vineri, 26 octombrie 2012

De ce a fost respins proiectul de modernizare a Aeroportului din Baia Mare?!


Când am aflat de respingerea cererii de finanţare a proiectului „Extinderea şi modernizarea suprafeţei de mişcare la Aeroportul Internaţional Baia Mare”, inevitabil am comparat această situaţie cu celebra vorbă românească „unde nu-i cap, vai de picioare”. Aeroportul Internaţional din Baia Mare ar fi putut fi uşor modernizat în cazul în care ar fi existat oameni capabili şi cu bună-voinţă să se ocupe de proiectul respectiv.
Proiectul de extindere şi modernizare a Aeroportului din Baia Mare a fost respins, deoarece în ciuda multiplelor atenţionări primite de la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Transport, cei care au depus în august 2011 cererea de finanţare nu au reuşit să completeze corect formularele stabilite de Ghidul Solicitantului. Mai exact, cererea de finanţare nu era înregistrată, numerotată, semnată, ştampilată, datele au fost incomplete şi nu au respectat modelul standard. AM POST i-a atenţionat în privinţa acestor greşeli iar în octombrie, cei care trebuiau să se ocupe de acest proiect au retrimis informaţiile. Nici de această dată documentaţia transmisă nu a fost revizuită conform solicitărilor. În luna decembrie a anului 2011, pentru finalizarea conformităţilor administrative, AM POST a solicitat beneficiarului, din nou, completarea corectă a cererii de finanţare. În iulie 2012, beneficiarul a răspuns solicitării AM POST la fel de incomplet ca şi înaine. Ca urmare a faptului că cererea de finanţare nu a îndeplinit criteriile de conformitate administrativă, AM POST a decis să respingă cererea de finanţare a proiectului „Extinderea şi modernizarea suprafeţei de mişcare la Aeroportul Internaţional Baia Mare”.
Nefiind vorba de un caz singular, nu ştiu dacă vorbim de rea-voinţă sau de incompetenţă, dar oricare din acestea două sunt de condamnat, în egală măsură. Este mare păcat să ratăm o asemenea ocazie doar pentru că un anume director indiferent a ales o anume echipă, la fel de nepăsătoare, să se ocupe de acest proiect. După cum ne-a anunţat astăzi Comisia Europeană, avem la dispoziţie două luni pentru a remedia deficienţele identificate. După cum se poate observa, pe cei ce au condus înainte nu i-a interesat ca Baia Mare să aibă un aeroport în standardele europene, dar pentru noi acest lucru este extrem de important. Ca urmare, aceste două luni sunt mai mult decât suficiente pentru a le demonstra că merităm aceste finanţări.

                                                             LIVIU MARIAN POP, ministru 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu