sâmbătă, 14 decembrie 2013

A.P.S. – 86 de ani!

În această lună Asociaţia Presei Sportive a împlinit venerabila vârstă de 86 de ani! Este un eveniment care nu poate rămâne nesemnalat, mai ales că în ultima vreme s-a făcut simţită o activitate intensă a asociaţiei noastre. Este vorba, printre altele, de organizarea în 2012 a unui Spectacol de Gală la Ateneul Român pentru a sărbători împlinirea a 85 de ani de existenţă, la care au participat Alteţele lor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu (APS fiind sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României), editarea revistei „Sport în România” (aflată deja la numărul 3), organizarea dupa o destul de mare întrerupere a unei Adunări Generale a APS, unde au participat gazetarii sportivi din toate colţurile ţării, participarea jurnaliştilor români la seminarii internaţionale, turnee de fotbal (Bansko 2012 şi Buşteni 2013) şi la Olimpiadele Internaţionale Media din Beirut (Liban ), ediţia 2012 şi Porec (Croaţia), ediţia 2013 şi încheiarea unor înţelegeri esenţiale cu FRF şi LPF care vin în sprijinul muncii gazetarilor profesionişti, prea des împiedicaţi să îşi facă meseria. Tocmai de aceea suntem cu atât mai obligaţi să nu lăsăm să treacă o asemenea aniversare, cu care foarte puţine asociaţii profesionale se mai pot mândri în momentul de faţă!
Aşa cum veţi putea constata (vezi textul de mai jos), APS a luat fiinţă în primele zile ale lunii decembrie 1927, atunci când mai mulţi gazetari sportivi din Bucureşti au luat iniţiativa înfiinţării asociaţiei şi au ales primul comitet de conducere.  Iată mai jos textul ştirii apărute în bi-săptămânalul (la acea vreme) Gazeta Sporturilor:

                                                            Asociaţia presei sportive

"Vineri seara (2 decembrie – n.n.) s’au pus bazele Asociaţiei presei sportive, care are ca scop intensificarea propagandei sportive şi legarea de cât mai strânse raporturi profesionale. Spaţiul nu ne permite să insistăm asupra rostului acestei asociaţiuni, care sperăm să aibă cele mai salutare influenţe asupra sportului. Ne rezervam dreptul să revenim.
În această şedinţă s’a stabilit forma definitivă a statutelor şi s’a ales comitetul, după cum urmează:
Preşedinte: Gr. Caracostea.
Vice-preşedinţi: N. Boerescu, N. Papagheorghe.
Membri: R. Ottulescu, O. Costescu şi L. Roşianu.
Comisia de judecată: I. Costandache, C. Orăşanu, J. Russo; supleanţi: N. Albescu, St. Alessandriu".


Gazeta Sporturilor – pagina I, 6 decembrie 1927, Anul IV, No. 440

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu