joi, 13 septembrie 2018

Şcoala Gimnazială Călineşti poartă numele profesorului Vasile Berci


Începând cu data de 10 septembrie 2018, odată cu începerea noului an şcolar, Şcoala Gimnazială Călineşti a primit  numele profesorului Vasile Berci, fost prefect al judeţului Maramureş, deputat în două legislaturi, director de şcoală la Văleni şi Călineşti.
 Momentul festiv prin care şcolii i-a fost atribuită noua denumire s-a bucurat de prezenţa mai multor personalităţi legate de o strânsă prietenie cu Vasile Berci: prof. Ana Moldovan – inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş, conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bîrlea – fost prefect şi senator de Maramureş, Cristian Anghel – fost primar al municipiului Baia Mare, dr. Ştefan Gonczi – fost secretar al Prefecturii Maramureş şi Gheorghe Pârja – poet şi editorialist la cotidianul „Graiul Maramureşului”.


                                                                                                C.L.L.

Un comentariu:

  1. Ce s-a întâmplat luni 10 septembrie 2018 la Călinești este o chestie demnă de balamuc. În general, nu se dau ca denumiri de străzi, de instituții etc. numele unor persoane care sunt încă în viață. Explicația e simplă. O personalitate pozitivă, atâta vreme cât este încă în viață, poate face ceva care să o transforme într-o personalitate negativă. De exemplu, individul care este încă în viață și care azi devine nume de școală, poate mâine să omoare un om. Și atunci ce facem: dăm jos firma de pe școală, schimbăm ștamplia școlii etc? Numai Stalin a încălcat această regulă. Numele dictatorului sovietic a fost dat unor orașe încă din timpul vieții sale dar, după moartea lui Stalin, orașul Stalingrad din Rusia a redevenit Țarițân, „Orașul Stalin” din România a redevenit Brașov ș.a.m.d.
    În al doilea rând, nu știu dacă era cazul ca să se dea unei școli dintr-un sat numele unui individ mediocru ca intelectual și nulitate unsuroasă ca politician. Ca intelectual, omul a făcut liceul la seral și facultatea la fără frecvență, iar ca politician nu a făcut absolut nimic, de fapt are o singură realizare, adică tocmai asta, că a reușit să convingă conducerea comunei Călinești ca să-i atribuie școlii din sat numele său. C. SERBAN

    RăspundețiȘtergere