luni, 23 aprilie 2012

Domnul Mircea Man, decorat cu înalta distincţie „Crucea Transilvană” de către ÎPS Andrei Andreicuţ

ÎÎn prima duminică de după Sfintele Paşti - Duminica Tomii sau Paştile cel Mic, cum mai este cunoscută în tradiţia populară - la Oarţa de Sus a fost mare sărbătoare. Creştinii locului s-au bucurat de întoarcerea acasă a ÎPS Andrei Andreicuţ, mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, venit special în mijlocul consătenilor pentru a săvârşi Sfânta Liturghie arhierească, împreună cu un sobor de preoţi, cu ocazia hramului bisericii care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Toma.
Curtea bisericii a fost neîncăpătoare, ca în fiecare an de altfel, cu ocazia acestei sărbători. Printre oficialităţile prezente la eveniment s-a numărat şi Mircea Man, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.
ÎPS Andrei Andreicuţ s-a adresat enoriaşilor, cu blândeţe şi evlavie, spunând că se bucură că se află din nou în satul natal, alături de cei dragi, mai ales la un eveniment atât de important din viaţa sătenilor. În cuvântul său, ierarhul a îndemnat la credinţă, încredere şi cât mai multă bunătate faţă de cei aflaţi la nevoie.
În acest context, în cadrul evenimentului, Mircea Man, preşedintele Consiliului Judeţean, a fost decorat de către ÎPS Andreicuţ cu înalta disticţie „Crucea Transilvană” „în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru ataşamentul faţă de Biserica Ortodoxă Română, precum şi pentru sprijinul generos acordat Mitropoliei Cujului Maramureşului şi Sălajului în lucrarea ei misionar pastorală şi caritabilă”.

Ierarhul a subliniat preocupările de ordin social, dar şi implicarea continuă pe care Mircea Man le-a avut în viaţa bisericească, atât ca om, credincios de rând, cât şi ca preşedinte al Consiliului Judeţean.
“Mulţumesc atât Bisericii Ortodoxe, cât şi celor care au considerat că merit să primesc această distincţie şi onoare. Mă simt onorat şi mărturisesc că voi suţine biserica în continuare", a spus emoţionat preşedintele Mircea Man.
Reamintim că Mircea Man este membru în Adunarea Naţională Bisericească şi membru în Consiliul Permanent al ANB, din anul 2009, fiind primul reprezentant al zonei de Nord-Vest a României în CN al Patriarhiei Ortodoxe Române. Ca activitate, în cadrul întrunirilor a avut mai multe luări de cuvânt şi propuneri.
Distincţia "Crucea Transilvană" a fost înfiinţată de fostul mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania

Înfiinţată de fostul mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania, distincţia "Crucea Transilvană" răsplăteşte sprijinirea activităţilor Bisericii Ortodoxe şi ale Arhiepiscopiei Clujului, de personalităţi şi oameni de cultură. Între cei care au primit până acum "Crucea Transilvană" se numără: Regele Mihai I al României, academicianul clujean Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, foştii prim-miniştri Emil Boc, Mugur Isărescu şi Radu Vasile, rectorii Andrei Marga, Marius Bojiţă, Constantin Ciuce, Vasile Astărăstoae, teologul iezuit Ivan Marko Rupnik, pictor agreat de Papa Ioan Paul al II-lea şi Benedict al XVI-lea şi alţii.

                                                                                                             Gelu DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu