vineri, 27 octombrie 2017

...se intampla la biblioteca - agenda evenimentelor culturale din saptamana 30 octombrie - 4 noiembrie 2017

Oaspetele bibliotecii: Comisar şef de poliţie Liviu Constantin Grozavu, Direcţia Generală Anticorupţie – şef Serviciu Judeţean Anticorupţie Maramureş.



Luni, 30 octombrie

ora 13, Sala de conferinţe
            Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” vă invită la o dublă lansare de carte a jurnalistului şi poetului Dragomir Ignat. Vor fi lansate volumele: Hieroglife pe creasta de val” - poezie şi „Meridiane neconvenţionale”- interviuri şi reportaje, ambele apărute la editura Marist, Baia Mare.
            Prezintă: Nicolae Scheianu, dr. Nicoară Mihali;
            Moderator: Florin Pop alias Emanuel Luca;
            Sponsor: Florin Teofil Ignat.

ora 15, Salonul Artelor (Cabinetul de medalii)
            Va avea loc vernisajul expoziţiei personale de fotografie Peng Da Li - Taiwan (China), din cadrul Festivalului Fotografiei Chineze din România, ediţia a V-a, organizat de Asociaţia „Euro Foto Art” Oradea, în perioada 26 septembrie – 26 noiembrie 2017. Expoziţia va rămâne la dispoziţia publicului vizitator din Baia Mare, până la data de 14 noiembrie 2017, zilnic între orele 08:00 - 19:00, la care accesul publicului este gratuit.
            Autorul expoziţiei este artistul fotograf de talie mondială, Peng Da Li din Taiwan, care a participat, alături de Ştefan Tóth A.FIAP, la trei tabere de creaţie organizate de Asociaţia Artiştilor Fotografi din China (CPA), în Jiaozuo, Lishui şi Regiunea Tibet.
            Publicul prezent la eveniment va fi salutat de către un reprezentant al Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” din Baia Mare. La  vernisaj vor participa şi artiștii fotografi orădeni Eugen Antal, Gardó Zoltán  și Ştefan Tóth A.FIAP. Expoziţia va fi deschisă oficial de către artistul fotograf Ştefan Tóth A.FIAP care va fi prezent şi în calitate de preşedinte al Asociaţiei „Euro Foto Art” și directorul festivalului. Momentele muzicale vor fi oferite artistul de violă Thurzó Sándor József din Oradea, care va interpreta mai multe piese muzicale ale compozitorilor chinezi.
            Mai multe detalii despre artist găsiţi în comunicatul de presă de mai jos:

                                                     Expoziţia personal  Peng Da Li - Taiwan (China)

Ediția a V-a a Festivalului Fotografiei Chineze în România organizată de Asociația Internațională ”Euro Foto Art” sub patronajul Ambasadei Republicii Populare Chineze în România  oferă oportunitatea de a prezenta în acest an peste 25  de manifestări expoziționale de excepție în capitală și în cele mai mari orașe ale României. Festivalul dedicat Zilei Naționale a Chinei a debutat marți 26 septembrie 2017 la ora 11:00 la Casa Româno - Chineză din capitală.

În acest context în colaborare cu Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” urmează a fi vernisată o expoziție de artă fotografică deosebită și în Baia Mare.  Autorul expoziţiei este artistul fotograf de talie mondială, Peng Da Li din Taiwan, care a participat, alături de Ştefan Tóth A.FIAP, la trei tabere de creaţie organizate de Asociaţia Artiştilor Fotografi din China (CPA), în Jiaozuo, Lishui şi Regiunea Tibet.
Autorul trăieşte în zona montană Yangminshuan, unde a avut posibilitatea să fotografieze imagini inedite despre păsările din regiune. A realizat o cercetare, pe termen de 14 ani, despre viaţa păsărilor mici, în mediul natural. Astfel, a avut posibilitatea să urmărească creşterea puilor şi munca grea a părinţilor, depusă pentru protejarea  şi hrănirea progeniturilor. Acest studiu l-a determinat să realizeze şi o expoziţie de fotografie. În cele 37 imagini, de format 50 x 60 cm, artistul fotograf Peng Da Li, prezintă publicului vizitator, creşterea a păsărilor, în cadrul lor natural, în condiţii de iluminare naturală, fără să folosească o altă sursă de lumină, cum ar fi fulgerul electronic (blitz). Autorul expoziţiei susţine faptul că, prin imaginile sale, a intenţionat să prezinte publicului vizitator, relaţiile de familie,  cu totul deosebite, ale păsărilor, care ar putea fi un model şi pentru oamenii, care locuiesc închişi în jungla de beton a  oraşelor. Pentru realizarea expoziţiei, a consumat peste 5000 de role de film diapozitiv, tip Kodak 100 profesional şi unul din cele mai bune aparate de fotografiat analog din lume. Imaginile diapozitive, au fot transpuse pe o hârtie fotografică specială (cibachrom), care a permis copierea unei imagini, pe un suport pozitiv. Pe lângă mesajul artistic a exponatelor, publicul vizitator va avea posibilitatea să admire fotografii realizate, la un nivel profesional de excepţie. Premiera acestei expoziţii, a avut loc imediat după finalizarea proiectului, la Galeria Foto Art, de pe strada Moscovei nr. 3, apoi a devenind itinerantă, fiind prezentate în mai Galerii de artă ale Europei.
Vernisajul expoziţiei va avea loc în cadrul festivității de închidere a ediției a V-a a Festivalului Fotografiei Chineze în România luni, 30 octombrie 2017, la ora 14,00, la care  organizatorii îi invită să participe pe iubitorii de artă fotografică, împreună cu membrii lor de familie. Publicul prezent la eveniment va fi salutat de către un reprezentant al Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” din Baia Mare. La  vernisaj vor participa şi artiștii fotografi orădeni Eugen Antal, Gardó Zoltán  și Ştefan Tóth A.FIAP. Expoziţia va fi deschisă oficial de către artistul fotograf Ştefan Tóth A.FIAP care va fi prezent şi în calitate de preşedinte al Asociaţiei ”Euro Foto Art” și directorul festivalului. Momentele muzicale vor fi oferite artistul de violă Thurzó Sándor József din Oradea, care va interpreta mai multe piese muzicale ale compozitorilor chinezi.
 Notă. Noua expoziţie organizată sub patronajul Primăriei Municipiului Baia Mare  va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 14 noiembrie 2017, în zilnic între orele 08:00 - 19:00, la care accesul publicului este gratuit.
 Asociaţia “Euro Foto Art” 

Ştefan Selek
bibliotecar
Biblioteca Judeteana "Petre Dulfu" Baia Mare
Email: pr.bibliotecamm@gmail.com

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu