miercuri, 28 mai 2014

A fost Concursul Judeţean al revistelor şcolare maramureşene...



           Luni, 26 mai 2014, a avut loc Concursul revistelor şcolare, organizat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, inspector şcolar general prof. Ana Lucreţia Moldovan şi Casa Corpului Didactic, director Gelu Todoruţ, apărute în anul şcolar 2013/2014. Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş a aprobat Comisia de evaluare a acestora, care a fost formată din: dr. Nicoară Mihali, redactor şef  „Şcoala Maramureşeană”; inspector şcolar Valentina Gabriela Todoran, profesor limba română, prof. Adela Borşe, Anca Goja, redactor „Graiul Maramureşului”, Mircea Crişan, redactor „Gazeta da Maramureş” şi prof. înv. primar Gelu Dragoş, redactor „Informaţia Zilei de Maramureş”.
        Juriul a avut mult de lucru, deoarece au participat un număr de 54 de reviste şi trebuia să fie atent şi nepărtinitor fiindcă este vorba despre copii şi cuvântul scris, iar membrii acestei comisii sunt toţi oameni cu verticalitate.
       Au fost mai multe secţiuni: Reviste literare, Reviste tip mozaic, Revistele clasei, Reviste de specialitate, Reviste de limbi străine.
      Ce s-a observat cu ochiul liber este faptul că toate revistele sunt de calitate. Maramureşul începe să dea clasă altor judeţe. Şi aşa cum a punctat ziaristul Mircea Crişan, „dau de lucru tipografiilor”, ceea ce nu-i rău deloc.
        Poate că cel mai bine este să-l lăsăm pe domnul Nicoară Mihali să ne spună concluziile după această nouă ediţie a Concursului Judeţean al revistelor Şcolare:
       „Revistele temerare continuă un drum ascendent înspre glorie şi nemurire. Revista „Iluminări” (Liceul pedagogic „Regele Ferdinand” Sighetu Marmaţiei),  a ajuns la numărul XXI şi are în centrul atenţiei poezia unei poetese de valoare, Doina Petrulescu Anton, care are o poezie a gheişelor inspirată de Sapho: „ cum trec stelele lumii prin inima ei/ cum unduie-şolduri ceresc evantai.”
         Revista „Înălţări” de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” Sighetu Marmaţiei prezintă cărţi din marea literatură a lumii, numai dacă ne gândim la Gabriel Garcia Marquez („Toamna patriarhului”), autor care declară: „...pentru că o patrie fără eroi, e ca o casă fără uşi” şi până la Thomas Mann cu „Muntele vrăjit”.
         O apariţie strălucitoare în peisajul revuistic este „Armonia” de la Liceul de Arte Baia Mare, coordonatori profesoarele Daniela Boţ şi Rodica Coteţ, care fac o incursiune în istoria flautului şi până la portretul iubirii, intitulat „Ea...”, citez: „a fost copila a cărui zâmbet nu te opreai să-l admiri”, tot aici prof. înv. primar Carmen Covâza ne propune „Ferestre spre lumină”. Apoi, ca de fiecare dată, elevii de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Baia Mare, director prof. Marius Crăciun au cules laurii prin revistele: „Crisalide”, „Eminesciana”, Le voyageur” (ajunsă la numărul XVIII!) şi „Cuvânt în lume” lansată şi la Ocoliş.
          Tot în lumea liceenilor se remarcă „Paşi în doi” de la Liceul Tehnologic „Marmaţia” Sighetu Marmaţiei, revistele absolut remarcabile de la Colegiul Tehnic „George Bariţiu” Baia Mare, care se numesc „Definim creaţia” şi „Mesagerul cultural”.
           „Universalis” de la Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu” Baia Mare, coordonată de poeta cetăţii Adela Naghiu, ne-a atras atenţia în mod plăcut. Un nou univers explorează revistele „Axa” şi „Tic-Tac” de la acelaşi Colegiu Naţional „Dragoş Vodă” Sighetu Marmaţiei.    Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” este prezent ca de obicei cu o revistă în limba engleză care merită zece cu steluţă.
          Reviste care exploatează dragostea pentru istorie sunt: „Universul şcolii” de la Ulmeni şi „Pentru noi” de la Şcoala Gimnazială „Victor Babeş” Baia Mare. O revistă care îşi menţine ştacheta foarte sus  este „Vimce” de la Şcoala Gimnazială Vişeu de Jos, care a realizat un portret al senatorului şi ex-ministrului educaţiei Liviu Marian Pop, născut în această localitate şi care se remarca încă de pe băncile şcolii ca un tânăr plin de vocaţie, dornic să ajungă pe scara socială cât mai sus.
         Numărul cel mai însemnat de reviste a fost anul acesta la secţiunea Revista clasei, unde ua participat peste 20 de reviste, din mai multe şcoli. S-au remarcat: „Cuvânt şi suflet” (Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga”), „Alfabet cu chip de joacă” (Şcoala Gimnazială „Al. Ioan Cuza”) „Universul copilăriei” (Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga”), „Amintiri” (Şcoala Gimnazială „Nichita Stănescu”), „Prichindei” (Şcoala Gimnazială „Victor Babeş”) toate din Baia Mare şi, o surpriză plăcută, „Pe-un picior de plai...” (Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” Valea Chioarului şi „Condeiele copilăriei” (Şcoala Gimnazială Preluca Veche).
         La secţiunea Reviste tip mozaic, atât la gimnaziu cât şi la liceu, continuă să fie pe locuri fruntaşe reviste cu personalitate: „Raze” (Şcoala Gimnazială Mireşu Mare), „Curcubeu” (Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Baia Mare), „Universul şcolii” (Liceul Tehnologic Ulmeni), „Arlechino” (Şcoala Gimnazială Vişeu de Sus).
         Frumuseţea acestui concurs care se desfăşoară de fiecare dată în luna mai este asemeni trandafirilor înfloriţi din curtea Casei Corpului Didactic Baia Mare. Dacă trandafirii se scutură peste câteva luni, articolele din revistele şcolare vor dăinui timpului şi vor transmite parfumul lor generaţiilor viitoare”
         Până la urmă, revistele şcolare sunt o oglindă a realizărilor elevilor şi dascălilor din Maramureş. Activităţile şcolare şi orele nu înseamnă patru sau şase ore. Înseamnă mult mai mult, sunt o expresie a purităţii spiritelor tinere dornice de afirmare, hotărâte să nu abandoneze lectura în favoarea altor mijloace de informare. În final şi la urma urmei, scrisul rămâne...


                                                                                        Gelu Dragoş


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu