miercuri, 25 octombrie 2017

COMUNICAT DE PRESĂ

INFORMARE
privind ACTIVITĂŢILE DE recrutare ŞI SELECŢIONARE pentru instituţiile de învăţământ ale M.A.I ÎN ANUL 2017


   Activitatea de recrutare şi selecţie a candidaţilor pentru participarea la concursul de admitere la instituţiile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne şi ale Ministerului Apărării Naţionale, s-a organizat şi desfăşurat în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului afacerilor interne nr. 177 din 2016, Dispoziţiei Directorului Direcţiei Management Resurse Umane nr. II/1620 din 2015 - privind procedurile şi formularele utilizate în activitatea de management resurse umane în unităţile Ministerului Administraţiei şi Internelor, Dispoziţiei-cadru a directorului general al Direcţiei Management Resurse Umane nr. II/17278 din 01.02.2017 privind  recrutarea candidaţilor pentru admiterea în instituţiile de învăţământ care pregătesc personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, sesiunea de admitere 2017, şi ale altor ordine de linie ale Direcţiei Resurse Umane din Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.
Activitatea desfăşurată în anul 2017 a urmărit, următoarele obiective:
a.       creşterea încrederii societăţii civile în instituţia Jandarmeriei;
b.      identificarea tuturor surselor externe, generatoare de resurse umane compatibile cu specificul muncii desfăşurate de structurile Jandarmeriei Române;
c.       realizarea unei baze solide de selecţie, prin identificarea şi atragerea unui număr cât mai mare de tineri, care îndeplinesc condiţiile stabilite de actele normative în vigoare;
d.      desfăşurarea în ritm susţinut a activităţilor de orientare a tinerilor spre instituţiile militare de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne şi de consiliere cu privire la viitorul lor profesional.
În acest sens, prin Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul au fost publicate pe site-ul unităţii condiţiile şi criteriile de participare conform legislaţiei în vigoare.
Cu ocazia Târgului Ofertelor Educaţionale, organizat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, au fost desfăşurate activităţi în cadrul cărora personal specializat din cadrul unităţii a prezentat aspecte legate de modalităţile şi condiţiile necesare în vederea accederii la profesia de jandarm, avantajele carierei militare, specificul profesiei de jandarm, precum şi rolul şi locul Jandarmeriei în societate.
Totodată, cu sprijinul instituţiilor de învăţământ din localităţile Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, au fost organizate şi desfăşurate activităţi de promovare a profesiei de jandarm în rândul elevilor claselor a XI-a şi a XII-a. Cu ocazia acestor activităţi în cadrul unui scurt metraj au fost prezentate activităţi desfăşurate în Academia de Poliţie „A.I. Cuza” Bucureşti, Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „G.A. Ghica” Drăgăşani şi Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, instituţii care asigură formarea profesională a personalului necesar Ministerului Afacerilor Interne, şi au fost desfăşurate activităţi de prevenire a faptelor antisociale în rândul elevilor, de educare şi orientare a acestora pentru a înţelege rolul lor într-o societate Europeană, la care au participat cadre specializate din cadrul Compartimentului Prevenire şi Combatere a Faptelor Antisociale. 
De asemenea în perioada 19.06.2017-15.09.2017, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş s-a derulat campania educativ-preventivă „Vacanţă în siguranţă alături de jandarmii maramureşeni”.
Obiectivul general al campaniei a fost aducerea în atenţia elevilor a activităţilor şi atribuţiilor care-i revin Jandarmeriei Române în general şi a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş în special, precum şi conştientizarea asupra riscurilor şi vulnerabilităţilor, a repercusiunilor la care se expun în urma unui comportament neadecvat, atât în incinta unităţilor de învăţământ, cât şi în cadrul societăţii civile.
      Totodată, scopul campaniei a fost informarea elevilor aflaţi în taberele de vară, organizate de către instituţiile cu care s-au încheiat Acorduri de Parteneriat de pe raza judeţului Maramureş, indiferent de vârstă, naţionalitate, zonă geografică, mediu social, etnie, educaţie, religie sau profesie, în legătură cu capacitatea Jandarmeriei Maramureş de a se constitui într-un garant permanent şi nediscriminatoriu al drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. De asemenea, s-a urmărit conştientizarea societăţii civile prin acţiuni preventiv-educative cu privire la rolul pe care instituţia îl îndeplineşte în lupta împotriva criminalităţii, a violenţei şi discriminării de orice fel. Totodată prezenţa jandarmilor în mijlocul elevilor a avut ca scop imediat crearea  unui „model de conduită”, concomitent cu transmiterea îndemnului de a urma o carieră de jandarm. Pe parcursul campaniei au fost desfăşurate 26 întâlniri tematice, metodele de transmitere a informaţiilor fiind expunerea verbală şi prezentarea materialelor specifice din dotarea jandarmilor montani.
Temele expuse au făcut referiri la Rolul şi locul Jandarmeriei în societate, Prezentarea ofertei educaţionale precum şi a avantajelor unei cariere militare, Teme de prevenire a unor fapte de natură contravenţională şi infracţională în rândul elevilor, Recomandările Jandarmeriei Montane pentru sezonul estival, Teme de prevenire a delincvenţei juvenile, Prevenirea absenteismului şcolar, Teme de prevenire a violenţei în şcoli, Prevenirea consumului de alcool.
              Jandarmii maramureşeni, pe lângă activităţile de prevenire, combatere şi sancţionare a faptelor antisociale pe care le desfăşoară, caută să crească încrederea societăţii civile în instituţia Jandarmeriei, să se apropie şi să manifeste deschidere faţă de cetăţeni şi să vină în sprijinul unor cazuri sociale deosebite. În acest sens, cu ocazia Zilei de 03 Aprilie – Ziua Jandarmeriei Române, la Sala Sporturilor „Lascăr Pană”a fost organizată o acţiune caritabilă de ajutorare a unui băiat în vârstă de 14 ani care  avea nevoie de o operaţie plastică pentru alinierea mandibulei şi refacerea pavilionului la urechea stângă, în cadrul căreia s-a desfăşurat un campionat de fotbal între 4 echipe de copii, şi un meci de fotbal între selecţionata personalităţilor din lumea sportului maramureşean şi echipa de fotbal a inspectoratului, fondurile strânse în urma vânzării biletelor şi donaţiile au fost virate în contul băiatului.
              În corelare cu prima acţiune caritabilă a fost organizat un spectacol caritabilArta pentru mobilitate; Jandarmii şi artiştii susţin mobilitatea persoanelor cu dizabilităţisusţinut de către Ansamblul Naţional Transilvania în incinta Teatrului Municipal din Baia Mare, în colaborare cu Asociaţia Esperando Baia Mare, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Maramureş, Mass-Media Maramureş.
În  ce priveşte activitatea de recrutare şi selecţie a candidaţilor pentru instituţii de învăţământ pregătesc personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Intern, în anul 2017, Jandarmeriei Române  i-au fost alocate locuri la următoarele instituţii, astfel:
·        la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti:
            – 50 locuri alocate Jandarmeriei Române pentru învăţământul cu frecvenţă –domeniul de licenţă „Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, programul de studii universitare de licenţă/specializarea „Ordine şi Siguranţă Publică” (din care 2 locuri pentru romi, 2 locuri pentru maghiari şi 2 locuri pentru alte minorităţi).
·        la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani180 locuri (din care 3 locuri pentru romi şi 2 locuri pentru alte minorităţi), astfel:
-        174 locuri alocate Jandarmeriei Române;
-        6 locuri alocate S.P.P.
·        la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni 175 locuri alocate Jandarmeriei Române (din care 3 locuri pentru romi şi 2 locuri pentru alte minorităţi);
·        la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti 3 locuri de maistru militar auto alocate Jandarmeriei Române.
Totodată, Ministerului Afacerilor Interne, i-au fost alocate un număr de 120 locuri la instituţiile de învăţământ ale M.Ap.N., care formează personal pentru nevoile M.A.I., , pentru care Jandarmeria Română a recrutat candidaţi, după cum urmează:
·        la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” 2 locuri  - specialitatea Logistică;
·        la Academia Tehnică Militară Bucureşti 38 locuri , conform specialităţilor, astfel:
o       2 locuri         –  Armament, aparatură artileristică şi sisteme de conducere a focului;
o       5 locuri         –  Materiale energetice şi apărare CRBN;
o       4 locuri         –  Sisteme pentru baraje de mine, distrugeri şi mascare;
o       4 locuri         –  Blindate, automobile şi tractoare;
o       2 locuri         –  Construcţii şi fortificaţii;
o       4 locuri         –  Topogeodezie şi automatizarea asigurării topogeodezică;
o       5 locuri         –  Echipamente şi sisteme electronice militare;
o       3 locuri         –  Comunicaţii pentru apărare şi securitate;
o       5 locuri         –  Ingineria şi securitatea sistemelor informatice militare;
o       4 locuri         –  Calculatoare şi sisteme informatice pentru apărare şi securitate naţională;
·        la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu22 locuri, conform specialităţilor, astfel:
o      2 locuri   – Managementul organizaţiei – Artilerie şi rachete;
o      1 loc       – Managementul organizaţiei – Auto;
o      3 locuri – Managementul sistemelor de comunicaţii militare – Comunicaţii şi informatică;
o      12 locuri  –  Management economico–financiar – Finanţe-contabilitate;
o      4 locuri    –  Administraţie publică – Intendenţă;
·        la Institutul Medico-Militar5 locuri, specialitatea militară „Medicină generală”.
·        la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”– Facultatea de Management Aeronautic,  – 10 locuri pentru I.G.A.V., specialitatea militară „Management în aviaţie – Aviaţie Piloţi” şi 2 locuri pentru I.G.A.V., specialitatea militară „Managementul traficului aerian – Control trafic aerian”.
·        la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” – Facultatea de Inginerie Marină,  – 1 loc, specialitatea militară „Navigaţie, hidrografie şi echipamente navale”.
·        la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” – 14 locuri, astfel:
o       9 locuri    –  Facultatea de Informaţii – Psihologie-informaţii;
o       5 locuri    –  Facultatea de Studii de Intelligence – Studii de securitate şi informaţii.
·        la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” 12 locuri , conform specialităţilor, astfel:
o       2 locuri            – Armament şi instalaţii de lansare;
o       2 locuri            – Auto;
o       1 loc                – Geniu;
o       1 loc                – Construcţii;
o       2 locuri            – Tehnică de comunicaţii;
o       2 locuri            – Operare şi mentenanţă echipamente de comunicaţii;
o       2 locuri            – Intendenţă.
·        la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” 14 locuri , conform specialităţilor, astfel:
o       2 locuri            – Artilerie navală şi antiaeriană;
o       4 locuri            – Timonier şi tehnică de navigaţie navală;
o       2 locuri            – Comunicaţii navale şi observare semnalizare;
o       6 locuri            – Motoare şi instalaţii electrice navale.
Ca urmare a activităţilor desfăşurate au fost recrutaţi de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş candidaţi pentru următoarele instituţii:
-   Pentru Academia de Poliţie „A.I. Cuza” Bucureşti  - curs la zi  - au fost recrutaţi 23 candidaţi. În urma testării psihologice şi a controlului medical, 16 candidaţi (bărbaţi) au fost declaraţi „Apt” şi au întocmit dosarele de candidat, acestea fiind înaintate la Academia de Poliţie „A.I. Cuza” Bucureşti. Cei  16 candidaţi au fost declaraţi „Respins” în urma concursului de admitere;
-    Pentru Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” – Fălticeni – au fost recrutaţi 39 candidaţi. În urma testării psihologice şi a controlului medical, 21 candidaţi (bărbaţi) au fost declaraţi „Apt” şi au întocmit dosarele de candidat, acestea fiind înaintate la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” – Fălticeni. Din cei 21 candidaţi, 17 candidaţi  au fost declaraţi „Admis” în urma concursului de admitere.
În comparaţie cu anul 2016 când au fost recrutaţi 57 candidaţi, în anul 2017 au fost recrutaţi un număr de 61 candidaţi. Prin numărul candidaţilor recrutaţi în anul 2017 se observă menţinerea interesului pentru cariera de jandarm.
Activităţile desfăşurate, atât pe linia promovării instituţiilor de învăţământ care formează personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, cât şi a consilierii acordate candidaţilor, au contribuit la creşterea numărului candidaţilor declaraţi „Admis”.

Datorită activităţilor desfăşurate pe linia informării populaţiei în legătură cu atribuţiile şi rolul Jandarmeriei Române în societate, precum şi a avantajelor pe care le prezintă cariera militară, se constată în continuare un interes crescut al absolvenţilor de liceu pentru instituţiile de învăţământ care formează personal pentru nevoile Jandarmeriei Române.
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş urmăreşte în permanenţă, prin activităţile pe care le desfăşoară, să informeze populaţia în legătură faptele de natură contravenţională şi infracţională în vederea prevenirii delicvenţei juvenile, prevenirii absenteismului şcolar şi a violenţei în şcoli şi încurajează tinerii să aleagă cariera militară şi să candideze la instituţiile de învăţământ, care formează personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, prezentându-le avantajele carierei militare. Astfel, conform Dispoziţiei Directorului General al Direcţiei Generale Management Resurse Umane nr. II/19146 din 10.10.2017, privind recrutarea candidaţilor pentru admiterea în instituţiile de învăţământ postliceal ale Ministerului Afacerilor Interne, sesiunea ianuarie 2018, în perioada următoare, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş va desfăşura activităţi de recrutare a candidaţilor pentru admiterea în instituţiile de învăţământ postliceal din subordinea Jandarmeriei Române.
       

                                                      
Cu stimă,

                                      INSPECTOR ŞEF AL I.J.J. MARAMUREŞ
                                Lt.col.,
       
                                                  Petru Marcel FLORIŞTEANU
                                                                

Un comentariu:

  1. Numele meu este doamna Nadia Albert din Rusia, iar eu sunt o femeie fericită astăzi prin ajutorul unui împrumutător de împrumut, domnul Russ Harry. Voi trimite orice persoană care caută împrumut către această firmă de împrumut. El mi-a dat fericire mie și familiei mele, aveam nevoie de un împrumut de 500.000,00 USD pentru a-mi începe viața peste tot, fiind mamă singură cu 2 copii. Am întâlnit acest creditor credincios și DUMNEZEU care mă ajută cu un împrumut de 500.000,00 dolari SUA, la o rată scăzută. Este un om care se teme de Dumnezeu, dacă aveți nevoie de împrumut și veți rambursa împrumutul, vă rugăm să-l contactați prin e-mail-Elegantloanfirm@hotmail.com / număr Whatsapp + 393511617486

    RăspundețiȘtergere