăratul preţ al bunurilor utile vieţii, pe care altfel nu l-aş  fi cunoscut; scutindu-mă de apăsarea luxului, m-a consacrat artei şi frumuseţii".

***

3. „SĂ NU ÎNGENUNCHEZI DECÂT ÎN FAŢA LUI DUMNEZEU".

Eugene Sue (1804-1857),
scriitor francez. Experienţa primită în perioada cât a servit marina militară franceză, i-a influenţat foarte mult scrierile. A fost puternic influenţat de ideile socialiste ale timpului. După revoluţia din 1848 a fost exilat din Paris, lucru care l-a stimulat mult în creativitatea artistică a scriitorului.

P.S. Cultura fără Evanghelie este un cadavru frumos împodobit. „Fără de Mine nu puteţi face nimic”  (Ioan 15, 5).
„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R. Maramureș
Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu