joi, 1 octombrie 2015

Ce fel de viata duc oamenii care cred in iad?!

Desi credinta intr-o pedeapsa dincolo de moarte are adesea efecte benefice la nivelul societatii, oamenii care cred in existenta iadului au totusi, la nivel personal, o viata mai putin fericita, arata un studiu recent.
iadul
Studii de psihologie si sociologie au aratat, de-a lungul timpului, ca, in societatile in care multi indivizi cred in existenta unei forme supranaturale de pedeapsa in viata de apoi, aceasta convingere produce efecte pozitive, la nivelul intregii societati, inclusiv infractionalitate mai redusa si crestere economica mai accentuata in tarile in curs de dezvoltare.
Dar exista si un revers al medaliei: la nivel individual, credinta in iad este asociata cu un nivel mai scazut de fericire si satisfactie in viata, arata cercetari realizate la Universitatea Oregon.
Intr-un studiu publicat in PLOS ONE, cercetatorii au analizat date din sondaje internationale pentru a afla in ce mod credinta in rai si iad afecteaza starile emotionale ale oamenilor in viata de zi cu zi, precum si satisfactia in viata pe termen lung.
Multi oamani, dar nu toti, cred atat in existenta raiului, cat si in cea a iadului. Cercetatorii americani s-au concentrat asupra celor care credeau intr-unul dintre aceste concepte, dar nu in ambele. In marea majoritate a cazurilor, acesti oameni credeau in existenta raiului, dar nu si a iadului.
Specialistii au analizat date provenite din 63 de tari, constatand urmatoarele: cu cat credinta in rai prevala in masura mai mare asupra credintei in iad in randul locuitorilor unei tari, cu atat erau mai fericiti si mai multumiti de viata lor respectivii locuitori.
Studiind raspunsuri individuale, cercetatorii au observat acelasi model: cei ce credeau in rai se declarau mai satisfacuti de viata lor.
Datele provin din sondajele Gallup World Poll, World Values Survey si European Values Survey. In 55 din cele 63 de tari incluse in sondaj, crestinii sau musulmanii erau majoritari, dar analiza raspunsurilor individuale nu a relevat nicio diferenta semnificativa intre adeptii religiilor abrahamice (iudaism, crestinism si islam) si cei ai religiilor non-abrahamice, im ceea ce priveste aceasta credinta si satisfactia in viata.
Dar este aceasta o legatura cauzala de genul „oamenii sunt mai nefericiti deoarece cred in iad”? Nu neaparat; studiul nu exclude posibilitatea ca oamenii nefericiti sa fie mai inclinati sa creada in iad tocmai ca urmare a starii lor de nefericire.
Pentru a elucida sensul relatiei cauzale, cercetatorii au realizat si un sondaj propriu, rugand 422 de persoane sa scrie fie despre rai, fie despre iad, fie despre ceea ce facusera cu o zi inainte, apoi sa estimeze in ce masura incercasera 7 emotii;: fericire, tristete, vinovatie, siguranta, rusine, teama sau liniste. Estimarile emotionale ale celor ce credeau in rai nu difereau de ale celor care scrisesera despre activitatile din ziua precedenta, ceea ce sugereaza ca singura credinta in rai nu ii face pe oameni mai fericiti.
In schimb, cei ce scrisesera despre iad (indiferent ca erau sau nu persoane religioase) au declarat scoruri mai mici in ceea ce priveste fericirea si mai mari in ceea ce priveste tristetea, comparativ cu ceilalti.
Cum se explica acest lucru?!
Cercetatori propun mai multe ipoteze:
deoarece iadul este un concept negativ, simplul fapt de a scrie despre el declanseaza sentimente negative
e posibil, de asemenea, ca faptul de a se gandi la iad sa ii faca pe cei care nu sunt credinciosi sa se intrebe ce se va intampla cu ei daca gresesc cumva in convingerile lor
Cercetari anterioare, desfasurate la Universitatea din Kansas, aratasera ca, in tarile unde locuitorii tind sa creada mai mult in rai decat in iad, rata infractionalitatii e mai mare. Probabil, spun cercetatorii, credinta in iad, intr-o pedeapsa supranaturala, reduce comportamentele antisociale si ii motiveaza pe oameni sa fie mai cooperanti, de teama pedepsei. Sursa: Live Science


                                                                  Cristian LAURENŢIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu