joi, 13 septembrie 2018

[AGIRo-503] ZIUA UNIRII piesă teatrală


Cu ocazia CENTENARULUI puneți cu elevii în scenă „ZIUA UNIRII”, piesă teatrală în 3 acte de Elena și Constantin Sporea, scrisă pentru toate sărbătorile pe care şcolile le organizau la un DECENIU de la UNIRE. Iată ce scria despre această piesă revista ÎNVĂȚĂTORUL din mai 1929, revista Asociației Învățătorilor Români din Ardeal, Banat, Crișana și Maramureș:
Rolurile principale sunt ale învăţătorului Radu şi soţiei sale Mărgărita. Pe când primul lupta pe diferitele fronturi femeia sa face în locuinţa proprie şezătoare cu fetele satului spre a pregăti hăinuţe pe seama orfanilor de război din localitate. La vestea că se apropie revoluţia (unirea), învăţătoarea în faţa icoanei cu candela aprinsă spune următoarele duioase cuvinte:
„Îndură-te, Doamne... de ţara asta asuprită şi de neamul nostru obidit şi ajută-ne! Dezleagă, Doamne, lanţurile robiei şi fă să gustăm şi noi din roadele dulci ale libertăţii de neam şi patrie... Auzi-ne Doamne şi nu ne lăsa!...
Pe atunci Radu, învăţătorul satului luptă pe fronturile monarhiei austro-ungare. Ca rănit ajunge în captivitate rusească. De aici trece ca voluntar în armata română. În această calitate să întoarce şi pentru apărarea satului său formează din tineri garda naţională, iar cu cei mai în vârstă, pleacă la adunarea cea mare de la Alba Iulia. Strânge apoi poporul în curtea şcolii unde le raportează despre lucrurile petrecute la măreaţa adunare şi însemnătatea hotărârii luate. Precum vedeţi din acest rezumat al piesei, învăţătorului ardelean i s-a încredinţat cel mai frumos rol în măreţele înfăptuiri a idealului nostru naţional. Piesa jucată cu simţ şi pricepere va însenina feţele şi va arăta rolul pe care l-a avut, şi-l va avea şi în viitor învăţătorul. Suntem deci mulţumitori autorilor, pentru acest gest frumos, căci lucrând şi publicând broşura: „Ziua Unirii”, a făcut un nespus folos învăţătorului, şcoalei şi poporului românesc din Ardeal.

Viorel Danut Dolha  via AGIRo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu