marți, 23 octombrie 2012

Comunicat AGIRO


Până în 1810 nu exista în lume o şcoală dedicată pregătirii cadrelor didactice. Până atunci învăţători erau preoţii şi cei desemnaţi de ei să înveţe copiii parohiei lor. În Europa prima şcoală normală a fost înfiinţată în 1810 la Strasbourg.
În 15 noiembrie 1812 s-a înfiinţat în Arad prima şcoală din întreg spaţiul românesc destinată pregătirii cadrelor didactice -„Înalta şcoală pedagogică a naţiunii valahe” numită în timp şi preparandie, şcoală normală sau liceu pedagogic.

200 DE ANI DE ÎNVĂŢĂMÂNT PEDAGOGIC ROMÂNESC- O SĂRBĂTOARE A FIECĂRUI CADRU DIDACTIC DIN ROMÂNIA, A FIECĂREI ŞCOLI, O SĂRBĂTOARE A FIECĂRUI ROMÂN
INVITAŢIE
Stimată Doamnă/ Stimate Domn
Preparandia din Arad, prima şcoală pedagogică de pregătire a învăţătorilor în limba română, sărbătoreşte în acest an două secole de existenţă. Ne-ar face o deosebită plăcere să onoraţi cu prezenţa domniilor voastre manifestările care se vor desfăşura în perioada 15-17 noiembrie 2012, organizate de Primăria Municipiului Arad şi Liceul Pedagogic ,,Dimitrie Ţichindeal”, împreună cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Arad şi Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România.
La manifestări sunt invitaţi reprezentanţi ai ministerelor educaţiei din România şi R.Moldova, directorii tuturor liceelor pedagogice din România şi R.Moldova, reprezentanţi ai şcolilor de limbă română din comunităţile româneşti din Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Albania, Macedonia, ai unităţilor de învăţământ pedagogic şi ai asociaţiilor profesionale partenere ale Liceului pedagogic Arad şi ale Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, Academia României şi R.Moldova, demnitari, cadre didactice absolvente ale liceului pedagogic.
Nu vom reuşi să asigurăm gratuit cazarea la hotel şi masa pentru reprezentanţii tuturor asociaţiilor/sucursalelor AGIRo judeţene. Pot participa absolut toţi cei care nu au nevoie de cazare şi/sau cei care sunt dispuşi să îşi suporte costul cazării. Ne-am bucura să confirmaţi sosirea Dumneavoastră până în 25 octombrie la asociatiainvatatorilor@gmail.com alături (poate) de un mesaj al Dumneavoastră. Ne-am bucura dacă ne-aţi comunica şi dacă intenţionaţi să marcaţi în vreun fel în comunitatea dumneavoastră aceşti 200 de ani de învăţământ pedagogic românesc. Vom căuta cazare şi masă gratuită pentru consiliul director şi pentru încă câteva asociaţii/sucursale pe care le vom alege în funcţie de activitatea lor (aşteptăm să ni se trimită de la asociaţii o listă a activităţilor trecute, un calendar al celor viitoare, iar din partea sucursalelor şi informaţii despre ultima lor adunare de alegeri sau data viitoarei adunări de alegeri). Ataşez un protocol cu alte asociaţii similare din străinătate care va fi urmat şi de altele în viitorul apropiat. Puteţi consulta o lucrare privind istoria preparandiei a dlui prof.univ Anton Ilica, care spre onoarea noastră este membru (cotizant) al asociaţiei noastre la adresa http://www.aiarad.ro/forum/viewtopic.php?f=11&t=1218.
Cu deosebită consideraţie,
Primarul Aradului,               Directorul Liceului Pedagogic,                               Inspector Şcolar General
ing.Gheorghe FALCĂ                  prof. Sorin HAIDUC                                            prof.Claudius MLADIN
Preşedinte AGIRo, Viorel Dolha

PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR
Joi, 15 noiembrie 2012
Sosirea invitaţilor şi cazare
17-30 Te Deum-Catedrala Ortodoxă Română
19:00 Recepţie oficială oferită de primarul Municipiului Arad
Vineri, 16 noiembrie 2012
9:00-12:30 Sesiune plenară-Palatul Cultural Arad
13:30-14:30 Masa de prânz
15:00-18:00 Sesiunea de comunicări-Liceul Pedagogic ,,D.Ţichindeal”
19:00-20:30 Spectacol omagial Preparandia 200 –Teatrul de Stat ,,Ioan Slavici”
21:00 Cina festivă
Sâmbătă, 17 noiembrie 2012
9:00 Lansare de carte şi publicaţii
Dezvelirea bustului prof.dr. Vasile Popeangă-director al şcolii
10:00 Inaugurarea Muzeului învăţământului arădean- Clădirea Preparandiei vechi
Dezvelirea bustului lui Teodor Ceontea –profesor al Preparandiei şi preşedinte al Reuniunii învăţătorilor români din Arad (primul român care a avut în Arad un bust –ridicat de reuniunea învăţărorilor români în 1912, la centenarul de atunci al preparandiei)
12:00 Vizită la Mănăstirea Hodoş Bodrog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu