miercuri, 24 octombrie 2012

La Cercul Militar Baia Mare a fost prezentată cartea "Alergînd. Din Nocrich, prin Sibiu, la Baia Mare” de Alexandru Ganea


Miercuri, 24 octombrie 2012, cu o zi înainte de Ziua Armatei Române, maistrul militar de cursă lungă, Alexandru Ganea, şi-a prezentat cartea "Alergînd. Din Nocrich, prin Sibiu, la Baia Mare”, consilier literar prof. Ion P. Pop. Cartea a fost tipărită în condiţii grafice europene la Editura Eurotip, director Pamfil Godja, Anuţa Pătcaş director de producţie, Carmen Petric tehnoredactare şi corectură, Tunde Pecsi pregătire tipar, Florin Mesaroş şi Gheorghe Ursan tipar, Olimpia Bledea legătorie, Marcel Bledea finisare, Saveta Lobonţ ambalare.
            În prezidiu au luat loc alături de autor şi gazdele manifestării colonelul Mihai Cozma, în calitate de moderator, dr. Ioan Marchiş, şeful culturii maramureşene şi nu în ultimul rând cel care l-a încurajat şi sprijinit concret pe Alexandru Ganea, profesorul Ion P. Pop.
           Se spune că „Sportul creează caractere.” De acest lucru mi-am dat seama şi eu astăzi asistând la această mult aşteptată sărbătoare a lui Alexandru Ganea, dar şi a sportului maramureşean până la urmă.
            În cuvântul de început, colonelul Mihai Cozma a afirmat că:”Alexandru Ganea nu este numai un prieten al nostru ci şi un sportiv militar care a făcut cinste României şi Europei, iar faptul că în demersul lui publicistic l-a susţinut „Domnul Basorelief” certifică calitatea acesteia.”
          Profesorul Ion P. Pop, cu rigurozitatea-i recunoscută, a adus la cunoştinţă publicului „că autorul ei a lucrat constant la carte peste cinci ani. Este o carte cu o densitate de informaţie nemaiîntâlnită.” A concluzionat spunând „Pentru mine Alexandru Ganea a devenit un personaj foarte important pentru cetatea noastră”.
           Domnul director Ioan Marchiş, în cuvântul său mult aplaudat, a spus că „N-am mai fost la Cercul Militar de vreo 15 ani, dar am fost aproape de militari de când mă ştiu, iar recent am realizat statuia lui Mihai Viteazul şi de asemenea am constatat că încrederea poporului român creşte tot mai mult în armata română. Domnul Ganea a scris o carte despre importanţa alergării, iar faptul că domnul Pop a lucrat la această carte este o garanţie a legitimităţii apariţiei ei. A apăra ţara nu înseamnă neapărat a scoate arma, ci şi a da încredere. Sportul, ca şi arta ori cultura nu sunt lucruri diferite, iar aceasta ne-o spune militarul Alexandru Ganea prin cartea lui.”
         Vădit emoţionat, autorul cărţii a făcut referire la semnificaţia Zilei de 25 octombrie, la cei 150 de ani de la înfiinţarea Ministerului Apărării Naţionale şi la 100 de ani de la constituirea Federaţiei de atletism. Cu nostalgie ne-a povestit traseul parcurs de la Nocrich-ul copilăriei alături de fratele Virgil (astăzi prof. univ. în Cluj Napoca), prin Sibiu unde s-a realizat profesional şi Baia Mare unde s-a stabilit definitiv şi şi-a întemeiat o frumoasă familie. A mulţumit pentru prezenţă unor legende vii ale sportului maramureşean, printre care şi fotbalistului din generaţia Mateianu, Adalbert Rozsnayai, clubului Electrosistem şi a încheiat simplu: „Unii se vor regăsi în paginile mele, alţii în scrisul meu. Această carte trebuia să aibă 500-600 de pagini, dar am redus informaţiile care am crezut că nu prezintă interes major.”
           La final s-a ciocnit o cupă de şampanie pentru carte, pentru Ziua Armatei Române, pentru un viitor mai bun al României.


                                                                         Gelu DRAGOŞ







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu