luni, 29 octombrie 2012

Basorelief sau cum pot deveni visele realitate!


 Pe profesorul Ion P.Pop îl ştiu de ceva vreme, de peste un deceniu şi vă spun cu mâna pe inimă că este greu să ţi-l apropii şi să ţi-l faci prieten pe viaţă, deoarece dânsul este un om de cuvânt, riguros, punctual, plin de energie pozitivă, iubeşte valorile sacre ale neamului românesc, fie că vorbim de sat şi ţărani, de părinţi, de munţi şi câmpii, de istoria acestui neam, de scriitori sau sportivi. Nu mi s-a întâmplat niciodată ca la întâlnirile noastre programate prin telefon, din aula OJT, la o cafea cu zaharină să nu vină şi să fie punctual mai ceva ca un neamţ. Câtă istorie sportivă a Maramureşului ştie Domnia sa, nu cred că ştie nimeni din acest Nord Statornic. Profesorul Ion P. Pop este o enciclopedie şi fapt demn de semnalat, ne spune cu drag din experienţa sa. După plecarea din lumea aceasta a lui Ion Burnar, m-am ataşat tot mai mult de domnul profesor Ion P. Pop pentru că de la dânsul ai ce învăţa. Fiecare întâlnire este o lecţie de viaţă care-mi prinde bine.
    Ceea ce a realizat cu rubrica „Basorelief”(prima apariţie în 3 februarie 1972!) s-a datorat acelui „neastâmpăr”literar care-l are din naştere, apoi disciplinei de fier care l-a ajutat de-a lungul vieţii în profesie, familie şi funcţiile importante pe care le-a deţinut în două epoci diferite. Mă gândesc că absolventul de filologie Ion P. Pop putea să fie la fel de bine şi un valoros ofiţer al armatei române. Aşa însă este SCRIITOR LA ZIARUL „Graiul Maramureşului”, un pilon de bază al celui mai citit ziar tipărit din Maramureş. Multe ziare se vindeau datorită semnăturii lui. Ceea ce nu ştiu mulţi este faptul că este şi un bun manager, datorită domnului Pop avem o Asociaţie a presei sportive puternică iar întălnirile cu Cristian Ţopescu, Octavian Vintilă, Emanuel Fântâneanu sau Dumitru Graur se datorează tot lui.
    Este un vizionar şi deschizător de drumuri numai dacă mă gândesc la rubrica unică în România ca longevitate şi valoare, „Basorelief” dar şi la manifestările literar-sportive le pe care le organiza alături de bunul său prieten Mihai Mureşan sau la almanahurile sportive pe care le tipărea. Inedită şi o altă premieră a fost şi Expoziţia de materiale sportive de acum câţiva ani de la Muzeul de istorie din Baia Mare pe care a organizat-o alături de doamna muzeograf Lucia Pop şi a făcut o sală plină de vizitatori, unul şi unul numai dacă mă gândesc la antrenorul emerit Lascăr Pană, maestrul Giovani Băban, campionul cu Rapid la fotbal Virgil Codrea, fotbaliştii băimăreni Ioan Condruc, Adalbert Rosznayai, Alexandru Koller, Marin Sabou, gimnasta Rodica Dunca, arbitrul Cristian Balaj şi mulţi, mulţi alţii.
       Se apropie cu paşi repezi luna decembrie, luna cadourilor, iar profesorul Ion P. Pop ne-a făcut încă de pe acum un minunat cadou, 2000 de numere ale rubricii semnate simplu „Lector”şi 40 de ani de viaţă de presă sportivă adevărată.
       Urez şi eu un sincer „La mulţi ani!” rubricii „Basorelief şi „Domnului Basorelief” Ion P. Pop cum bine l-a numit colonelul Mihai Cozma pe cel mai mare cronicar sportiv al Ardealului! Basorelief –ul şi Ion P. Pop fac istorie şi au intrat în istorie!
                                                                                              
                                                                                  Gelu DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu