În prezent, criza alimentelor afectează peste 1 miliard de
oameni de pe întreaga planetă. Potrivit unui studiu recent, până în 2050,
numărul celor care vor suferi de foamete se va dubla. Schimbările climatice,
foarte agresive în ultimii 50 de ani, vor duce la micșorarea suprafețelor
agricole. De exemplu, anul trecut, în Statele Unite s-au înregistrat printre
cele mai ridicate temperaturi din istorie, iar recolta de porumb a fost cea mai
slabă din ultimele două decenii.
Pe baza datelor din
acest raport, specialiștii estimează că
în următorii 20 de ani, din cauza secetei, în toată lumea se va înregistra o
scădere de 12% a terenurilor cultivate cu porumb. De asemenea, cercetarea mai atrage atenția că până în 2050, din cauza schimbărilor
climatice, recoltele de grâu și soia
vor scădea cu până la 30%.
„Studiile noastre trag un puternic semnal de alarmă în ceea
ce privește asigurarea hranei în
viitor. În ultimii 50 de ani au existat progrese în agricultură, au fost îmbunătățite calitățile
îngrășămintelor și sunt din ce în ce mai multe sisteme de irigație, însă observăm o încetinire a
randamentului. Iar tot acest regres îl punem pe seama stresului termic la care
sunt supuse culturile”, declară Ed Hawkins, cercetător la Universitatea
Reading.
Specialiștii au luat
ca exemplu producția de porumb din Franța. Aceștia
au observat că randamentul culturilor a
crescut de patru ori între anii 1960 și
2000. Cu toate acestea, în ultimii zece ani totul a stagnat, iar acest lucru
este pus pe seama faptului că numărul zilelor foarte cale s-a dublat. Specialiștii spun că singura rezolvare a acestei
probleme este reducerea poluării, care va însemna și o stopare a încălzirii globale.
În prezent, pe lângă
problema agriculturii, o altă cauză a foametei este și risipa de hrană pe care o fac oamenii din statele dezvoltate.
Un raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație arată că omenirea aruncă la gunoi peste
1,3 miliarde de tone alimente în fiecare an. Dacă ar fi să facem o comparație, cantitate risipită e echivalentă cu
jumătate din producția mondială de cereale
din 2012.
(Autor: Ionuț Fantaziu)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu