vineri, 23 mai 2014

Românii,dezinteresați de alegerile europarlamentare!

Astăzi, 23 mai, este ultima zi de campanie electorală pentru alegerile europarlamentare şi pentru cele parţiale, desfăşurate în câteva colegii din ţară. Marea provocare a scrutinului de duminică este prezenţa la vot. Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi la urne, însă, ţinând cont de trendul alegerilor europene anterioare, sociologii avertizează că nici anul acesta nu se va depăşi pragul de 30 de procente.
Absenţa la acest scrutin are implicaţii serioase asupra vieţii tuturor europenilor, spun şi politicienii români, care îi îndeamnă pe alegători să nu lipsească duminică de la vot.
„Un vot anulat sau neprezentarea la vot favorizează, de fapt, PSD. Acest parlament care va fi acum va avea o altă structură politică. Vor veni mulţi extremiști, mulți din cei care, de regulă, au arătat cu degetul românii”, spune Renate Weber, candidat PNL la europarlamentare.
Aproape trei sferturi din legile româneşti sunt adoptate în Parlamentul European. Asta înseamnă că cei 32 viitori europarlamentari români au o putere mai mare în comparaţie cu cei 573 de deputaţi şi senatori de la Bucureşti, arată o analiză a cotidianului „Gândul”. Asta înseamnă, printre altele, şi mai multe fonduri europene pentru România.
„Oamenii trebuie să înțeleagă că trebuie să meargă la vot pentru că noi facem acolo legi pentru români, ca și pentru ceilalți cetățeni europeni”, afirmă Monica Macovei, candidat la europarlamentare din partea PDL.
O participare scăzută la europarlamentare ar pune sub semnul întrebării şi dorinţa reală a românilor de a se integra mai bine în Uniunea Europeană. Fapt ce ar afecta şi legitimitatea aleşilor.
„Oamenii sunt nemulțumiți de partidele mari. Acest absenteism este cauzat de activitatea sau inactivitatea partidelor mari. Lumea s-a săturat”, spune Sebastian Bodu, candidat la europarlamentare din partea PNȚCD.
„Există o clasă politică ruptă de nevoile si realităţile pe care ar trebui să le reprezinte. Această clasă politică nu a dus nimic benefic în societate”, susține Pericle Iulian Capsali, candidat independent.
De 30 de ani încoace, adică de la primele alegeri europarlamentare, prezenţa la vot la nivel european a scăzut constant.
Asta deşi componenţa Uniunii Europene s-a triplat. Spre exemplu, în 2009, la ultimele alegeri, participarea la vot la nivel european a fost de 43%, iar în România de doar 27%. Românii îşi doresc o viaţă la standardele Uniunii, însă puţini sunt cei care înţeleg că un vot pentru Parlamentul European ajută la atingerea acestor standarde.
Sociologii se aşteaptă la o prezenţă scăzută şi la scrutinul de anul acesta atât în România, cât şi în UE. Sursa Digi 24.ro

P.S. Din folclorul dâmboviţean, apropo de ce cred votanţii români despre politicienii români:

Foaie verde şi un boţ,
Tot parlamentaru-i hoţ,
Că-i la noi, că-n Europa...
Nu-l mai cred eu nici pe popa!
Îmi biserică, de-mi zice
Pân la limbă-i ies băşice
Că e vreunul care ţine
Morţiş ca să-mi fie bine!!

2 comentarii:

  1. RADU HERJEU:
    „...Spre deosebire de alţi ani, la aceste alegeri europarlamentare oferta pare mai variată. Nu-ţi plac ai lui Ponta, ai lui Băsescu, ai lui Antonescu, ai lui Blaga? Poţi da votul tău unuia dintre independenţi. Sunt 8. Chiar niciunul n-o fi bun? Sau măcar decent? Şi-atunci, cine-ar fi? Şi de ce nu intră în luptă? Poate pentru că vrea să vadă un milion de voturi anulate, care-l aşteptau pe el/ea. Nu un milion de smirocăiţi care stau acasă. Şi care vor avea veşnic mai multe pretexte să nu voteze decât motive să se uite în oglindă.
    Şi mă gândesc că, în loc să-şi irosească energiile ca să-i convingă pe ceilalţi să stea acasă, mai bine i-ar determina să aibă o iniţiativă cetăţenească prin care să forţeze adoptarea unui amendament la legea electorală care să permită prezenţa pe buletinul de vot a unui dreptunghi în care să scrie: “Niciunul”. Şi, dacă acesta va fi ştampilat de cele mai multe ori, să oblige partidele nu doar să repete alegerile, ci să şi schimbe candidaţii. Poate, atunci, s-ar modifica ceva şi-n ţara asta!
    Nu e un secret că sunt adeptul votului obligatoriu. Dacă eşti obligat să dai bani la stat, ar trebui să fii obligat să te şi preocupi, nu doar din gură, de cei care îi vor gestiona. Plus că, spre deosebire de mersul la vot, plătitul taxelor nu e o dovadă de implicare, ci de respect al legilor”.

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Herjeu, intr-o democratie atat de originala, imi rezerv dreptul de a nu merge la vot pentru prima data din 1989, desi daca as face-o as vota un independent, de exemplu dl. Costea sau Diaconu!

    RăspundețiȘtergere