duminică, 15 decembrie 2013

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat modificarea Legii referendumului

Preşedintele Traian Băssescu a promulgat modificarea Legii referendumului, potrivit unui comunicat publicat sâmbătă noaptea de Administraţia Prezidenţială. Comunicatul prin care Preşedinţia a anunţat promulgarea legii a fost publicat sâmbătă la ora 23.56! Deh, n-are somn presedintele cand il intereseaza ceva personal!
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că va semna legea referendumului în data de 14 decembrie, la ora 23.59, în prezenţa presei şi a arătat că propunerea de revizuire a Constituţiei, în forma actuală, este "catastrofală" pentru România."Chiar aşa fac şi chem şi presa să se vadă că am semnat-o", a spus Traian Băsescu, într-o emisiune a postului B1 Tv.
El a arătat că, dacă modificarea făcută de USL ar fi una bună şi nu una făcută cu gândul la interesele celor două partide aflate temporar la putere, nu cu gândul la interesele lui Crin Antonescu şi Victor Ponta, ar crea condiţii să se organizeze referendumul, dar nu o dată cu prezidenţialele.
Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat recent că va promulga Legea referendumului pe data de 14 decembrie noaptea, în condiţiile în care a primit motivarea Curţii Constituţionale, la Cabinetul său, în 5 decembrie dimineaţa, astfel că va aştepta cele zece zile legale.
"La mine la cabinet a intrat pe 5 (motivarea Curţii Constituţionale pe legea refrendumului - n.r.) şi în Constituţie spune foarte clar. Pe 14 seara îmi expiră termenul, pentru că la cabinetul meu, deci nu la registratura. Am înţeles că a venit seara, la ora 18.00, 19.00, iar la cabinet la mine a intrat pe 5 dimineaţa. Deci, pentru mine, timpul curge din data de 5, la cabinetul preşedintelui, pe 14 noaptea voi promulga legea", a spus Traian Băsescu.
Curtea Constituţională a respins, în 14 noiembrie, cu majoritate de voturi, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%.
Motivarea deciziei CC a fost publicată, în 4 decembrie, în Monitorul Oficial, iar preşedintele are termen 10 zile pentru a promulga actul normativ. Curtea Constituţională constată, în decizia prin care a stabilit constituţionalitatea reducerii cvorumului la referendum, că preşedintele Traian Băsescu a formulat critici deja examinate de judecători, CC reiterând că stabilirea prezenţei minime la referendum este atributul legiuitorului.
Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, în 26 iunie, Curtea Constituţională, respingând o sesizare formulată de PDL.
În 20 noiembrie, preşedintele Traian Băsescu declara însă că nu exclude posibilitatea de a reveni cu o sesizare la Curtea Constituţională în legătură cu legea care stabileşte pragul de 30% prezenţă la referendum pentru validare: "Nu exclud posibilitatea să revin la CC pe această temă. Constituţia nu îl limitează pe preşedinte (legat de numărul sesizărilor care pot fi trimise Curţii Constituţionale pe aceeaşi lege - n.r.). Ar fi fără precedent în mandatele mele, dar gândiţi-vă care ar fi efectul intrării în vigoare a legii".
El a mai declarat că în prezent preşedintele este ales cu 50% plus unul din electori, iar dacă intră legea în vigoare, ar putea fi demis cu 30%, în condiţiile în care actuala majoritate are 70%.
În replică, premierul Victor Ponta declara că preşedintele Băsescu trebuie să promulge Legea referendumului deoarece este suficient de fricos pentru funcţia sa ca să încalce Constituţia, el adăugând că preşedintele se comportă ca un copil râzgâiat care vrea să mai strice jucăriile înainte să le ia părinţii.
El a făcut referire la articolul 77, alineatul 3, din Constituţie, conform căruia, dacă preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale prin care i s-a confirmat constituţionalitatea.
Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara că nu crede că şeful statului va putea contesta pentru a doua oară la Curtea Constituţională Legea referendumului, afirmând că în acest caz o lege ar putea fi "atacată la nesfârşit" şi poate fi blocată "la infinit" de la promulgare. Mediafax

                                                                                                   C.L.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu