marți, 31 decembrie 2019

SEMNAL DIN MARAMUREȘ- cu referire la cartea mea „SCRIERI LITERARE” și la membrii Ligii Scriitorilor Români, Baia Mare, Maramureș



                                             
 Da, am avut în acest cenaclu, se pare unele adversități, dar, mai sigur am prietenii artistice. Aplecându-mă asupra compozițiilor dv. și găsind acel sâmbure de adevăr și iubire mi-am exprimat gândurile printr-o analiză stilistică  personalizată; folosesc acest atribut de „personalizat” și-n sensul că am găsit la fiecare autor ceea ce-l diferențiază de ceilalți autori din grupul transilvan din nordul țării.

Există în spatele porții maramureșene o stare, o energie anume, o forță unică care vine în actualitate din moși strămoși, aducând cu ea originalitatea, dor de țară și critica tarelor prezentului. Cum altfel ar putea fi scriitorul contemporan decât un om al cetății?
Ceea ce ne separă și ne distinge de T.V.-care e considerată „agora lumii moderne” e luarea de poziție onestă, sinceră față de diferitele aspecte ale vieții contemporane(politice, sociale, artistice). Am fost implicată intelectual și mi-am luat un angajament „sufletesc” în procesul de a cunoaște ce scriu alții, ca apoi să scriu și eu mai mult, să-mi găsesc drumul propriu…
Cartea e un dialog între scriitor și cititori; în proză și poezie ne regăsim; poate că destinul acestui grup de scriitori se va recunoaște în viitor; acum scriitorul nu e apreciat la adevărata lui valoare; nu e sprijinit în editarea cărților sale, nu există o selecție de valoare a cărților,  o studiere și cunoaștere globală a lor. Ceea ce se scrie pe aici prin Baia Mare și prin împrejurimi, ideile cărților nu sunt străine de problema dreptății, a pâinii sau a mizeriei și solidarității umane; aproape toate cărțile afirmând îndatoririle conștiinței, fiind o voce distinctă, dar nu singuratică, legată ombilical de istoria și tradițiile românilor.
Închei, spunând că eu personal n-am considerat niciodată critica literară un fapt de cultură mai prejos decât proza, poezia sau dramaturgia,  de aceea am și dat titlul cărții mele de critică literară: „Scrieri literare”.

OLIMPIA MUREȘAN, L.S.R. Filiala Maramureș, Asociația Scriitorilor-Baia Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu