Ştefan Cicio Pop (n. 1 aprilie 1865, Şigău, Cluj - d. 16 februarie 1934, Conop, Arad) a fost avocat şi un om politic român, membru al PNR şi mai apoi vicepreşedinte al PNŢ, deputat român în Dieta de la Budapesta, participant activ la Marea Unire din 1918, Preşedinte al Consiliului Naţional Central Român, vicepreşedinte al Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, membru al Consiliului Dirigent deţinând portofoliul apărării şi al internelor. Ministru de Stat pentru Transilvania, în Guvernul Alexandru Vaida-Voievod (5 decembrie 1919 - 12 martie 1920) precum şi ministru de externe (9 ianuarie – 13 martie 1920) în acelaşi guvern, Prim Ministru ad interim. În cursul guvernărilor Iuliu Maniu a deţinut funcţia de preşedinte al Adunării Deputaţilor (23 decembrie 1928-30 aprilie 1931 şi 10 august 1932-18 noiembrie 1933).
„Marea lui operă începe de la 1918. Aradul, cetatea lui Ciceo-Pop şi a lui Vasile Goldiş, dă semnalul spre Alba-Iulia.
De aici, din casa lui Ciceo Pop, pleacă primele proclamaţii. Aici se rupe firul istoriei de robie milenară, tot aici se face declaraţia de definitivă rupere de Ungaria. Aici, şi sub comanda lui, se întemeiază primele gărzi naţionale, care preiau în stăpânire românescă, pământul românesc.
Iar la Alba-Iulia, baciul Ştefan aduce pe tribuna preşidenţială masivitatea voinţii naţionale definitiv hotărâtă.
În acel moment epocal, roata istoriei noastre se întoarce de pe drumul robilor ce ducea spre Apus la Budapesta, pe căile răsăritului României Mari, de mult căutată, de marii noştri magi.
Câtă fericire va fi curs atunci în inimile biruitorilor însetaţi de libertate, nu se poate descrie.
I-a fost dat baciului să slujească marea împărtăşanie, în ziua învierii neamului, în clipa culminantă a vieţii sale.
...
Pătrunderea sa de om politic, nu s-a oprit la graniţe. A văzut mai devreme, ca alţii dintre noi, necesitatea apropierii noastre de naţiunile balcanice, ca o completare a legăturilor ce aveam, cu aliaţii din Mica Antantă.
Ciceo-Pop se bucura de o deosebita consideraţie, de o mare autoritate, ca preşedinte al Grupului Român la conferinţele balcanice la care a participat regulat, pregătind atmosfera morală, favorabilă, încheierii pactului balcanic, al cărui precursor poate fi socotit.
...
Ciceo-Pop a fost mare, pentru că el în momentele istorice a ştiut grăi de pe munte cuvinte de profet, cari rămân săpate în lespede ca poruncile din Tablele Legii.”
Ion Mihalache
GAZETA TRANSILVANIEI
Braşov, Joi 22 Februarie 1934
Pentru o Românie Mare, Frumoasă şi Bogată!
La Mulţi Ani!
Valentin-Nicolae Bercă
"România Magnifică" - www.romaniamagnifica.ro - un proiect cultural pentru unitatea şi bogăţia spirituală a Românilor de pretutindeni, militând pentru reafirmarea valorilor spiritualităţii poporului român, unit prin limbă, tradiţii şi credinţă creştină, mereu mândru de istoria sa multimilenară în spaţiul carpato-danubiano-pontic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu