vineri, 30 mai 2014

„«Zăpadă neagră» şi alte povestiri” de Anca GOJA

 Volumul „«Zăpadă neagră» şi alte povestiri”, apărut la Editura Tracus Arte, reprezintă debutul în literatură al Ancăi Goja, care a mai publicat anterior o carte de articole de presă şi una de interviuri. Cartea cuprinde 34 de povestiri, grupate în două capitole de dimensiuni aproape egale: „Singur pe drum”, care respiră un aer bine ancorat în real, şi „La răscruce de lumi”, cu deschidere înspre fantastic.
         „Roase de singurătate și strivite de idealuri de normalitate sunt personajele din prima parte – Singur pe drum – a povestirilor Ancăi Goja. Nu cele cincisprezece minute de celebritate le caută eroii ei anacronici și cronic aparținători unei provincii, ei tânjesc, în schimb, după câteva zile de normalitate. După ele, nu vine neapărat potopul - deși sfârșitul lumii apare obsesiv printre temele și temerile acestor proze - , dar vine mai mereu surparea, vine resemnarea, vine eșecul, somnul ori moartea, vine prea-târziul și, de aceea, ca-n versuri de multă vreme uitate, pentru ei, „e totuna”», scrie prefaţatoarea conf. univ. dr. Crina BUD, completând: «În partea a doua însă exact cărăruile neprevăzutului, ale coincidențelor tâlcuitoare, ale semnelor de (alt) rost prevestitoare sunt cu prudență încercate. (...) Însă nu borgesian e spiritul celor optsprezece proze (Clona (roman de dragoste și moarte)) pare a respira aerul filmelor lui Pedro Almodovar), ci niște trasee oniric-ritualizate cu oarece inserții de superstiție și lirism ale fantasticului românesc sunt refăcute. Imediat se poate însă observa schimbarea de direcție în căutarea de drum propriu prin maniera în care autoarea știe să pună ușă batantă între real și vis, între anost și rost și să dea firesc mișcărilor repetat de dus-întors dintre ele.  (...) Această din urmă atitudine scrutătoare, în căutare de amintiri ori, din contră de presimțiri despre o altfel de rânduială îi este definitorie prozatoarei în această a doua ipostază a ei din volumul de debut».
         Iată câteva consideraţii ale prof. univ. dr. Ana OLOS referitoare la stilul scrierilor cuprinse în carte: „Povestirile „singurătăţilor”, naraţiuni cu propoziţii concise şi precise, par croite după reţeta de 1000 de cuvinte pe zi a lui „Papa” Hemingway, autor agreat de tânăra din povestirea „Vacanţă la munte”, reprezentantul „generaţiei pierdute” insinuându-se ca model posibil pentru tânăra prozatoare. Mai nou şi fotograf, ea înclină firesc spre proza obiectivă, cu  decupaje dintr-o lume văzută prin lentilă, ceea ce implică, de la bun început, o selectare a subiectelor. Coloratura personală e dată de privirea uneori amuzată, alteori ironic complice sau cu umor benefic. Autoarea ocoleşte cu brio capcanele subiectivităţii şi arareori s-ar putea exclama „Aha, aici e chiar Ancuţa!” Însă, paradoxal, tocmai această obiectivitate căutată, fuga de sentimentalism şi emoţie, evitarea grosolăniei şi vulgarităţii, pelicula opacă cu care îşi protejează lumea interioară, constituie nota feminină a scrisului ei”.
         Jurnalistul şi poetul Adrian Pârvu surprinde esenţa volumului în câteva rânduri: „Împărţit în două calupuri de întindere aproximativ egală, volumul surprinde prin sinceritatea şi prospeţimea scriiturii, dar şi prin alegerea şi ţesătura subiectelor aflate mereu pe linia subţire ce desparte realul de fantastic, pământeanul de cosmic sau particularul de universal. Formaţia de jurnalist a scriitoarei se simte în unele texte, fără a deranja compoziţia generală. Multe din prozele scurte sau foarte scurte ale Ancăi Goja au finaluri surprinzătoare, uneori chiar şocante, ceea ce denotă însuşirea unor tehnici specifice, fără de care nici un text literar nu poate trece de bariera anostului”.
         Povestirile au fost scrise în perioada 2010 – 2012; o parte dintre ele au fost prezentate în Tabăra Naţională de Literatură şi Arte Plastice „Archeus” şi la Cenaclul Scriitorilor din Maramureş sau au fost publicate în reviste literare.

         Cartea va fi lansată la Bookfest, în Bucureşti, sâmbătă, 31 mai, de la ora 12, iar în Baia Mare, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, sala de conferinţe, miercuri, 4 iunie, de la ora 13.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu