luni, 23 decembrie 2019

Povestiri din Ţara Codrului - PINTEA


                                                           
Grigore Viteazul-faimosul haiduc
„Istoria rămâne cea mai frumoasă poveste!”
 Multe sunt legendele și multe s-au povestit despre Pintea cel Viteaz-haiducul maramureșean refugiat în munți pentru a face dreptate celor asupriți.
Se zice pe la noi, pe la Remeți pe Someș-comuna Mireșu Mare Maramureș:
-Hai la Fântâna Pintii!
-Hai la cules de ciuperci pe Dealu Pintii!
-Hai după piatră de construcție  de pe Pârâul Pintii!
Iată încă o legendă care merită amintită!
Povesteau bunicii și străbunicii Mariei lui Todoruț întâmplarea din pădure  la care această a fost părtașă. Pe atunci nu era televizor, se mândreau oamenii locului povestind întâmplări adevărate din trecutul localității, cu faptul că și pe acolo l-au purtat pașii pe acel viteaz Pintea care și-a lăsat amprenta asupra denumirii dealului, al pârâului și a fântânii.
Poveștile au circulat din gură în gură, mai ales în timpul șezătorilor unde se torcea din fuiorul de cânepă pentru a confecționa hainele de care aveau nevoie familiile. Astfel s-a conturat înc-o poveste despre viteazul haiduc și ascunzătorile lui.
Într-o zi Maria lui Todoruț pleacă-n pădure după phtitoi (ciuperci). Însetată fiind și obosită se oprește la o fântână de izvor să-și potolească setea. Uimită și speriată în același timp că mai vede pe cineva în pădure la o fântână-se apropie și-l întreabă: 
-Cred că nu ești de pe la noi, ce vânt te aduce pe aici?! Sper că nu ești vreun om rău?!
Pintea i-a răspuns:
- Nu sunt om rău pentru oameni buni, dar sunt om rău pentru oameni răi!
Zise Maria:
- Am mai „auzât” eu de-un om care stătea ascuns prin păduri, cred că nu-i hi(fi)dumneata Pintea?!
- Ba, ai gâcit(ghicit), chiar eu sunt, Pintea cel vestit de care ai auzât. Da, ce-ai auzât de mine?!
Am auzât că vor să te prindă și să te pedepsească pentru faptele tale. Dar, acei oameni răi nu cred că s-au gândit să caute pe aici, printre aceste dealuri și văi. Și-apoi îi mai spuse:
Vino, mai târziu, spre seară și-ți vom da și noi ceva de-ale gurii fără a spune nimănui.
De frică să nu-i facă vreun rău, nefiind sigură de adevărul vorbelor străinului îi promite ajutor în alimente pentru a supraviețui în munți ca să-și îndeplinească planul și să-i salveze de la sărăcie pe amărâții de țărani români.
Întâmplarea se repetă la aceeași fântână și cu alte persoane la alte intervale de timp, erau persoane care umblau prin pădure după lemne de foc.
Vestea a mers prin sat, dar nu la orișicine- numai la oamenii de bună credință, ca să nu fie cineva care să-l pârască la stăpânire cum că el se ascunde în această zonă.
Așa a rămas în amintirea oamenilor din Remeți pe Someș, comuna Mireșu Mare un luptător cu nume Pintea Viteazul-adăpostit de dealuri, stânci, pâraie-locuri minunate și binecuvântate unde a fost ferit de ochiul dușmanului.
Mai târziu a ajuns viteazul nostru în Munții Gutâi, în Maramureșul istoric-unde l-au prins și l-au împușcat.
Dealul, fântâna și pârâul întâlnirilor cu Pintea îi poartă și astăzi numele în semn de recunoștință pentru faptele bune pe care le-a făcut acest luptător în favoarea țăranilor săraci din acele locuri.
Faptul că aceste denumiri s-au păstrat în memoria colectivă a locului-arată că acest haiduc, luptător pentru dreptate n-a fost uitat  și chiar mai mult, el a fost apreciat de atunci și până-n zilele noastre.

OLIMPIA MUREȘAN, L.S.R. filiala Maramureș


                                            Actorul Florin Piersic în rolul Pintea Viteazul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu