duminică, 18 mai 2014

Învăţătoarea Aurica Bîlc la a şasea carte, - „Soarele copilăriei”

 Vineri, 16 mai 2014, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare a avut loc prezentarea celei mai recente cărţi a învăţătoarei Aurica Bîlc – „Soarele copilăriei”.
     Autoarea s-a născut la data de 15 mai 1967 în Braşov şi a terminat Facultatea de educaţie plastică şi pictură din cadrul Universităţii de Nord Baia Mare, promoţia 2009, precum şi Facultatea de psihologie Spiru Haret Bucureşti, promoţia 2010. Actualmente este învăţătoare la Şcoala cu clasele I-VIII Iadăra.
      A debutat cu poezie în 2003, cu volumul „Când iubeşti eşti viu, eşti altfel”. Aceasta este cea de-a şase carte a scriitoarei şi se numeşte „Basmul – soarele copilăriei” (poveşti pentru copii şi părinţi).
          Moderatorul manifestării a fost Mihaela Cătană, care, cu sinceritate, a afirmat despre Aurica Bîlc: „Când am văzut-o prima dată pe stradă m-am luminat. A doua întâlnire a fost la cineva, deoarece aveam prieteni comuni şi mi-a dăruit cartea de versuri „Dă-mi un foc”. Citindu-i versurile am simţit multă căldură şi trăire, deoarece prietena mea Aurica emană căldură şi este o persoană blândă.”
          Jurnalistul Gelu Dragoş, care a avut ocazia să citească cartea, fie şi electronic, remarcă: „Colega Aurica Bîlc, în această carte ne spune lucruri pe care le-a trăit şi experimentat ca oricare dintre noi, numai că ni le spune sub formă de poveste. Am observat că este un fin observator al vieţii din Baia Mare, iar mie mi-a plăcut cel mai mult povestea Răţuştele sălbatice de pe râul Săsar. Ceea ce mă impresionează la Aurica este generozitatea ei. Când te întâlneşti cu ea îţi propui să fii un om bun, să nu superi pe cei cu care interacţionezi.”
           Din prefaţa semnată de Mihaela Cătană, aflăm că:
„Cele patruzeci de întâmplări – despre prichindei, zâne, despre băieţelul cu părul de aur, despre fetiţa nemulţumită, despre potcoava cu noroc, despre lună şi soare, despre copacul cu flori cu miros de măr, despre răţuştele sălbatice de pe râul Săsar, despre bătrâna şi copilul ei născut din chintesenţa elementelor cosmice, despre mierla cea isteaţă, despre bănuţul auriu, albinuţa cu acul de aur, păpădia cu raze din aur, broscuţa leneşă, melcul cu căsuţă de diamant, lumânarea jucăuşă, buburuza călătoare, trandafirul fără spini, gemenele Piatra Soarelui şi Piatra Lunii, Muntele vrăjit, Porumbelul cu două culori, Furnica Puf, Frunza cu sunet de fluier, Cărăbuşul petrecăreţ, Pisica Tomi, Iepuraşul Alb, Floarea-de-colţ, Creionul fermecat, Cartea cu copertă galbenă, Trifoiul cu patru foi, Şoricelul jucăuş, Purceluşul cu stea albă în frunte, Pinguinul Terra, Broscuţa Ţestoasă Pif, Lanul de floarea-soarelui, Porumbiţa albă cu cioc de argint, Ceasul cu două feţe, Tabloul cu imagini vii, Omuleţul de paie, Titirezul, Cele douăsprezece lebede –, sunt rezonanţe ale universului, întinse pe coarda sensibilă a sufletului celei care le-a primit şi ni le-a dăruit cu sinceritate, cu puritate, cu multă candoare, Aurica Bîlc. Părticele de suflet ale Marelui Tot, animist risipite în plante, flori, oameni şi alte vietăţi, se perindă cu delicateţe în fascinante tablouri pline de umanitate, aflate într-un perfect echilibru, în care Binele şi Frumosul sunt contrapunctate de Rău şi Urât, fără însă a afecta Unitatea şi Armonia. Ne vom însenina, în permanenţă şi ne vom regăsi pe noi înşine, citind poveştile inspiratei lor autoare, Aurica Bîlc, ne vom îndrepta greşelile, ne vom purifica sufletele şi, implicit trupurile, ne vom regăsi calmul şi echilibrul, vom rezona la ritmul cosmic, ne vom bucura de viaţă şi vom trăi în pace. Bune sau rele, frumoase ori urâte, toate aparţin Cosmosului, iar bucuria pe care-o împărtăşim, acceptându-le şi apreciindu-le, sunt calea noastră spre Fericire.
Fie ca poveştile Auricăi Bîlc să vă însoţească, să vă încălzească şi să se alăture propriilor voastre poveşti, pe care, într-un fel sau altul, cu toţii le purtăm în suflet, pe care, mai devreme sau mai târziu, încercăm să le împărtăşim celorlaţi, pentru a duce mai departe povestea fără sfârşit...”
 S-a mai întâmplat un lucru minunat vineri la Biblioteca Judeţeană, elevi din Baia Sprie sub coordonarea aceleaşi Mihaela Cătană au jucat sceneta „Piatra Soarelui și Piatra Lunii” de Aurica Bîlc, în următoarea distribuţie: Diana Fellner, Ioana Tentiş, Raluca Hauşi, Denis Nicoară, Maria Pop şi Răzvan Ciurdaş.




                                              Gelu Dragoş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu