luni, 1 octombrie 2018

Cronica şedinţei Cenaclului Ligii Scriitorilor Maramureş


 Sâmbătă, 29 septembrie, în penultima zi din acest septembrie bogat şi ruginiu, la concurenţă cu sărbătoarea băimărenilor „Castane 2018”, a avut loc prima întâlnire a membrilor LSR, filiala Maramureş, şedinţă prezidată de către poeta Carmena Felicia Băinţan.
Au răspuns „prezent” un număr destul de mic de scriitori deşi şedinţa a avut un nivel ridicat de spiritualitate şi calitate.

După cuvântul de bun venit al doamnei preşedinte i s-a dat cuvântul dr. Mihai Ganea, propietarul site-ului „Porţile Nordului” şi revistei culturale cu acelaşi nume, care a criticat unele manifestări literare care se organizează în Maramureş şi se iau bani grei pentru aceasta. A prezentat 3 cărţi ale Domniei sale: „Grota” (roman) din care a şi citit un fragment, primul volum din cele cinci câte vor fi la final, numit „Testamentul filozofic”  şi o carte apărută în Franţa „Istoria Templierilor” unde este şi dânsul cuprins, considerându-se prin acest fapt un „scriitor european”. Aminteşte faptul că o deschidere naţională o are şi poetul Ioan Romeo Roşiianu care zilele care urmează va organiza o „Tabără internaţională de literatură sub egida eCREATOR”, în perioada 3-7 octombrie 2018.

 

Scriitorul Toma Gross Rocneanu vorbeşte despre Centenarul Marii Uniri şi se arată indignat faţă de clasa politică actuală, de faptul că 40% din pământul ţării este vândut străinilor, că românii sunt mai dezbinaţi ca niciodată. Ne prezintă succint volumul 6 din cartea-foileton „Minerii Ardealului”.

Doamna prof. Elena Borcuti recită dintr-un viitor volum poeziile  „Toamna” şi „Nocturnă”.

Poeta Aurelia Oancă ne prezintă volumul de poezii pentru copii „Prin ochi de copil”, bucurându-se de faptul că la coperta volumului a contribuit nepoţica Domniei sale. Recită 3 poeme din această carte, nişte poezii deosebite.

Datorită dr. Mihai Ganea şi Virginiei Paraschiv, realizatori, s-a vizionat filmul documentar „Satul maramureşean la 100 de ani de la Marea Unire” unde am remarcat muzica autentică a unui Maramureş milenar şi vitalitatea acestor moroşeni, care-şi iubesc portul şi glia ca nimeni alţii pe meleagurile româneşti.

Se trece apoi în alt registru. Epigramista Aurelia Velea ne recită (în premieră) un poem şi ne oferă un calup de epigrame cu tentă politică, mult aplaudate!

Scriitorul Gelu Dragoş se arată mulţumit de faptul că o recenzie de-a lui a apărut în revista „Nord Literar”, este vorba despre „Înstelatul Finteuş” a colegei Angela Monica Jucan care face vorbire despre Corul bărbătesc din Finteuşu Mare, dirijor prof. Andrei Dragoş.

Poeta Carmena Felicia Băinţan ne recită din cel mai recent volum al Domniei sale 2 poezii iar poemul „Om de abur” fiind apreciat în mod deosebit de colegi!

A fost pentru prima dată la şedinţa cenaclului LSR MM dl. Nicolae Şerban din Tăuţii Măgherăuş, originar din Constanţa, care s-a arătat încântat de ceea ce a văzut la această întrunire literară şi promite că va citi într-o viitoare şedinţă poezie şi epigramă, fiind cooptat în cunoscutul club „Spinul”.

Momentul poetic este încheiat de către prof. Ioan M. Lazar din Cehu Silvaniei cu poezia patriotică „Cântec din Ardeal” iar cele aproximativ două ore din sala „Ion Burnar” a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”Baia Mare au trecut pe neobservate.

Următoarea şedinţă a LSR MM va avea loc peste două săptămâni, la aceeaşi oră şi locaţie.

 

                                                                                Gelu DRAGOŞ
























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu