vineri, 13 decembrie 2013

Nou scenariu pentru sfârşitul lumii - De data asta e sigur!

Oamenii de stiinta danezi au anuntat ca scenariul pentru sfarsitul lumii s-a modificat, iar colapsul Universului va veni mai devreme decat s-a crezut pana acum. Scenariul apocaliptic denumit "Big Slurp" va avea loc atunci cand va exista o schimbare radicala a fortelor care guverneaza Universul.
Calculele efectuate de catre fizicienii de la Universitatea de Sud din Danemarca releva faptul ca riscul colapsului Universului este mai mare decat se estimase anterior, potrivit Science Go Go.
Violentul proces are o faza de tranzitie si este foarte similar cu ceea ce se intampla cand apa se transforma in abur. Pivotul scenariului Big Slurp este bosonul Higgs, particula despre care se crede ca joaca un rol important in proprietatea particulelor elementare de a avea masa.
Sustinatorii acestei teorii considera ca o tranzitie a Universului s-ar putea petrece in cazul in care o bula cuantica a unui Univers alternativ ar aparea in Universul nostru.
Big Slurp va fi declansat de campul Higgs asociat particulei Higgs intr-o bula diferita de campul Higgs al Universului nostru.
"Multe teorii si calcule prezic o astfel de faza de tranzitiei, dar au existat unele incertitudini in determinarile anterioare. Acum, am efectuat calcule mai precise si am am vazut doua lucruri: Universul va intra probabil in colaps mai repede decat se calculase anterior", a spus Frederik Colding Krog, co-autor al studiului.
"Tranzitia de faza va incepe undeva in Univers si se va raspandi de acolo. Poate ca prabusirea a inceput deja, undeva in Univers, iar acum isi urmeaza drumul in restul Universului", a adaugat Krog.


                                                                           Cristian LAURENŢIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu