luni, 23 decembrie 2019

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE




EROII... „PORT DRAPELUL ȚĂRII”


1. „EROUL” e - și ce rău îmi pare că ne servim de un nume de împrumut la un popor care nu are cuvânt pentru eroism, fiindcă eroismul a fost veacuri întregi, felul de a fi al unui popor întreg, bătut din veac în veac de toate furtunile! - „EROU” e oricine care fără gând la el însuși a dat tot ce avea României; cu atât mai erou, cu cât a jertfit mai mult și cu cât a cerut mai puțin, cu cât i-a fost mai puțin recomandat sau poruncit să fie așa, cu cât a tras mai puțin din cărți și din exemple străine și cu cât mai mult i-a venit să facă așa din adîncul, neîntrebat și neîncercat de nimeni, al firii moștenite din strămoși. - „EROU” e acela care a primit datoria sa așa cum nimeni n-ar fi fost în stare să facă și care  a pregătit astfel și pe alții pentru a face ca dânsul”.
Nicolae Iorga (1871-1940),
cel mai mare istoric român, scriitor, publicist, om politic patriot

+ + +


2. „Cântați  „EROI”, imnul martirilor, care de zeci de veacuri au sângerat pentru libertatea de azi. Cântați lauda vitejilor, care în singurătate și uitare au apărat de veacuri patria daco-romană de azi. Preamăriți, „EROI” întorși din moarte, pe „EROII” prieteni care acolo departe, pentru gândul nostru, tot așa de puternic ca pentru gândul lor „au biruit prin moarte”.
Vasile Pârvan (1882-1927),
istoric și arheolog
   + + +

3. „Descoperiți și-n plecăciune mă rog la bunul Dumnezeu, / Vă ierte de-ați făcut păcate și dacă sufletul vi-i greu, / Și-n raiul ne-ncăput vă pună să veșniciți cât lumea fie / Pe voi, eroii țării mele, ce-mi însfințiți străbuna glie”. Și-o lacrimă cât bob de rouă vă las pe soclul ros de vânt / Și-un muc de sfântă lumânare la nerostitul nost, cuvânt, / Că voi ați fost de sorți aleșii, din ceia mulți și pătimiți  / Să fiți eroii țării mele, urcați la ceruri și-nsfințiți”.
Mircea Dorin Istrate (1945 -),
poet imnolog creștin, colonel patriot S.R.I.

+ + +


4. „DACĂ NU POŢI  FI  EROU, FII CEL PUŢIN OM"
Mircea Florian (1888-1960), filosof.

P.S. Când spunem „EROU", mergem cu gândul la ceva măreţ, deosebit, la fraţii noştri care au dat din viaţa lor, vieţii noastre. Azi nu ni se cere să ne jertfim viaţa pentru "NEAM şi ŢARĂ"; ni se cere o jertfă a cinstei, demnităţii, devotamentului de care noi trebuie să facem dovadă; „EROI" putem să fim toţi aceia care prin comportamentul nostru facem dovada dragostei şi  jertfei personale pentru Dumnezeu, aproapele şi pământul care ne hrăneşte şi adăposteşte.
Dar oare noi, românii de astăzi facem cinste înaintaşilor prin faptele noastre? Suntem uniţi într-o cauză dreaptă când ţara ne este ameninţată de foamete, necazuri, umiliri, scindări?
 Aţi făcut dovada domnilor reprezentanţi ai tuturor partidelor că "vă doare în cot de popor şi ţară", cu toată democraţia care credeţi că vă aparţine. Vă gândiţi numai la propriul interes şi cum să ajungeţi cât mai sus urcându-vă pe umerii noştri obosiţi de greutatea umilinţelor. Aceasta nu mai este democraţie ci "hoţio-democraţie". Aceasta nu este democraţia pe care tot o aşteptăm de atâta amar de vreme. Democraţia este drumul jertfei personale în favoarea celor mulţi şi obidiţi. Să ne dorim domnilor români să găsim acest drum al adevăratei democraţii, altfel rătăcim... neştiind democraţia şi gustul ei adevărat şi atât de bun. Dar cum spunea părintele Cleopa: „Răbdare, răbdare, răbdare...".
Bunul Dumnezeu, să-i aibă în Împărăția cerească pe toți EROII patriei noastre, iar noi...„beneficiarii” jertfei  lor, cuvintele Imnului Sfânt Românesc: „DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE, DIN SOMNUL CEL DE MOARTE...!”.

                                               Părintele Ilie 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu