joi, 1 octombrie 2015

Ţară europeană care începe să renunţe la cele 8 ore de muncă. Beneficiile unui program mai scurt !


O tara europeana adopta intr-un ritm accelerat ziua de munca de 6 ore, iar rezultatele sunt pozitive.
E vorba de Suedia, unde multe companii au facut aceasta schimbare, informeaza Science Alert.
"Cred ca eficienta celor 8 ore de munca pe zi e supraestimata. E o mare provocare sa poti sa te concentrezi asupra unui singur lucru atata timp. In plus, dupa lucru ne e greu sa ne ocupam de viata privata cum trebuie", a transmis Linus Feldt, directorul executiv al firmei Filimundus, ce dezvolta aplicatii.
El a luat decizia anul trecut sa reduca programul la 6 ore de munca, iar angajatii sai sunt foarte multumiti de aceasta schimbare.
"Vrem sa ne petrecem mai mult timp cu familia, sa putem sa invatam lucruri noi sau sa facem mai multa miscare. Voiam sa vad daca exista o cale de a imbina toate aceste lucruri", a explicat antreprenorul pentru Fast Company.
In mod evident, acelasi volum de munca trebuia facut in mai putine ore, asa ca subalternii lui Linus Feldt sunt rugati sa intre rar pe retelele de socializare si sa tina cat mai departe lucrurile care le-ar putea distrage atentia. De asemenea, compania tine doar sedintele si intalnirile care sunt absolut necesare.
Weekendul ar trebui sa dureze trei zile - a fost demonstrat stiintific !
"Acum am impresia ca le e mai usor sa se concentreze mai bine la ce au de facut si le mai ramane destula energie si pentru a avea o viata sociala", a punctat acesta.
Feldt a mai spus ca gradul de productivitate a ramas acelasi, conflictele intre angajti sunt mai putine, iar oamenii sunt mai fericiti si mai odihniti.
6 ore de munca de 13 ani
Filimundus s-a inspirat de la centrele Toyota din Gothenburg, care au program de lucru de 6 ore inca din 2002.
Si acolo angajatii sustin ca sunt mai fericiti si mai incantati. Directorul Martin Banck a mentionat ca profitul a crescut cu 25%, o parte din acest succes datorandu-se faptului ca cei care lucreaza acolo nu sunt extenuati de programul lung, arata The Guardian.
In februarie, un camin de batran a implementat programul de 6 ore pentru asistente, fara a umbla la salarii.
Experimentul va dura pana in 2016, pentru a vedea daca merita efortul financiar de a angaja inca 14 persoane, care sa acopere orele, si daca pacientii sunt mai bine ingrijiti, iar personalul are moralul mai ridicat.
Studiu Oxford
Cercetatorii de la Oxford au aflat, in urma unui studiu, ca ora 9 dimineata este nepotrivita pentru a incepe programul, la serviciu, fiind similara cu o tortura pentru organism.
E motivul pentru care multi angajati se imbolnavesc, sunt extrem de obositi si stresati, sustin ei.
La Oxford s-a descoperit ora ideala la care ar trebui sa incepem munca, altfel jobul te omoara cu zile. Potrivit acestora, ora de incepere a lucrului ar trebui sa se afle in stransa legatura cu ceasul nostru intern. Iar potrivit acestuia, pana la varsta de 55 de ani, ora 9 nu este una la care ar trebui deja sa muncim.
Faptul ca, totusi, cei mai multi angajati incep la aceasta ora programul, sfarsindu-l la 17.00, face ca performantele sa fie slabe, starea de spirit una deloc buna, la fel ca si sanatatea mintala.


                                                         Constantin Pescaru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu