sâmbătă, 24 mai 2014

Moartea dă iama în ziariştii sportivi!

        Fostul ziarist sportiv Dimitrie Callimachi a încetat din viaţă la mijlocul lunii mai, la vârsta de 87 de ani. Născut în 1927, la Bucureşti, Dimitrie Callimachi şi-a făcut debutul mai întâi în rugby la mijlocul secolului trecut, jucând pentru Locomotiva CFR şi CSU Bucureşti. Absolvent al Facultăţii de Drept, Dimitrie Callimachi a început apoi o carieră de ziarist sportiv. Cea mai mare parte a activităţii sale în presă (1953-1989) este legată de cotidianul "Sportul popular", devenit mai apoi "Sportul". În acest timp, a fost şeful rubricii rugby, dar a scris şi despre alte sporturi, îndeosebi hochei pe gheaţă. Din 1958, a ocupat şi funcţia de secretar general de redacţie la revista lunară "Sport". A colaborat cu publicaţii străine, fiind corespondent al cotidianului francez "L'Equipe". De asemenea, a publicat şi cărţi de beletristică, cu subiecte inspirate din sport, în special din rugby. A redactat programele unor meciuri internaţionale disputate în ţara noastră. În 1969, a participat ca lector la Academia Olimpică de la Olympia (Grecia). Între 1990 şi 1992, a fost şeful Comisiei de Presă din cadrul Federaţiei Române de Rugby. A făcut parte din Asociația Presei Sportive din România, precum şi din Asociaţia Internaţională a Presei Sportive. Anul trecut a primit o diploma de merit din partea FRR, la gala ocazionată de împlinirea a 100 de ani de la disputarea primului meci oficial de rugby în ţara noastră.
      Unul dintre cei mai talentaţi jurnalişti ai generaţiei sale, lucrând la "Sportul" de tânăr, încă înainte de 1989, Ion Cupen s-a stins din viaţă în această dimineaţă, 23 mai, la ora 9.
Cu o zi înainte fusese externat din spital, "unde a refuzat să mai stea" spun cei apropiaţi maestrului. În vârstă de 73 de ani, Ion Cupen avea mai multe complicaţii medicale, inclusiv cardiace, pe fondul unui vechi diabet.
 Ion Cupen a marcat generaţii întregi de cititori prin stilul aparte, prin metaforele şi imaginile speciale. A făcut din presa sportivă un domeniu al ideilor generoase şi al exprimării artistice.
Un veritabil făuritor de metafore, arhitect desăvârșit al frazelor spectacol, Ion Cupen și-a câștigat fanii cu articolele publicate de-a lungul timpului în „Sportul”, „Pro Sport”, „Gazeta Sporturilor” sau „Evenimentul Zilei”. Confrații l-au apreciat și l-au desemnat în repetate rânduri „Ziaristul anului”. Iată ce declara unui confrate: „Am devenit ziarist, acum 40 de ani, ca să-i înfierez pe cei care jefuiesc bucuria acestui popor român năpăstuit”.
              Dumnezeu să-i odihnească în pace! Lumea sportivă din România este mult mai săracă fără aceşti doi seniori ai condeiului, iar poporul român este tot...năpăstuit !


                                                                   Gelu DRAGOŞ, membru A.P.S.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu